test
Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

www.sfakianoudis.gr  

Τηλ.  210 6565112 

Διατηρήστε τη γονιμότητά σας αναλλοίωτη στο χρόνο

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο σε όλον τον κόσμο και έχει ήδη επιτρέψει τη γέννηση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών με απόλυτη ασφάλεια.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπει στις γυναίκες να διαφυλάξουν αναλλοίωτη τη γονιμότητά τους μέσα στο χρόνο και να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, όταν οι επαγγελματικές και κοινωνικές συνθήκες είναι ώριμες, ανεξάρτητα από την πίεση που τούς ασκείται από το χρόνο. 

Περιγράφοντας συνοπτικά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, ο γιατρός σας θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό, με έμφαση σε ενδεχόμενα προβλήματα γονιμότητας, θα αξιολογήσει τον εμμηνορρυσιακό σας κύκλο και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα ωοθηκικά σας αποθέματα (FSH, LH, E2 οιστραδιόλη, προλακτίνη, ΑΜΗ, ορμόνες του θυρεοειδούς).

Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια του, ο ειδικός θα επιλέξει το κατάλληλο για εσάς πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων για την κατάψυξη. Η ορμονική αγωγή είναι ενέσιμη και εύκολα εφαρμόσιμη από εσάς τις ίδιες, στο χώρο σας. Η διαδικασία ξεκινά κατά κανόνα τη δεύτερη μέρα του κύκλου και κρατά περίπου μια εβδομάδα, ενώ απαιτεί μια έως δύο ολιγόλεπτες επισκέψεις στον ειδικό της γονιμότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία. Όταν βεβαιωθεί ότι τα ωοθυλάκια μεγάλωσαν αρκετά, λαμβάνεται η απόφαση για ωοληψία, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας απλός υπέρηχος μέσα από τον οποίο προωθείται μια πολύ λεπτή βελόνη με την οποία παρακεντώνται όλα, εντελώς ανώδυνα και υπό καθεστώς μέθης.

Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα και απαιτεί την παραμονή στην κλινική για λιγότερο από δύο ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί η ωοληψία, η κατάψυξη θα πρέπει να γίνει άμεσα από έμπειρη και εξειδικευμένη εμβρυολογική ομάδα, με σκοπό να αποφευχθεί ο σχηματισμός κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα ωάρια. 

Η σύγχρονη τεχνική της υαλοποίησης (egg vitrification) αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων, γεγονός που επιτρέπει στα ωάρια να διατηρούνται αναλλοίωτα για   μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αποθήκευση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων γίνεται σε   τράπεζα κρυοσυντήρησης με συγκεκριμένα εργαστηριακά πρωτόκολλα, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Όταν η γυναίκα επιθυμήσει να χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα ωάριά της, αυτά αποψύχονται με ειδική διαδικασία και αμέσως μετά γονιμοποιούνται.

Διατηρώντας, λοιπόν, τα ωάριά της με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, η σύγχρονη γυναίκα γνωρίζει πως το γενετικό υλικό της μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον, με ασφάλεια. Γι’   αυτό άλλωστε η κρυοσυντήρηση αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γυναικολογικά ζητήματα για τα οποίο, όλο και περισσότερες νέες γυναίκες αναζητούν πληροφορίες από τους ειδικούς γονιμότητας.

Πρόκειται για την επιστημονική μέθοδο που αίρει τα εμπόδια που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον λόγω της ηλικίας, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στη μητρότητα χωρίς το άγχος του χρόνου που περνάει.

Με την κρυοσυντήρηση, οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνονται, καθώς η τελευταία σχετίζεται στην ουσία με την ηλικία των ωαρίων και όχι με τη χρονική στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να ξεκινήσει τις προσπάθειες για τεκνοποίηση.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι η διαδικασία της κρυοσυντήρησης να έχει γίνει νωρίς. Ιδανική ηλικία θεωρείται εκείνη μεταξύ 25-36 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά από αυτό το ηλικιακό όριο. Πάντως, με βάση επιστημονικά δεδομένα, όταν η ηλικία της γυναίκας που προχωρά σε κρυοσυντήρηση ωαρίων ξεπερνά τα 38 έτη, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης περιορίζονται σημαντικά. Η νεαρή ηλικία εξασφαλίζει κατά κανόνα καλύτερη ποιότητα και αριθμό ωάριων, επομένως μεγιστοποιεί τις πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η μέθοδος δεν είναι μόνο η επιστημονική απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα των γυναικών σχετικά με την πίεση του ηλικιακού ορίου και της  (αδιαμφισβήτητης) σχέσης του με τη γονιμότητα και την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου, αλλά αποτελεί και έναν ισχυρό σύμμαχο για τις γυναίκες που βρίσκονται ενώπιον του καρκίνου και οι αντινεοπλασματικές θεραπείες απειλούν τη γονιμότητά τους. Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων προ της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των ογκολόγων. Το γεγονός αυτό έρχεται να απαντήσει και στην πιο κοινή ανησυχία των νεαρών γυναικών σε σχέση με την ασφάλεια των φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών και τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν ακόμη και τμήματα ωοθηκικού ιστού, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για μελλοντική χρήση του γενετικού τους υλικού.

Επειδή οι συνθήκες ζωής και οι επιθυμίες κάθε γυναίκας διαφέρουν, η σύγχρονη αναπαραγωγική ιατρική προσφέρει σήμερα επιστημονικές λύσεις και διεξόδους για μια σειρά από ζητήματα γονιμότητας. 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι η επικοινωνία με τους ειδικούς, ώστε κάθε γυναίκα να εξασφαλίσει σωστή και έγκυρη ιατρική ενημέρωση που θα της επιτρέψει να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της.

 

      

preloader