Αρχική Διαβήτης Διατροφή - άσκηση Διατροφή & Άσκηση. Το «φάρμακο» του προδιαβήτη

Διατροφή & Άσκηση. Το «φάρμακο» του προδιαβήτη

0
Διατροφή & Άσκηση. Το «φάρμακο» του προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και πρωτογενή ή δευτερογενή δυσλειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού δεν ‘αναγνωρίζουν’ την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολιστεί. προδιαβήτη

Είναι η ενδιάμεση εκείνη κατάσταση, όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά πιο υψηλά από το ανώτατο φυσιολογικό όριο, αλλά όχι τόσο υψηλά που να μπορεί να προκύψει η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστεί και ανατραπεί άμεσα.

Με άλλα λόγια, τα άτομα παίρνουν ένα μήνυμα ότι πρέπει να προσέξουν για να μην προχωρήσει η διαταραχή του σακχάρου προς την παθολογία. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς το άτομο έχει στη διάθεσή του το χρόνο για να βελτιώσει κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά του και να αντιμετωπίσει μια και καλή τον προδιαβήτη. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά βήματα της επιτυχημένης αντιμετώπισης του προδιαβήτη.

 Διαχείριση του βάρους

Έρευνες δείχνουν πως μια μείωση βάρους της τάξεως του 5-10% (και κατά συνέπεια του ποσοστού λίπους- κυρίως κοιλιακού) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ανοχή στη γλυκόζη και να μειώσει τα λιπίδια, όσο και την πίεση του αίματος. Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί με πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής που επιτυγχάνει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή το άτομο να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που «καίει».

  1. Διατροφική εκπαίδευση

Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, όπως αυτό της Μεσογειακής Διατροφής, αποτελεί το βασικό συστατικό της αντιμετώπισης του προδιαβήτη. Είναι ένα από τα πιο γνωστά διατροφικά μοντέλα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στην αντιμετώπιση της διαταραγμένης γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιδανικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για την πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς επίσης φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά, με στόχο τουλάχιστον τις πέντε μερίδες την ημέρα. Μπορείτε να συνοδεύετε τα κύρια γεύματά σας με μια σαλάτα ωμών, βραστών ή ψητών λαχανικών και να προσθέτετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στα επιμέρους γεύματα.
  • Μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα, trans λιπαρά και ζάχαρη, όπως π.χ. μπισκότα, γλυκά, κέικ κ.ά.
  • Προσθέστε μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης στα γεύματά σας, όπως κρέας (πουλερικά και άπαχα μέρη κρεάτων), ψάρια, όσπρια, και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
  • Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, σπόρους κ.ά.
  1. Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, που συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2. Τόσο  η αεροβική, όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ασκούν ευεργετικές επιδράσεις  στο μεταβολισμό της γλυκόζης, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τελικά μειώνοντας την πιθανότητα εξέλιξης του προδιαβήτη.

Συστάσεις

  • Η αεροβική άσκηση δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Ιδανικός χρόνος είναι τα 30 λεπτά την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας. Ο εβδομαδιαίος στόχος θα πρέπει να είναι 150 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα, όχι όμως σε συνεχόμενες ημέρες, με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής ισχύος και την καλύτερη κινητικότητα του σώματος.
  • Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα στην εργασία ή στις οικιακές δουλειές και η ταυτόχρονη μείωση του χρόνου που περνάμε καθιστοί, π.χ. στην τηλεόραση ή στην καρέκλα, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς και στα μεταγευματικά σάκχαρα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο προδιαβήτης είναι μια μεταβατική και πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση, αρκεί να ακολουθηθούν οι συστάσεις ως προς την αλλαγή και βελτίωση του τρόπου ζωής και κατ’ επέκταση της συνολικής υγείας του ατόμου.

Διαβάστε επίσης Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

Στα Χρώματα του Διαβήτη “Τεύχος 36”

preloader