«Απειλή» για τα άτομα με διαβήτη

148

H φετινή εποχική περίοδος διαθέτει ένα ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτηριστικό, καθώς έρχεται 100 χρόνια μετά την «Iσπανική γρίπη του 1918». Η ισπανική γρίπη ήταν η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα, που εξόντωσε πάνω από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει επικρατήσει ως η πιο σοβαρή πανδημία στη σύγχρονη ιστορία.

Εκτιμάται, ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι ήτοι το 1/3 του παγκόσμιου τότε πληθυσμού, προσβλήθηκε από μετάλλαξη του ιού της Γρίπης H1N1 του 1918.

Σήμερα, στην Ευρώπη του 2018 συνεχίζουν να καταλήγουν περίπου 40.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, εξαιτίας της νοσηρότητας και των επιπλοκών της γρίπης, με ποσοστό περίπου 90% των θανάτων αυτών να εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα σε εκείνους που διαθέτουν συνοδά νοσήματα.

Οι ασθενείς με διαβήτη (τύπου 1 και 2) έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από την εμφάνιση επιπλοκών της γρίπης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και εξαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευθούν. Η πνευμονία, η βρογχίτιδα και οι ωτίτιδες αποτελούν τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα επιπλοκών από γρίπη στα άτομα με διαβήτη. Παράλληλα, η ίδια η γρίπη μπορεί να απορρυθμίσει έναν καλά ελεγχόμενο διαβήτη και να αποδυναμώσει το ήδη ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο στην πρόληψη ανάπτυξη γρίπης και συστήνεται από σειρά Διεθνών Οργανισμών (WHO, International Diabetes Federation, American Diabetes Association, US Centers for Disease Control and Prevention, European Union countries). Τα δε Εθνικά προγράμματα εμβολιασμού ανά τον κόσμο, όπως και της χώρας μας, συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου – και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Στην προσπάθεια οχύρωσης της Δημόσιας Υγείας, οι Αρχές Υγείας και οι επιστημονικές εταιρείες εστιάζουν στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές ανήκουν τυπικά, εκτός από τους ασθενείς με διαβήτη, οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι έγκυες γυναίκες και οι επαγγελματίες Υγείας.

Για την περίοδο 2018-2019 διατίθεται στη χώρα μας το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο- το εμβόλιο συστήνεται από το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και αποζημιώνεται πλήρως για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Το τετραδύναμο εμβόλιο απαντάει καλύτερα στην εξέλιξη του ιού της Γρίπης, καθώς περιλαμβάνει τα 2 στελέχη του τύπου Α (A/H1N1 και A/H3N2) και 2 B στελέχη (B/Victoria και B/Yamagata). Με τη σύνθεση αυτή προσφέρει ευρύτερη κάλυψη, απαντά καλύτερα στην επιδημιολογική εικόνα κατά του ιού και δύναται ακολούθως να αυξήσει τα οφέλη για τη Δημόσια Υγεία.