Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Άτομα με διαβήτη: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΣΧΑ

Άτομα με διαβήτη: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΣΧΑ

Άτομα με διαβήτη: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΣΧΑ

Το Πασχαλινό τραπέζι αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τα άτομα με διαβήτη, επειδή μπαίνουν σε μεγάλους διατροφικούς πειρασμούς.

Το Πάσχα, όμως, αποτελεί και μια αφορμή να σμίξουν συγγενείς και φίλοι, για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου και να καλωσορίσουν την ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης.

Επομένως, θα πρέπει όλοι μας να επικεντρωθούμε στην χαρά των ημερών, να αντισταθούμε σε ανθυγιεινές παρορμήσεις και να μην δελεαστούμε  από τους γευστικούς καταναγκασμούς.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν έχουν ειδικούς περιορισμούς, αφού ακολουθούν ελεύθερο διαιτολόγιο, ενώ τα άτομα με τύπου 2 θα πρέπει να αποφύγουν τους γλυκούς πειρασμούς και τα γεύματα πλούσια σε λιπαρά.

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας που προηγείται, εκπαιδεύει τη διατροφική μας συμπεριφορά και η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί το έναυσμα της επιστροφής στα υψηλού θερμιδικού φορτίου γεύματα. Δυστυχώς, αυτή η ξαφνική διατροφική επιδρομή, οδηγεί διαβητικούς και μη, στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με περιπτώσεις οξείας παγκρεατίτιδας και χολοκυστίτιδας. Επομένως, είναι σημαντικό διατροφικά να ακολουθήσουμε το «μέτρον άριστον».

Ειδικότερα, για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση γλυκών οδηγεί σε υψηλά και μη διαχειρίσιμα επίπεδα γλυκόζης αίματος που σε δεύτερο χρόνο θα τα οδηγήσουν σε ενοχικά σύνδρομα και απογοητεύσεις.

Τα υψηλά σε λιπαρά τρόφιμα που κυριαρχούν στο πασχαλινό τραπέζι από την άλλη, όπως π.χ. η μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τσουρέκια, τα αμνοερίφια και τα κάθε λογής γιορτινά εδέσματα, τα οποία απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό μας, έχουν ως αποτέλεσμα τα σάκχαρα αίματος να σκαρφαλώνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά να παραμένουν υψηλά για πάρα πολλές ώρες.

Tips

Συνήθεις συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη την περίοδο του Πάσχα είναι:

* Γεύματα σε μικρές ποσότητες, με πολλή σαλάτα και λαχανικά ατμού για γαρνιτούρα στο πιάτο, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και να μην τελειώσουν γρήγορα το γεύμα τους.

* Το αλκοόλ που θα συνοδεύει το γεύμα θα πρέπει να είναι σε λογικές ποσότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λήψη αλκοόλης με άδειο στομάχι οδηγεί συχνά σε υπογλυκαιμία.

* Καλό είναι να ελέγχεται πιο τακτικά το σάκχαρο αίματος εκείνες τις ημέρες, μέσω των αυτομετρήσεων και να γίνονται διορθωτικοί χειρισμοί, ιδιαίτερα στα άτομα που βρίσκονται σε εντατικοποιημένο ινσουλινοθεραπευτικό σχήμα.

* Δεν πρέπει να διακόπτεται η άσκηση και μάλιστα σε ανοιχτούς χώρους, τώρα που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει.

Όμως, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, αν μετρηθούν πριν την άσκηση και το σάκχαρό τους είναι πάνω από 250 mg/dl, απαγορεύεται να γυμναστούν.

* Αν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όταν κάποιος οδηγεί, πρέπει να είναι σίγουρος ότι το σάκχαρό του είναι φυσιολογικό και δεν κινδυνεύει από υπογλυκαιμία, ενώ για λόγους ασφαλείας, στα αεροπορικά ταξίδια τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν στην καμπίνα τα φάρμακα, τις ταινίες μέτρησης και τα μηχανάκια.

Θα πρέπει, επίσης, να φροντίσουν να έχουν όλα τα απαραίτητα γι’ αυτούς φάρμακα και αναλώσιμα σε διπλάσιες ποσότητες απ’ ό,τι συνήθως χρειάζονται, για το διάστημα που θα λείψουν.

Θα πρέπει να έχουν και μία γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, στην οποία θα αναφέρεται ότι έχουν διαβήτη και πρέπει να έχουν μαζί τους τις βελόνες και τις συσκευές, γιατί θα περάσουν από έλεγχο για αιχμηρά αντικείμενα.

Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ειδικά γεύματα για τα άτομα με διαβήτη, φτάνει να γίνεται ενημέρωση, τη στιγμή της κράτησης.

Δεν χωρά αμφιβολία, ότι με τον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς, μπορεί να διατηρηθεί ο αυτοέλεγχος.

Έτσι, και τα άτομα με διαβήτη θα περάσουν όμορφα και χωρίς προβλήματα τις υπέροχες γιορτινές μέρες του Πάσχα.

preloader