ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

0
ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Ο όρος «διαβητικό πόδι» περιλαμβάνει ποικίλες βλάβες, οι οποίες προκαλούνται προοδευτικά από το σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές, συνήθως, εντοπίζονται στο περιφερικό τμήμα του ποδιού (κυρίως δάχτυλα και πέλμα).

Η δημιουργία του διαβητικού ποδιού οφείλεται σε τρεις κύριες χρόνιες βλάβες. Αυτές είναι: η βλάβη των νευρικών ινών (διαβητική νευροπάθεια), η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος (βλάβη των αρτηριών της περιοχής) και οι λοιμώξεις (μολύνσεις). Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πληγών ή νεκρώσεων και εμποδίζει την επούλωσή τους. Η βλάβη των νευρικών ινών στα πόδια μειώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τυχόν τραυματισμούς και να προστατευόμαστε. Παράλληλα, η βλάβη των νευρικών ινών μπορεί να είναι υπεύθυνη για το ξηρό και εύθραυστο δέρμα, αλλά και για σοβαρές παραμορφώσεις του ποδιού. Οι τελευταίες αλλάζουν τον τρόπο στήριξης και βάδισης, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Ο τρίτος μηχανισμός περιλαμβάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις (μολύνσεις), κυρίως ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υπεργλυκαιμίας. 

Η χαρακτηριστικότερη βλάβη είναι η πληγή στα σημεία πίεσης ή στην περιφέρεια του ποδιού. Γι’ αυτόν το λόγο, τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να αγνοούν ή να υποτιμούν τους κινδύνους από μια πληγή ή μια νέα (ακόμα και φαινομενικά αθώα) βλάβη στα πόδια τους, αλλά να φροντίζουν άμεσα να τους εξετάσει ο γιατρός τους. Ακόμα και οι κάλοι, οι φουσκάλες και άλλες βλάβες μπορεί προοδευτικά να οδηγήσουν σε επικίνδυνες πληγές. Γενικά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν διαπιστώνονται ανώμαλο σχήμα της πληγής, πόνος και κρύο πόδι.

Αντίθετα, το διαβητικό πόδι μπορεί να προληφθεί με την καλή ρύθμιση της γλυκόζης, τη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της αυξημένης χοληστερόλης του αίματος και προπαντός, με τη σχολαστική υγιεινή, την περιποίηση και την τακτική προληπτική ιατρική εξέταση των ποδιών.  

Σημαντικές είναι και οι απλές οδηγίες για την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση των ποδιών. Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή έλεγχό τους για νέες βλάβες, πλύσιμο, αποφυγή της υγρασίας ανάμεσα στα δάχτυλα και αλλαγή καλτσών. Χρειάζεται προσοχή κατά το κόψιμο των νυχιών για την αποφυγή τραυματισμών. Επίσης, χρειάζεται αποφυγή του υπερβολικά καυτού νερού, αλλά και της επαφής των ποδιών με σόμπες και άλλα θερμαντικά σώματα. Ο γιατρός μπορεί να καθοδηγήσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και να προσφέρει αναλυτικότερες συμβουλές. 

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει ποτέ να βαδίζουν ξυπόλητα. Τα παπούτσια τους χρειάζεται να εφαρμόζουν σωστά. Το καλύτερο, μάλιστα, είναι να έχουν κορδόνια ή ταινίες συγκράτησης, να μην έχουν πολύ ψηλό τακούνι, να διαθέτουν σχετικά άκαμπτη σόλα και να είναι ευρύχωρα για τα δάχτυλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται πιο ειδικά παπούτσια. Μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ατόμων με σοβαρότερες παραμορφώσεις και βλάβες ποδιών χρειάζεται εξειδικευμένα παπούτσια στα μέτρα τους. Τα παπούτσια αυτά πρέπει να κατασκευάζονται κάθε φορά με προσοχή, από έμπειρο κατασκευαστή, σε συνεννόηση με το γιατρό του ατόμου. Επίσης, πρέπει να αντικαθίστανται κάθε ένα ή δύο χρόνια ή σε περίπτωση φθοράς. 

preloader