Διαβήτης και τροφική δηλητηρίαση

274

Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί σημαντικό αίτιο νοσηρότητας. Στα άτομα με χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης μπορεί να καταστεί σοβαρή με αποτέλεσμα ακόμη και τη νοσηλεία του ασθενούς. Επιπρόσθετα, άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στο να υποστούν τροφική δηλητηρίαση μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Οι αρνητικές επιδράσεις της τροφικής δηλητηρίασης σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να αποφευχθούν τηρώντας τις πρακτικές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

H ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων κρίνεται σημαντική στους διαβητικούς γιατί ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία οργάνων και συστημάτων που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού, στην πέψη των τροφών αλλά και στην απομάκρυνση βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα την εύκολη πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα ο διαβήτης επηρεάζει τη σωστή λειτουργία των πιο κατω συστημάτων:

  • Ανοσοποιητικό σύστημα: To ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια καθώς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Οι διαβητικοί δεν μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη μετά απο κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
  • Γαστρεντερικό σύστημα: Ο γαστρεντερικός σωλήνας επιτρέπει στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται να αφομοιωθούν κανονικά. Ο διαβήτης ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα στο στομάχι που βοηθούν στη πέψη των τροφών. Εξαιτίας αυτής της βλάβης μπορεί να διατηρούνται στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα και τα ποτά, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη.
  • Νεφροί: Οι νεφροί καθαρίζουν το σώμα από τις βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξίνες. Στα διαβητικά άτομα, οι νεφροί λόγω βλάβης μπορεί να μην αποβάλλουν από το σώμα αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επιπρόσθετα ο διαβήτης μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την ανάρρωση από τροφική δηλητηρίαση.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά το χειρισμό, την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό και το μαγείρεμα των τροφίμων είναι πολύ σημαντική. Απαιτείται η τήρηση τεσσάρων απλών βημάτων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης: σχολαστικό πλύσιμο, διαχωρισμός των τροφίμων στο ψυγείο (τα μαγειρεμένα τρόφιμα ξεχωριστά από τα ωμά), καλό μαγείρεμα και αποθήκευση τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου δηλαδή στα είδη τροφίμων στα οποία τα βακτήρια αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ευκολότερα και στα οποία περιλαμβάνονται τα αβγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.