Διαζύγιο Ύπνου

0
Διαζύγιο Ύπνου

Tρεις είναι συνήθως οι λόγοι που «χωρίζουν» τα ζευγάρια στον ύπνο: Τα παιδιά, οι εντάσεις και οι τσακωμοί και το ροχαλητό, ο άστατος ύπνος.

Συνήθως όταν γεννιέται το παιδί, κατά το πρώτο διάστημα και ειδικά αν η μητέρα το θηλάζει, κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών. Αν δε γίνεται θηλασμός, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορεί να πάει πιο άμεσα στο δωμάτιό του όταν το ζευγάρι νιώσει έτοιμο. Καλό είναι σε ηλικία 3-4 μηνών να πάει στο χώρο του κι αν οι γονείς έχουν κάποια ανασφάλεια, υπάρχουν ειδικές κάμερες και απλά συστήματα ενδοεπικοινωνίας στο εμπόριο, που δίνουν άμεση λύση στην ανησυχία τους αυτή.

Ακούω πολλά ζευγάρια που λένε «ξυπνάει το βράδυ και έρχεται στο κρεβάτι μας ή επειδή ξυπνάει πολλές φορές το παίρνουμε στο κρεβάτι/δωμάτιό μας για να μην κάνουμε δρομολόγια».

Είναι προτιμότερα τα δρομολόγια και η σταθερή θέση και των 2 γονιών, από τη στιγμή που έχει πάει το παιδί στο χώρο του, να μην ξαναγυρίσει στο δικό τους χώρο. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να μη χωριστεί -λόγω του παιδιού- στον ύπνο, γιατί εκεί μπερδεύονται και χάνονται οι ρόλοι, όπως και η επαναφορά στην κανονικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολη έως ανέφικτη.

Υπάρχουν ζευγάρια που τα παιδιά έχουν φτάσει σε ηλικίες δημοτικού και ακόμα κοιμάται ο ένας γονιός με τα παιδιά και ο άλλος στον καναπέ. Και αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση του ζευγαριού. Σαφώς μπορούν τα παιδιά να κοιμούνται, κατ’ εξαίρεση με τους γονείς, αρκεί να μην παγιώνεται κάτι τέτοιο και αρκεί να είναι σαφώς διαχωρισμένοι οι ρόλοι. Οι γονείς μαζί στο χώρο τους και το παιδί στο δικό του χώρο.

Εντάσεις/Τσακωμοί

Όταν υπάρχει κρίση στη σχέση, πολλά από τα ζευγάρια σταματούν να κοιμούνται μαζί. Είναι μία συνηθισμένη αντίδραση, προκειμένου να δείξουν ο ένας στον άλλον ότι «τα πράγματα είναι σοβαρά». Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει το ζευγάρι να επιλύσει τις όποιες διαφορές με συζήτηση.  Σίγουρα αν δεν νιώθει καλά ο ένας με τον άλλον, δεν μπορεί να υπάρξει η όποια επαφή, αλλά και πάλι, για να μην παγιώνονται αρνητικές καταστάσεις, θα πρέπει το ζευγάρι να έχει ως φιλοσοφία την επίλυση των διαφορών με συζήτηση και όχι με τρόπους που ευνοούν τους διαπληκτισμούς μεταξύ τους.

Ροχαλητό/Άστατος Ύπνος

Αυτή είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που ψηφίζω υπέρ του «διαζυγίου ύπνου» κι αυτό γιατί ο ύπνος, προκειμένου να μας ξεκουράσει, θα πρέπει να είναι συνεχής και ήρεμος. Αν ο/η σύντροφος ροχαλίζει, έχει άπνοιες ή γενικά κάνει άστατο ύπνο, σαφώς αυτό δυσκολεύει την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο ένας να μην κοιμάται και να μην ξεκουράζεται.

Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να πάρουμε ιατρική γνώμη για το πώς θα μπορούσε να μετριαστεί έως εξαλειφθεί η αναπνευστική δυσκολία.

Αν δε βρίσκεται λύση και τίποτα δε βοηθά (μυτάκια, διακοπή καπνίσματος, δίαιτα), ο μόνος τρόπος για να κοιμούνται και να ξεκουράζονται και οι δύο είναι να κοιμούνται ξεχωριστά.

Σε αυτή την περίπτωση ψηφίζω υπέρ, αρκεί το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μέσα στη μέρα, να μη μειώνονται οι ερωτικές του συνευρέσεις και να υπάρχουν και μέρες κοινού ύπνου.

Θα πρέπει, δηλαδή, το «διαζύγιο ύπνου» να συνοδεύεται από ενέργειες που θα κρατούν το ζευγάρι ενωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινού χρόνου τους μέσα στη μέρα.

Διαβάστε επίσης / Πολύτιμος ο καλός ύπνος

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader