Αρχική Διαβήτης Καθημερινότητα Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία

0
Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Εδώ και 11 μήνες ζούμε στη δίνη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός Sars-CoV2. Ποιες αλλαγές έφερε όμως στην καθημερινή μας ζωή;

Μάσκες: Αν και στην αρχή η σύσταση για τη χρήση μάσκας ήταν συγκεχυμένες, η καθολική χρήση της μας συντροφεύει πλέον παντού. Με τις πρόσφατες μεταλλάξεις μάλιστα, αυξάνονται οι φωνές που συστήνουν τη χρήση διπλής μάσκας για την αποτελεσματικότερη προστασία μας.
Αντισηπτικά: Αν κάτι μας έμαθε αυτός ο ιός, είναι να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Οι οδηγίες αναφέρουν, ότι η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών μας θα πρέπει να είναι όσο δύο φορές το “Happy Birthday”. Mας έμαθε, επίσης, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να χρησιμοποιούμε όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό αλκοολούχο αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
Θερμόμετρα: Μπήκαν και αυτά στην καθημερινότητά μας. Σε πολλά σημεία, σε ιατρικά κέντρα, υπηρεσίες ή εταιρείες η θερμομέτρηση με ηλεκτρονικό θερμόμετρο μετώπου είναι απαραίτητη πριν την είσοδό μας.
Οξύμετρα: Και αυτά μπήκαν στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για συσκευές που μετρούν τον κορεσμό του οξυγόνου και είναι αυτά που θα δείξουν το αν κάποιος ασθενής με κορωνοϊό πρέπει να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Οι νοσούντες από κορωνοϊό μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση υποξίας, χωρίς όμως να έχουν κάποιο αισθητό σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η δύσπνοια.
Zoom: Έγινε καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που λόγω των περιοριστικών μέτρων άρχισαν να εργάζονται από απόσταση. Το zoom ανέλαβε το ρόλο και της κοινωνικής μας διασύνδεσης, αφού ο κορωνοϊός μας κράτησε και μας κρατά μακριά από φίλους και συγγενείς.
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο γλιτώνουν πλέον χρόνο και χρήμα από τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά τους πραγματοποιώντας συναντήσεις οn-line. Χρόνο τον οποίο αξιοποιούν σε λίγο περισσότερο ύπνο, στην άσκηση ή στο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Η συγκεκριμένη αναγκαιότητα είχε και μια ακόμη απρόσμενη θετική συνέπεια: Έφερε τεχνολογικά αναλφάβητους ανθρώπους σε επαφή με την τεχνολογία!
Τηλε-εκπαίδευση: Μικροί και μεγάλοι μαθητές είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει, καθώς κλήθηκαν να αφήσουν τις σχολικές αίθουσες και να αρχίσουν να μαθαίνουν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Αυτό όμως έχει αυξήσει σημαντικά την ανησυχία των γονέων για το χρόνο που τα παιδιά ξοδεύουν μπροστά στην οθόνη, ενώ για περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται στο όριο της σχολικής διαρροής, η συγκεκριμένη απόσταση αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για τη μη επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες.
E-shopping: Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν άρδην στη διάρκεια της πανδημίας ήταν τα ψώνια! Τέρμα πια οι βιτρίνες, τα δοκιμαστήρια και οι ουρές στα ταμεία!  Όλα αγοράζονται πλέον ηλεκτρονικά! Επίσης, η υγειονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να υποστηρίζουμε τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, αντί των μεγάλων πολυεθνικών.
Πέρα από το γεγονός ότι στα γειτονικά μαγαζιά υπάρχει έλλειψη συνωστισμού, αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις. Επιπλέον, τα μικρομάγαζα είναι εκείνα που επλήγησαν δυσανάλογα από την πρόσφατη και συνεχιζόμενη κρίση.
Ανέπαφες πληρωμές: Οι νέες συνθήκες έδωσαν τεράστια ώθηση στις ανέπαφες πληρωμές και στη χρήση πλαστικού χρήματος. Ακόμη και μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι εξοικειώθηκαν με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Συσκευές καθαρισμού αέρα:  Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανή η αερογενής μετάδοση του κορωνοϊού μέσω μικρότερων σωματιδίων (αεροζόλ) από τον εκπνεόμενο αέρα. Ειδικά σε κλειστούς χώρους, η χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA (High Εfficiency Particulate Air) μπορούν να απομακρύνουν τα μικρά σωματίδια σκόνης και γύρης που μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς του ιού.
Μαγείρεμα, μαγείρεμα, μαγείρεμα:  Η έξοδος στα εστιατόρια φαίνεται ότι θα αποτελέσει μακρινό όνειρο για αρκετό καιρό ακόμη.  Κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, όλοι δοκιμάσαμε νέες συνταγές, ψήσαμε ψωμιά και γλυκίσματα, ανακαλύψαμε εκ νέου την μαγεία του σπιτικού φαγητού.

Διαβάστε επίσης / «Η ζωή με το διαβήτη είναι μια γλυκιά ζωή χωρίς γλυκά»

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader