Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Τι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον;

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Τι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον;

0
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Τι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον;
lea l/unsplash

Γαστροοισοφαγική Παλίνδρομη Νόσος (ΓΟΠΝ) είναι η νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από βασανιστικά συμπτώματα και /ή επιπλοκές που οφείλονται στην παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα της νόσου είναι: Ο οπισθοστερνικός καύσος, η θωρακαλγία, η δυσφαγία σε στερεά – υγρά ή και στα δύο, η όξινη παλινδρόμηση, οι ερυγές και η οδυνοφαγία (το άλγος κατά τη διάρκεια της κατάποσης). Ακόμα, κάποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν άτυπα συμπτώματα όπως βράγχο φωνής, στηθάγχη, globus sensation (αίσθημα κόμβου), αναπνευστικούς συρίττοντες, κ.ο.κ.

Μια συστηματική αξιολόγηση 15 επιδημιολογικών μελετών ανέδειξε πως η επίπτωση της νόσου ανέρχεται στο 10 – 20% του πληθυσμού στη Δύση και 5% στην Ασία. Τα ποσοστά της ΓΟΠΝ στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 22%.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που σχετίζονται με την εγκατάσταση της ΓΟΠΝ είναι η ύπαρξη ολισθαίνουσας διαφραγματοκήλης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ηλικία, η λήψη φαρμάκων (μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ΜΣΑΦ).

Η παθοφυσιολογία της νόσου είναι πολύπλοκη και εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες που αφορούν τόσο στην ανεπάρκεια των φυσικών φραγμών να εμποδίσουν την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, όσο και στην αδυναμία των οισοφαγικών μηχανισμών να επαναπροωθήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά το παλινδρομούν υλικό προς τον στόμαχο.

Η ταξινόμηση της ΓΟΠΝ βασίζεται στην ύπαρξη ή όχι διαβρώσεων στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Η πλειοψηφία των ασθενών έχει συμπτωματολογία ΓΟΠΝ χωρίς την ύπαρξη διαβρώσεων (Non-Erosive Reflex Disease, NERD). Το 30% των ασθενών θα εμφανίσει τη βαρύτερη μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από διαβρώσεις ή έλκη στο κατώτερο οισοφάγο με ή χωρίς συμπτωματολογία (Erosive Reflex Disease, ERD), η οποία εν συνεχεία μπορεί προοδευτικά να εξελιχθεί σε στένωση του οισοφάγου, αιμορραγία, οισοφάγο Barrett ακόμα και αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου.

Οισοφάγος Barrett

Ο οισοφάγος Barrett είναι μια προκαρκινική κατάσταση και ορίζεται ως η εξαλλαγή του φυσιολογικού οισοφαγικού βλεννογόνου σε μεταπλαστικό επιθήλιο με χαρακτηριστικά τόσο γαστρικού όσο και εντερικού τύπου και δυναμική ανάπτυξη δυσπλασίας. Συμβαίνει μετά από χρόνια έκθεση του κατώτερου οισοφάγου στο όξινο περιβάλλον των γαστρικών υγρών λόγω της παλινδρόμησης. Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη οισοφάγου Barrett είναι: Η μακροχρόνια ΓΟΠΝ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, το ανδρικό φύλο. Η συμπτωματολογία ασθενών με οισοφάγο Barrett είναι παρόμοια με αυτή της ΓΟΠΝ. Μόνο το 5% των ασθενών με ΓΟΠΝ θα αναπτύξουν οισοφάγο Barrett και από αυτούς πολύ λιγότεροι κακοήθεια. Ο οισοφάγος Barrett, όπως και κάθε άλλη προκαρκινική κατάσταση, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση με ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών.

Στένωση οισοφάγου

Η στένωση του οισοφάγου απαντάται συνήθως μετά από μακροχρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης. Το κυρίαρχο σύμπτωμα των στενώσεων είναι η δυσφαγία. Μπορεί να είναι απότοκο κατάποσης καυστικής ουσίας, ακτινοθεραπείας ή δερματολογικών παθήσεων. Οι απλές στενώσεις συνήθως έχουν ομαλό βλεννογόνο, είναι μικρότερες των 2 εκ σε μήκος και η διάμετρός τους επιτρέπει την δίοδο του ενδοσκοπίου >10 χιλ. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοσκοπική διαστολή της στένωσης.

Καρκίνος οισοφάγου

Ο εκ πλακωδών κυττάρων καρκίνος του οισοφάγου επικρατούσε τον περασμένο αιώνα, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ο συνηθέστερος καρκίνος (>60%) είναι το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και η αύξησή του αποδίδεται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος είναι: η ΓΟΠΝ, η ηλικία >60 και το φύλο – οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 3-4:1.

Η δυσφαγία είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και απώλεια βάρους, αδυναμία και έμετος.

Η διάγνωση πραγματοποιείται με ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών, ενδοσκοπικό υπέρηχο και απεικονιστικό έλεγχο με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Διαβάστε επίσης / Διατροφή & Άσκηση. Το «φάρμακο» του προδιαβήτη

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader