Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Η παχυσαρκία είναι νόσος

Η παχυσαρκία είναι νόσος

0
Η παχυσαρκία είναι νόσος
diana polekhina/unsplash

Η παχυσαρκία είναι νόσος και η καθημερινότητα των ατόμων με παχυσαρκία μια πραγματική μάχη. Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, σοβαρή νόσος, με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με 229 συννοσηρότητες συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων. Η παχυσαρκία αφορά κάθε σύστημα του οργανισμού. 

Αλλού ως παράγοντας κινδύνου, αλλού αιτιολογικά και αλλού δρα πολλαπλασιαστικά στο πρόβλημα. Επιπλέον, η παχυσαρκία συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, τονίστηκε σε πρόσφατο Media Training που πραγματοποίησε η Novo Nordisk.

Ακόμη κι αν ένα άτομο με παχυσαρκία καταφέρει να χάσει βάρος, η απώλεια αυτή είναι παροδική και ο κύριος λόγος είναι ότι η απώλεια βάρους μεταβάλλει το σύστημα ομοιόστασης, ευνοώντας την επαναπρόσληψη βάρους. Η βιολογία πίσω από την παχυσαρκία είναι τέτοια, που εμποδίζει το άτομο να σταματήσει να είναι παχύσαρκο.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι 2,8 εκατομμύρια ενήλικες στη χώρα μας είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία αφορά έναν στους τρεις ενήλικες και αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για το σύστημα υγείας. 

Σύμφωνα με δεδομένα του 2016 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτού, καθώς και της σοβαρότητας των περιστατικών.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, καθώς πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 πάσχουν από παχυσαρκία.

Και αυτό είναι το πιο σοβαρό, καθώς υπολογίζεται ότι το 84% των παιδιών με παχυσαρκία θα είναι στο φάσμα της παχυσαρκίας και ως ενήλικες.

Από αυτή τη μάχη κατά της παχυσαρκίας, με την κατάλληλη υποστήριξη τα άτομα με παχυσαρκία μπορούν να βγουν νικητές. 

Στη μάχη κατά της παχυσαρκίας επιστρατεύονται συμπεριφορικές προσεγγίσεις και αν αυτές αποτύχουν, φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις. Τα φάρμακα μειώνουν την όρεξη, αλλάζουν την απάντηση του γαστρεντερικού στην πρόσληψη τροφής και μειώνουν την απορρόφηση λίπους από τη γαστρεντερική οδό. Η φαρμακευτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν τη συμμόρφωσή τους, να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής  τους.

Η παχυσαρκία είναι μια μάχη που μέχρι σήμερα δινόταν σιωπηλά από εκατομμύρια ανθρώπους. Όχι πια.

Μην τό’ χεις βάρος

Για να ενημερώσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να δώσουν αυτή τη μάχη, η Novo Nordisk δημιούργησε την εκστρατεία “Μην τό’ χεις βάρος” (δείτε το βίντεο της καμπάνιας εδώ https://www.youtube.com/watch?v=QI9rv0cJ2JI, αλλά και τον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr, όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει διαθέσιμες πληροφορίες για τη νόσο της παχυσαρκίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας για τη νόσο της παχυσαρκίας υποστηρίζουν με την αιγίδα τους, οι:

  • Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία 
  • Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας – Ε.Κ.Ε. 
  • Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής – Ε.ΠΑ.ΜΕ.ΔΙ. 
  • Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας – Ε.Ι.Ε.Π. 
  • Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας – Ε.Χ.Ε.Π. 
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα»

#ΜηνΤοΧειςΒάρος #MinToXeisVaros #TruthAboutWeight #FightObesity #ObesitySocialAwarenessCampaign

Διαβάστε επίσης / Διατροφή & Άσκηση. Το «φάρμακο» του προδιαβήτη

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader