Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια

1896
οικογένεια

Όταν η διάγνωση του διαβήτη χτυπήσει την πόρτα μιας οικογένειας, πολλά αλλάζουν. Ένας στους 4 ανθρώπους αισθάνονται αγωνία ή φόβο όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους διαγνωστεί με διαβήτη.

Ωστόσο, η οικογένεια μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στο στάδιο, πριν τη διάγνωση:  Στην αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών και των συμπτωμάτων του διαβήτη, που θα οδηγήσει στην έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό.

Έρευνα που πραγματοποίησε το 2018 η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF) έδειξε, ότι πολλοί γονείς δυσκολεύονται να εντοπίσουν  εγκαίρως ούτε τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 (που είναι κατά κανόνα πιο “θορυβώδης”) – 1 στους 3 μάλιστα δεν καταφέρνουν να τα εντοπίσουν καθόλου!

Κάπως έτσι, η IDF αποφάσισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να θέσει στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας το Διαβήτη & την Οικογένεια, με κεντρικό μήνυμα για φέτος “Μάθε τα σημάδια και τα συμπτώματα του διαβήτη- προστάτεψε τον εαυτό σου και την οικογένειά σου”.

Τα παγκόσμια στατιστικά είναι συντριπτικά: ενώ 1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο έχει διαβήτη, οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι! Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη (τα οποία σημειωτέον  μπορεί να απουσιάζουν ή να είναι πολύ ήπια στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν: υπερβολική δίψα, συχνοουρία, έλλειψη ενέργειας, θολή όραση, αργή επούλωση τραυμάτων, μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια).

Ο ρόλος της οικογένειας δεν περιορίζεται όμως στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση- επεκτείνεται και στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου και των συναισθηματικών προβλημάτων που προκαλεί.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η αποτελεσματική διαχείρισή του μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες (όπως απώλεια όρασης, ακρωτηριασμό, προβλήματα στα αγγεία, στην καρδιά, στα νεφρά, στα νεύρα και στα δόντια). Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου, απώλειας της όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού στα κάτω άκρα.

Η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση και σε πολλές περιπτώσεις να προλάβει τις επιπλοκές του διαβήτη.

Τώρα μπορείς κι εσύ να αξιολογήσεις τις γνώσεις σου για τον διαβήτη, στη σελίδα http://discoverdiabetes.idf.org

Προλάβετε το διαβήτη αλλάζοντας τις συνήθειές σας!

Μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς από τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, έχουν άλλωστε αποδείξει ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής (ένα υγιές σωματικό βάρος και η μέτρια σωματική δραστηριότητα) μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του.

Για αυτό και η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη συστήνει φυσική άσκηση τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, για 30-45 λεπτά τη φορά, για όλη την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης / Σακχαρώδης Διαβήτης και Λοιμώξεις

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!