ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

130

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο σήμερα, ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία είναι οι μεταβολικές νόσοι με τη μεγαλύτερη αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η συχνότητα αλλά και ο βαθμός της παχυσαρκίας αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, πρέπει να αναμένεται έκρηξη στον αριθμό ατόμων με Διαβήτη στα επόμενα χρόνια, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα εμφάνισης Διαβήτη.

Παχυσαρκία κα καθιστική ζωή συχνά συμπορεύονται, ωστόσο είναι γνωστό πως, ακόμη και εκείνοι που έχουν χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές στην υγεία τους, αν απέχουν από τη σωματική άσκηση. Από την άλλη, παχύσαρκα άτομα που γυμνάζονται τακτικά έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο υγιή σε σχέση με άτομα με αυξημένο βάρος που δεν κινούνται επαρκώς.

Συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε ότι η σωματική μας δραστηριότητα τα τελευταία 20 χρόνια έχει μειωθεί. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά, είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά 8% οι ώρες που καθόμαστε. Αυτή η αλλαγή, φαίνεται να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση της παχυσαρκίας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ένας παχύσαρκος κάθεται μπροστά στην οθόνη 2,5 ώρες περισσότερες την ημέρα από κάποιον που είναι αδύνατος. Επίσης, όλοι μας καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες (π.χ. τηλεόραση, βίντεο-παιχνίδια, υπολογιστές, κινητά).

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή προάγουν την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως  του παχέος εντέρου και του μαστού. Ενδεικτικά, σε  μια Ολλανδική έρευνα  (που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology), συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 334.161 Ευρωπαίους πολίτες και κάλυπταν περίοδο 12 ετών. Αξιολόγησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης και το βάρος των συμμετεχόντων και παράλληλα, κατέγραψαν όλους τους θανάτους κατά την περίοδο αυτή. Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου φάνηκε να αντιμετωπίζουν όσοι απέχουν από τη σωματική άσκηση, είτε επρόκειτο για άτομα με φυσιολογικό βάρος, είτε για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μάλιστα φάνηκε ότι οι μεσήλικες που έχουν κοιλιακή παχυσαρκία, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου.

Παρόμοια ήταν τα αποτέλεσματα και από μια άλλη μελέτη, όπου μελετήθηκαν για 16 χρόνια περισσότεροι από 120.000 ενήλικες ηλικίας 55 έως 69 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος. Στις γυναίκες, μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν οι γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης που ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (λιγότερα από 30 λεπτά τη μέρα).

Δυστυχώς, πολλοί μπορεί να απολαμβάνουν τον καναπέ τους, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες συσχετίζουν την καθιστική ζωή με την εμφάνιση παχυσαρκίας, με το Σακχαρώδη Διαβήτη  τύπου 2, με τον πρώιμο θάνατο και με διάφορα είδη καρκίνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη συνήθεια  αυτή έχουν υιοθετήσει, δυστυχώς, και τα παιδιά και οι νέοι. Ο σύγχρονος άνθρωπος κάθεται κατά μέσο όρο 9,3 ώρες την ημέρα, περισσότερες δηλαδή από όσες κοιμάται.

Στις ΗΠΑ, πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να καταπολεμήσουν την καθιστική ζωή αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά γραφεία με ψηλούς πάγκους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να στέκονται. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί μέσα στις εταιρείες γυμναστήρια, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αθλούνται έστω και λίγο.

Στη χώρα μας, αν θέλουμε να προσφέρουμε  ποιότητα στη ζωή των παιδιών μας και στη δική μας, πρέπει να σηκωθούμε από την καρέκλα ή τον καναπέ και να ασκηθούμε, με όποιον τρόπο μας ευχαριστεί.

H άσκηση με την οικογένεια, με φίλους ή με συναδέλφους αφενός και η επιστροφή στο οικογενειακό γεύμα, αποφεύγοντας το γρήγορο- εύκολο φαγητό, φαίνεται ότι αποτελούν μια πιθανή λύση στην πρόληψη ή / και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και όλων των δυσμενών συνεπειών της για την υγεία μας.