Free Porn
xbporn
Αρχική Δράσεις Travel blog : Μακρακώμη 19-21 Ιανουαρίου 2024

Travel blog : Μακρακώμη 19-21 Ιανουαρίου 2024

0
Travel blog : Μακρακώμη 19-21 Ιανουαρίου 2024

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. Ένα 7θέσιο βανάκι με τρεις γυναίκες και έναν άντρα, γεμάτο βαλίτσες εξοπλισμό, αλλά πρώτα και πάνω από όλα αγάπη για τον άνθρωπο και διάθεση για προσφορά, ξεκινάει το απόγευμα από την Αθήνα με προορισμό την Σπερχειάδα. Περίπου τρεις ώρες ταξίδι και φτάνουμε στο χωριό, όπου μας υποδέχεται η Γεωργία Χαντζή, ιδιοκτήτρια του ειδυλλιακού ξενώνα Φλοκάτη.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024. Επιβιβαζόμαστε στο βανάκι και ανηφορίζουμε προς τον Τυμφρηστό, το ορεινό χωριό που βρίσκεται μια ανάσα από τον όμορο νομό Ευρυτανίας και το Καρπενήσι. Εκεί μας υποδέχεται ο πρόεδρος της κοινότητας κος Δημήτριος Παπαρούπας και οι δύο κοπέλες που εργάζονται στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους απομονωμένους κατοίκους. Από τον πρόεδρο μαθαίνουμε ότι το χωριό κατά τους θερινούς μήνες έχει περισσότερους από 2.000 κατοίκους, τον χειμώνα όμως δεν ξεπερνούν τους 150.

Αρχίζουμε τις εξετάσεις και λίγο αργότερα στην ομάδα μας προστίθεται και η πνευμονολόγος μας Δήμητρα Παπανδρινοπούλου. Η ζήτηση για την ειδικότητα του πνευμονολόγου τεράστια, όπως θα αποδείκνυε στη συνέχεια η παρουσία μας σε όλα τα χωριά που επισκεφθήκαμε.

Στον Τυμφρηστό, η ομάδα μας εξέτασε περισσότερους από 35 κατοίκους, ενώ πραγματοποίησε και κατ’ οίκον επισκέψεις σε υπερήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μετακίνησή τους.

Ξεχωρίζουμε την περίπτωση του κ. Βαγγέλη που είχε να πάει στον γιατρό 45 (!) ολόκληρα χρόνια και συνεργάστηκε άριστα με την ομάδα μας.

Ο κ. Παπαρούπας τόνισε πως η ομάδα μας κάλυψε ανάγκες σε εξετάσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν με τα μέσα που διαθέτει η τοπική κοινωνία.

Ακολούθησε στάση στο “Χάνι του Πλατανιά” για φαγητό, όπου γευτήκαμε (οι περισσότεροι από εμάς για πρώτη φορά) αγριογούρουνο και συνεχίσαμε με εξετάσεις στον Άγιο Γεώργιο.

Στο κοινοτικό κατάστημα, η προσέλευση είχε ξεκινήσει πριν ακόμα φτάσουμε! Ο κόσμος πλημμύρισε την αίθουσα και οι κάτοικοι αγκάλιασαν με αγάπη και θέρμη τη δράση μας. Μαζί μας ήταν και ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Μακρακώμης, κος Ανδρέας Τσώνος.

Στις 8 το βράδυ, ενώ όλοι είχαν εξεταστεί από τις άλλες ειδικότητες και παρά το προχωρημένο της ώρας, η ουρά για το πνευμονολόγο επέμενε…

Κατά την επιστροφή μας στον ξενώνα, καθόμαστε στη ρεσεψιόν κάνοντας τον απολογισμό της μέρας. Τότε εμφανίζεται η κυρία Γεωργία με τα μαγικά της λικέρ: Λικέρ ρόδι, καρύδι και μανταρίνι, συνοδεία αιγινήτικων φιστικιών από την περιοχή, που μας φέρνουν σε επαφή με τους θησαυρούς της ελληνικής υπαίθρου.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024. Η ημέρα μας ξεκινάει με εξετάσεις στη Σπερχειάδα και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κέντρο Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα: ΄Ενα πανέμορφο κτίσμα που ανεγέρθηκε με δαπάνη του ευεργέτη της περιοχής Α. Ακρίδα και το οποίο φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων, ακόμη και τα δημοτικά συμβούλια!

Η ροή του κόσμου είναι λίγο μικρή στην αρχή, στη συνέχεια όμως εκτοξεύεται, καθώς η είδηση ότι είμαστε εκεί παρέχοντας μεγάλη γκάμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων διαδίδεται με ταχύτητα σε κάθε γωνιά της κοινότητας. Τόσο, που χρειάζεται να παρατείνουμε την παραμονή μας εκεί κατά τουλάχιστον μισή ώρα!

Η ομάδα μας έσκυψε πάνω στα προβλήματα των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού εξετάζοντας δεκάδες κατοίκους, άκουσε τις ανησυχίες τους, βοήθησε στο να διαγνωστούν προβλήματα υγείας και έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες.

Τουλάχιστον τέσσερις ανέφεραν ότι δεν είχαν πάει στο γιατρό και δεν είχαν κάνει προληπτικές εξετάσεις ποτέ στη ζωή τους!

Όταν το απόγευμα ανηφορίζαμε προς την Παλαιοβράχα, οι προσδοκίες μας δεν ήταν μεγάλες, καθώς γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ένα μικρό, ορεινό χωριό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Τάγιας είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, όσον αναφορά στην ενημέρωση, τόσο τον συγχωριανών του, όσο και τον κατοίκων των γύρω χωριών.

Παρά το τσουχτερό κρύο, η προσέλευση ξεπερνά κάθε προσδοκία. “Είμαστε ενθουσιασμένοι! H προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Δεν το περιμέναμε”, τόνισε ο Δήμαρχος Μακρακώμης κος Γεώργιος Χαντζής, ο οποίος έδωσε το παρών στη δράση, στην κοινότητα της Παλαιοβράχας.

Βραδιάζει, η θερμοκρασία πέφτει, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται. Επιστρέφουμε κουρασμένοι, αλλά πλήρεις, που καταφέραμε να προσφέρουμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024. Η Μακρακώμη είναι ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού προσφοράς μας στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα.

Και στη Μακρακώμη, οι πολίτες συρρέουν κατά δεκάδες στο κοινοτικό κατάστημα, δείχνοντας την ανάγκη που υπάρχει στην περιφέρεια για την πραγματοποίηση τέτοιων δράσεων.

Η ομάδα μας είδε αρκετά περιστατικά διαβήτη που στην πλειοψηφία τους απαιτούσαν εντατικότερη παρακολούθηση από διαβητολόγο και παραπέμφθηκαν αναλόγως. Μεγάλη ήταν και εδώ η ζήτηση για πνευμονολογικές εξετάσεις/ σπιρομετρήσεις.

Η Δήμητρα Παπανδρινοπούλου, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τ. επιμελήτρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία” μας είπε πως οι περισσότεροι ασθενείς που είδε στη Δυτική Φθιώτιδα εξετάστηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους από πνευμονολόγο.

Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ήταν και καπνιστές, αγνοούσαν όμως παντελώς τη δυνατότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα με την Αξονική Τομογραφία Θώρακος χαμηλής δόσης (Low dose CT), για την οποία τους ενημέρωσε η ειδικός.

 

* Ευχαριστούμε θερμά τη δημοτική αρχή για την άψογη συνεργασία και φυσικά, το κοινωφελές ίδρυμα ΤΙΜΑ για την υποστήριξη του προγράμματος.

preloader