Αρχική Διαβήτης Διατροφή - άσκηση Πώς θα εμποδίσω τον προδιαβήτη να εξελιχθεί σε διαβήτη;

Πώς θα εμποδίσω τον προδιαβήτη να εξελιχθεί σε διαβήτη;

0
Πώς θα εμποδίσω τον προδιαβήτη να εξελιχθεί σε διαβήτη;

Ο προδιαβήτης ή προδιαβητική κατάσταση αποτελεί διαταραχή της ομοιοστασίας της γλυκόζης αίματος και δεν πληροί τα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance – IGT) ή και διαταραχής της γλυκόζης νηστείας (Impaired Fasting Glucose-IFG).

Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου αίματος σε νηστεία είναι 70 -100 mg/dl, ενώ δύο ώρες μεταγευματικά είναι έως 140 mg/dl. Η IGT (140-199 mg/dl) και η IFG (110 -125 mg/dl) μπορεί να συνυπάρχουν. Συνήθως, τα άτομα που έχουν αυτές τις διαταραχές μεταβολισμού είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν προδιάθεση για εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εκτιμάται πως σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, το 1/3 περίπου των ατόμων θα έχουν κλινικό έκδηλο διαβήτη. Σε μελέτες έχει τεκμηριωθεί πως υπάρχει προδιάθεση για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου. Επίσης, δύναται να εμφανιστούν και στον προδιαβήτη επιπλοκές, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η νευροπάθεια. Ο προδιαβήτης δεν έχει ειδικά συμπτώματα και αποτελεί ύπουλη κατάσταση. Πολλές φορές τεκμηριώνεται προδιαβητική κατάσταση σε ασθενείς που νοσηλεύονται είτε για ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο είτε για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Παράγοντες κινδύνου

Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, οι γυναίκες με εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν υπέρταση, έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια, θεωρείται πως είναι αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη και συνιστάται να κάνουν έλεγχο του σακχάρου αίματος κάθε χρόνο. Λιγότερο συχνά απαιτείται να πραγματοποιείται δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης με 75 gr άνυδρης γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου). Επίσης, μέτρηση σακχάρου αίματος επιβάλλεται να γίνεται στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

Ο προδιαβήτης μπορεί να μην εξελιχθεί σε διαβήτη όταν το άτομο αλλάξει τρόπο ζωής. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υιοθετήσει ένα υγιεινό μοντέλο ζωής, δηλαδή να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, να έχει τακτική σωματική δραστηριότητα, να διακόψει την καπνιστική συνήθεια, να διακόψει την κατάχρηση αλκοόλ και να λαμβάνει με ευλαβικό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τα νοσήματα που πάσχει.

Η μεσογειακή διατροφή έχει τεκμηριωθεί από μελέτες πως πρέπει να αποτελεί το πρότυπο μοντέλο διατροφής σε όλους τους ανθρώπους, πάσχοντες ή μη. Στηρίζεται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και σε υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπριων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, η μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέτρια κατανάλωση οίνου και η χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Επίσης, η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων και της ζάχαρης.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συνίσταται σε μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, όλες ή αν δεν είναι εφικτό τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας.

Συμπερασματικά, η αλλαγή του τρόπου σκέψης και κατ΄ επέκταση του συνολικού τρόπου ζωής δύναται να αποτρέψει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 60% περίπου σε άτομα με προδιαβήτη. Απλές αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά σημαντικές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης / Ποιό είναι πιο σημαντικό για την Επιβίωση σε ενήλικες με Προδιαβήτη; Η καλή Φυσική κατάσταση (Fitness) ή η αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας (fatness);

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader