Αρχική Διαβήτης Καθημερινότητα Πολύτιμοι βοηθοί στη διαχείριση του διαβήτη

Πολύτιμοι βοηθοί στη διαχείριση του διαβήτη

0
Πολύτιμοι βοηθοί στη διαχείριση του διαβήτη

Η τεχνολογία έρχεται τα τελευταία χρόνια να παίξει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη. Τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης και τεχνολογίες που προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο στην έννοια του τεχνητού παγκρέατος, αλλάζουν άρδην το τοπίο της αντιμετώπισης αυτών των ασθενών. Το θέμα είναι πως οι τελευταίοι, τα άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε όλες αυτές τις τεχνολογίες.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη και έχοντας ως στόχο την εκπαίδευση των ασθενών στη χρήση αλλά και στις λειτουργίες των συστημάτων αυτών, η εταιρεία Medtronic διοργανώνει τακτικά σεμινάρια εκπαίδευσης στο Diabetes Store που διατηρεί στον Πύργο των Αθηνών και το οποίο πολύ πρόσφατα συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής.

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Diabetes Store, περισσότεροι από 800 ασθενείς, φροντιστές, αλλά και σχολικοί νοσηλευτές έχουν λάβει μέρος στα χρήσιμα αυτά σεμινάρια.

Το περιοδικό «Στα Χρώματα του Διαβήτη» βρέθηκε σε ένα από αυτά τα σεμινάρια, ανάμεσα σε ασθενείς, για να συνοψίσει τα πλεονεκτήματα των συστημάτων αυτών, που αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στη διαχείριση του διαβήτη.

Όπως επεσήμανε στην εισαγωγή του, ο κ. Γιάννης Γαβριατόπουλος, Diabetes Unit Manager της Medtronic Ελλάς, ο φόβος όλων των χρηστών συστημάτων συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης είναι το πόσο ακριβείς είναι οι τιμές που δίνουν.

Για αυτό, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε άτομο με διαβήτη όταν χρησιμοποιεί σύστημα καταγραφής γλυκόζης είναι η βαθμονόμηση του αισθητήρα.

Με την βαθμονόμηση, η οποία πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, η εγκυρότητα του πομπού συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αυξάνει σημαντικά.

Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων καταγραφής

  • Μετρούν τις τιμές της γλυκόζης μέρα και νύχτα σε τακτικά χρονικά διαστήματα (μερικές εκατοντάδες μετρήσεις στη διάρκεια του 24ώρου) και μεταφράζουν τις μετρήσεις σε δυναμικά δεδομένα που βοηθούν τον ασθενή να διαχειριστεί και να προλάβει τις υπεργλυκαιμίες και τις υπογλυκαιμίες. Με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως η τάση για υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία, ώστε να ληφθούν εγκαίρως μέτρα και αυτές να προληφθούν.
  • Βοηθούν το άτομο με διαβήτη να συνειδητοποιήσει την επίδραση που μπορεί να έχουν τα γεύματα, η άσκηση και η ασθένεια στα επίπεδα της γλυκόζης.
  • Επίσης, δίνουν το Τime in Rate, το πόσο διάστημα δηλαδή ο ασθενής είναι σε κατάσταση ευγλυκαιμίας. Ο δείκτης είναι ποσοστιαίος και μετρά το χρόνο που τα επίπεδα της γλυκόζης του ασθενούς είναι μεταξύ 70-180 mg/dL.
  • Βοηθούν τόσο τον ασθενή όσο και το γιατρό να έχουν καλύτερη παρακολούθηση των τιμών της γλυκόζης, καθώς και πληροφορίες για το τι γίνεται τη νύχτα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γαβριατόπουλος, ενώ η μέτρηση στο δάχτυλο είναι μια φωτογραφία των τιμών του σακχάρου, η συνεχής καταγραφή είναι βίντεο! Τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης δεν δίνουν μόνο τις τρέχουσες τιμές της γλυκόζης, αλλά καταγράφουν και το ιστορικό τους.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστήματα συνεχούς καταγραφής συμβάλλουν σε μείωση 1,3% στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μεν ένας πολύ σημαντικός δείκτης που μας δείχνει πόσο καλά ρυθμισμένο είναι το άτομο με διαβήτη και μελέτες να έχουν δείξει, ότι όσο πιο χαμηλή είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος των επιπλοκών, όμως δεν μπορεί να δώσει τις άκρες- τα υψηλότερα και το χαμηλότερα επίπεδα στα οποία μπορούν να φτάσουν οι τιμές του σακχάρου. Δίνει μόνο μια γενική εικόνα για το πόσο καλά ρυθμισμένος ήταν ένας ασθενής το τελευταίο 2μηνο- 3μηνο.

Διαβάστε επίσης Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κοροναϊού

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader