Αρχική Διαβήτης Διατροφή - άσκηση Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

0
Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Είναι ευρέως γνωστό πως η πανδημία του COVID‐19 και τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν καταλυτική επίδραση σε όλη την ανθρωπότητα, αφού ο περιορισμός των κινήσεων και των κοινωνικών επαφών επιδείνωσαν τον ανθρώπινο βιορυθμό σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη δομή της καθημερινότητας. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι συνάνθρωποί μας με προηγούμενο ιστορικό ψυχικών νοσημάτων βίωσαν μια εκ νέου υποτροπή, λόγω της πανδημίας, καθώς καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα άγχους, θυμού, παρόρμησης και εντόνου αυτοκτονικού ιδεασμού σε σύγκριση με άτομα χωρίς κάποιο ψυχικό νόσημα.

Μεγάλα ποσοστά υποτροπής- άνω του 50%-παρουσιάστηκαν σε ασθενείς με διατροφική διαταραχή (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή). Συγκεκριμένα, συμπτώματα όπως εκκαθάριση μέσω εμέτων και καθαρτικών, υπερφαγικά επεισόδια και υπεργυμναστική, είναι το βασικό τρίπτυχο της εν λόγω υποτροπής.

Επιπλέον, οι οργανικές επιπλοκές που προκαλεί η νόσος, όπως απώλεια βάρους στη νευρική ανορεξία και ηλεκτρολυτικές διαταραχές στη βουλιμία, αυξήθηκαν κατακόρυφα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των ασθενών.

Ο φόβος της επισιτιστικής κρίσης αντιμετωπίσθηκε με στοκάρισμα τροφών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα υπερφαγικά επεισόδια.

Ο περιορισμός στην κίνηση πυροδότησε την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας εντός σπιτιού συνδυαστικά με τον περαιτέρω περιορισμό της κατανάλωσης τροφών.
Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές λειτούργησαν ως ανάχωμα «προστασίας» απέναντι στο φόβο, την απώλεια, το θυμό και σε πολλά άλλα δύσκολα και δυσφορικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν ελλοχεύει μόνο κίνδυνος για τους ασθενείς σε ανάρρωση, αλλά και για όσους «φλερτάρουν» με την ασθένεια.
Η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί και «κρούει τον κώδωνα», καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διατροφική διαταραχή.

Έρευνες από το εθνικό σύστημα του Ηνωμένου Βασίλειου καταγράφουν τριπλασιασμό των ατόμων που εκδήλωσαν τη νόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2019). Το ίδιο αναφέρουν και άλλες έρευνες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ισπανία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, καταγράφοντας αύξηση 50% στην εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών σε ηλικίες από 10-16 ετών. Το ποσοστό αυτό είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς οι διατροφικές διαταραχές εξελίσσονται σε πανδημία στον εφηβικό πληθυσμό.

Ο ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος του περιορισμού στα παιδιά και τους εφήβους θεωρείται ως βασικός παράγοντας επιτάχυνσης των διατροφικών διαταραχών.
Ειδικά σε μακρές περιόδους κλειδώματος, οι έφηβοι βιώνουν συναισθήματα απογοήτευσης, πλήξης, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να διαχειριστούν τις αρνητικές επιπτώσεις της διακοπής των επαφών τους με συμμαθητές, φίλους και δασκάλους, την έλλειψη της ιδιωτικής ζωής μέσα στο σπίτι, τις οικογενειακές συγκρούσεις, αλλά και την οικονομική ύφεση. Επιπλέον, ο αυξημένος χρόνος που δαπανάται στη χρήση κοινωνικών μέσων και η τοξική επίδραση της υπερεκτίμησης της λεπτής «ιδανικής» σιλουέτας, πυροδοτούν την ενίσχυση της αρνητικής εικόνας σώματος, η οποία αποδεδειγμένα θεωρείται παράγοντας κίνδυνου εμφάνισης συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής. Η έντονη ενασχόληση με την τροφή και το βάρος λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας όλων των παραπάνω δυσκολιών, καθώς υποβοηθά στην ανάκτηση του ελέγχου και στην κατάκτηση ενός ορατού στόχου που επιβεβαιώνεται κοινωνικά.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη στάση των οικογενειών απέναντι στο εγχείρημα των έφηβων παιδιών τους να κάνουν δίαιτα για άμεση απώλεια βάρους. Μην ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χάσουν βάρος ή να εμπλακούν σε πρακτικές που συνδέονται με έντονη φυσική δραστηριότητα. Ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που οι περισσότερες περιπτώσεις εφήβων εμφανίζουν οξεία ανορεξία.

Η διατροφική διαταραχή είναι μια πολύ σοβαρή νόσος με βιολογικό υπόβαθρο, λόγω του εγκεφάλου που επηρεάζεται δραστικά από τον υποσιτισμό και μεταμορφώνει κυριολεκτικά το παιδί σας σε μια άγνωστη προσωπικότητα.

Να θυμάστε, ότι δεν πρόκειται για μια φάση που θα περάσει. Το 82% των ασθενών που νοσούν ή έχουν νοσήσει ξεκίνησαν στην εφηβεία. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο ανάλογο πρόβλημα το παιδί σας, ζητήστε βοήθεια και ενημερωθείτε από εξειδικευμένους ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας για άμεση βοήθεια και αναχαίτιση της νόσου.

Διαβάστε επίσης / Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader