«Η ζωή με το διαβήτη είναι μια γλυκιά ζωή χωρίς γλυκά»

336

Η αισιοδοξία του έμφυτη, η πειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση επίκτητες, συνεπεία του διαβήτη που εμφανίστηκε στη ζωή του σε ηλικία 14 ετών. Ο αθλητής και επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χριστοδούλου, δεν ένιωσε ποτέ το διαβήτη να τον σταματά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ο διαβήτης μας κάνει πιο υγιείς, διότι προσέχουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό βάρος και μας ωθεί στην άθληση».

Πότε διαγνωστήκατε με διαβήτη; Τι αλλαγές έφερε στη ζωή σας;

Η διάγνωση έγινε το 1992 σε ηλικία 14 ετών και αποτέλεσε ένα σοκαριστικό γεγονός για εμένα και την οικογένειά μου, καθώς ήταν κάτι νέο, με βάση το οποίο έπρεπε να αλλάξω τελείως τις διατροφικές μου συνήθειες και να έχω μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση ως άνθρωπος.

Ο αθλητισμός πώς μπήκε στη ζωή σας;

Ανέκαθεν μου άρεσε ο αθλητισμός αλλά από τη στιγμή που διεγνώσθην με διαβήτη συνειδητοποίησα πόσο καλό μου κάνει ο αθλητισμός και σε αυτόν τον τομέα.

Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς παιδιών με διαβήτη;

Ο διαβήτης δεν είναι το τέλος του κόσμου, όπως πολλοί νομίζουν όταν γίνεται διάγνωση στα παιδιά τους. Η ζωή με το διαβήτη είναι μια γλυκιά ζωή χωρίς γλυκά! Ο διαβήτης μας κάνει πιο υγιείς, διότι προσέχουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό βάρος και μας ωθεί στην άθληση. Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, η ζωή με το διαβήτη είναι ο ιδεατός τρόπος ζωής για κάθε άνθρωπο με εξαίρεση τις μετρήσεις και τις ενέσεις!

Τι παρανοήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με το διαβήτη και ειδικά το διαβήτη τύπου 1;

Ο κόσμος, δυστυχώς, είναι ανενημέρωτος όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους διαβήτη και σε γενικές γραμμές δε γνωρίζει τι είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγει-προσέχει ένας διαβητικός. Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν το «ζάχαρο» που είχε η γιαγιά τους. Επίσης, αυτοί που γνωρίζουν για το διαβήτη, εμμένουν κυρίως στις επιπλοκές του παρά στο γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Με ποια αθλήματα έχετε ασχοληθεί; Πώς καταλήξατε στο τρίαθλο;

Από μικρός έκανα σκι βουνού, snowboard – στο οποίο μάλιστα για κάποια χρόνια υπήρξα μέλος της Εθνικής Ομάδας εκπροσωπώντας τη χώρα μας όντας διαβητικός – ενώ παράλληλα ασχολούμουν με την ερασιτεχνική ποδηλασία, το windsurf, το kitesurf και το θαλάσσιο σκι. Στο τρίαθλο κατέληξα μετά από προτροπή της γυναίκας μου να το δοκιμάσουμε για να δούμε πώς είναι. Μετά τον πρώτο μου αγώνα το υιοθέτησα σαν κύριο άθλημα.

Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της άσκησης για το άτομο με διαβήτη;

Τα οφέλη είναι αμέτρητα τόσο σε πνευματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Η άθληση βοηθά πολύ το άτομο με διαβήτη στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και του επιτρέπει να κάνει λιγότερες μονάδες ινσουλίνης. Ο μόνος κίνδυνος που εγκυμονεί η άθληση για ένα άτομο με διαβήτη είναι η βαριάς μορφής υπογλυκαιμία αν δεν έχει ελέγξει το σάκχαρό του κι αν δεν έχει φάει ανάλογα με την άσκηση που θα κάνει.

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος αγώνας στον οποίο έχετε λάβει μέρος;

Ο σπουδαιότερος αγώνας που έχω λάβει είναι το Iron Man 70,3 στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 2016, καθώς ήταν ο πρώτος μεγάλος αγώνας Iron Man στον οποίο έλαβα μέρος.

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σας;

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι μια καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα XTERRA (εκτός δρόμου τρίαθλο) τον Οκτώβριο στη Χαβάη αλλά και στο Iron Man 70,3 Costa Navarino, που θα είναι ο πρώτος αγώνας Iron Man που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2019.

Πώς συνδυάζονται οι δύσκολοι αυτοί αθλητικοί στόχοι με τις πολλές επαγγελματικές σας υποχρεώσεις;

Όποιος θέλει μπορεί! Ακόμα και για μισή ώρα-αν έχω κενό-είτε βρίσκομαι στο εξωτερικό είτε στο γραφείο μου στην Αθήνα, το εκμεταλλεύομαι για να αθληθώ. Όταν μπορώ να διαθέσω περισσότερο χρόνο, τον διαθέτω, διατηρώντας πάντα μια ισορροπία μεταξύ οικογένειας, εργασίας και άθλησης.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς εκείνους που μόλις έχουν πάρει μια διάγνωση διαβήτη;

Έχω να τους πω ότι γυρνάει μια νέα σελίδα στο βιβλίο της ζωής, η οποία απαιτεί προσοχή, αυτοσυγκράτηση, σεβασμό και θετική σκέψη-ψυχολογία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.