Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη ALOEVERA. Τι λέει η Επιστήμη της διατροφής;

ALOEVERA. Τι λέει η Επιστήμη της διατροφής;

0
ALOEVERA. Τι λέει η Επιστήμη της διατροφής;

Θαλής Παναγιώτου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  https://allazwdiatrofi.gr/

Η AloeVera είναι ένα φυτό, ιδιαίτερα δημοφιλές εδώ και δεκαετίες, για τις ιδιότητές του στη φροντίδα του δέρματος, στην ομορφιά, αλλά και στη συνολική υγεία.  Παρά το γεγονός ότι η Aloevera είναι κυρίως γνωστή για την αναπλαστική και καταπραϋντική δράση της στο δέρμα, έχει φανεί ότι προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη γενικότερα στην υγεία.

Ποια είναι η αλήθεια για τη διατροφική αξία της αλόης;

«Διατροφικό θησαυρό» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το φυτό AloeVera, αναλύοντας το πλήθος βιταμινών και μετάλλων που περιέχει, συμπεριλαμβανομένου των βιταμινών A, C, E, του φολικού οξέος, της χολίνης, αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών μορίων.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά της σε μέταλλα, έχουν παρατηρηθεί ποσότητες ασβεστίου, χρωμίου, σεληνίου, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου και ψευδαργύρου, ενώσεις πολύ σημαντικές για τις καθημερινές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η θρεπτική αξία της αλόης δε περιορίζεται στις βιταμίνες και στα μέταλλα. Περιέχει επιπλέον ενώσεις πολύ σημαντικές για μεταβολικά μονοπάτια και για τις αντιδράσεις πέψης των βασικών θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων και των λιπιδίων. Ας δούμε, όμως, ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη της κατανάλωσης AloeVera.

  1. Δρα προστατευτικά έναντι ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η περιεκτικότητα του φυτού σε πλήθος αντιοξειδωτικών, έχει συνδέσει την Aloe με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, ακόμη και αντιαλλεργικά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η υπόθεση πως η Aloe ίσως συμβάλλει συνεργιστικά στην πρόληψη και στη διαχείριση του διαβήτη, λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί ή και να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

  1. Βοηθάει στην πέψη.

Πράγματι, έχει φανεί πως το ρόφημα της αλόης μπορεί να ανακουφίσει από προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακόμη, έχει φανεί ότι δρα ευεργετικά και στη δυσκοιλιότητα.

  1. Συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση.

Η επαρκής κατανάλωση υγρών, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Η AloeVera, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και ζάχαρη, αποτελεί μια ωφέλιμη και υγιεινή εναλλακτική ροφήματος που μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύνοψη

Η Aloe είναι πράγματι ένα φυτό με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο.

Παρά τις ποικίλες υποθέσεις για την ευεργετική της δράση σε πεπτικά ή μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να υποστηρίξουν αυτήν την υπόθεση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αλόη δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή για όλα τα άτομα με ευαισθησίες ή προβλήματα υγείας που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ενοχλήσεων (π,χ. Στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, στο σύνδρομο Crohn ή στην Ελκώδη Κολίτιδα).

Επομένως, παρά τη περιεκτικότητα του φυτού σε θρεπτικά συστατικά, δεν συστήνεται καθολικά.

preloader