Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

0
Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

Σε εποχές έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, οι προτεραιότητες αναδιατάσσονται. Ο έλεγχος του κορωνοϊού αποτελεί φυσικά επείγουσα επιδίωξη με τους εμβολιασμούς να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος τρέχει, ελλοχεύει ένας ύπουλος κίνδυνος: να περάσει σε δεύτερη μοίρα η ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων και ιδιαιτέρως των καρδιομεταβολικών προβλημάτων. Γιατί, αν η αντιμετώπιση της πανδημίας μοιάζει με αγώνα ταχύτητας, η μάχη με τα χρόνια προβλήματα είναι μαραθώνιος. Ειδικά στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη, όπου τα τελευταία χρόνια νέες φαρμακευτικές επιλογές προσθέτουν ισχυρά όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα, το πολύτιμο έδαφος δεν πρέπει να χαθεί!

Για να κερδηθεί όμως αυτός ο μαραθώνιος, σημαντικό ρόλο δεν έχει μόνο η προπονητική ομάδα (ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας), αλλά κυρίως ο αθλητής. Η επιμονή του αλλά και η καλή γνώση όλων των παραμέτρων του αγώνα είναι καθοριστική. Στη μάχη με το διαβήτη, η νίκη έρχεται μόνο με ενημερωμένο και κινητοποιημένο αθλητή. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Έχοντας αυτή τη φιλοσοφία, μια ομάδα γιατρών ποικίλων ειδικοτήτων, με μεγάλη εμπειρία σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, ένωσαν το 2018 τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: Έναν οδηγό υγείας και πρόληψης που να καλύπτει όλο το φάσμα του καρδιαγγειακού.

Το αποτέλεσμα ήρθε 3 χρόνια μετά:  Ευανάγνωστα κείμενα, 42 μοναδικά σκίτσα, αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις ασθενών και infographics συνοψίζουν καθένα από τα 5 κεφάλαια, που καλύπτουν την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, το σακχαρώδη διαβήτη, τις  αρρυθμίες / κολπική μαρμαρυγή, αλλά και τη διακοπή του καπνίσματος: τους συνήθεις υπόπτους της καρδιάς και των αγγείων.

Το βιβλίο Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων είναι ένας πρωτοποριακός οδηγός τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού είναι από τις ελάχιστες φορές που γιατροί από διάφορες ειδικότητες (Καρδιολογία, Παθολογία, Διαβητολογία, Οικογενειακή Ιατρική, Οφθαλμολογία, Αθλιατρική) απευθύνονται στο ευρύ κοινό με ενιαίο ύφος, αναλύοντας πλήρως τους  σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερωτοαπαντήσεις ασθενών ελκύουν το μάτι του αναγνώστη, ενώ παράλληλα εκφράζουν τις απορίες του μέσου Έλληνα ασθενή (κάτι που δεν μπορεί να αποδώσει καμία μετάφραση αντίστοιχων ξένων εκδόσεων).

Τα σκίτσα του διεθνώς βραβευμένου Μιχάλη Κουντούρη προσδίδουν στην έκδοση ένα διακριτό καλλιτεχνικό αποτύπωμα και προκαλούν τον αναγνώστη να εντρυφήσει σε κάθε σελίδα του, ενώ τα infographics συνοψίζουν τα σημεία – κλειδιά.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί η φρέσκια γραφιστική προσέγγιση, αλλά και το γεγονός πως η έκδοση κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2020, επικαιροποιημένη για την πανδημία, κατανοεί κανείς γιατί πρόκειται για έναν μοναδικό οδηγό υγείας, όπου η ιατρική συνδιαλέγεται με το ευρύ κοινό, με δίαυλο επικοινωνίας την τέχνη.

To βιβλίο απευθύνεται σε όσους έχουν κάποιον παράγοντα κινδύνου ή θέλουν να προστατεύσουν την υγεία των δικών τους ανθρώπων, καθώς και σε όσους γνωρίζουν την αξία της πρόληψης και την επιδιώκουν.

Ειδικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αποτελεί μια αφορμή να φρεσκάρουν με ένα ευχάριστο τρόπο τις βασικές γνώσεις για τη νόσο, αλλά και να ανακαλύψουν τα μυστικά διαχείρισης άλλων παραγόντων καρδιαγγειακής προστασίας, που συχνά συνυπάρχουν με το διαβήτη, όπως  η αυξημένη πίεση, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το κάπνισμα και οι επικίνδυνες αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης / AFFIDEA Ευρωιατρική Κοζάνης Κέντρο Καρδιάς

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader