Προληπτικός Έλεγχος (check-up) – Δεν ξεχνάμε!

68

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Μια πολλύ σημαντική εξέταση

H σημερινή εποχή είναι γενεσιουργός εποχή ποικίλων προβλημάτων και ιδιαίτερα οι συνθήκες ζωής δηλαδή οι συνήθειες  διατροφής , η έλλειψη σωματικής άσκησης , το συνεχές άγχος και Στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος , των αστικών κυρίως κέντρων, οι συνήθειες εργασίας και της ζωής εν γένει

Η κλινική εξέταση, το σωστό, ακριβές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό , καθώς οι ειδικές εξετάσεις , ο παρακλινικός έλεγχος είναι στόχοι προληπτικής ιατρικής.

Με μια απλή αναίμακτη εξέταση αιματος μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε πολλά κρυφά σημεία του οργανισμού μας.

Με μια εξέταση αιματος αποκομίζουμε πληροφορίες για τη λειτουργία ολων των βασικών οργάνων της καρδιάς πχ εάν εξελίσσεται μία καρδιοπάθεια πχ. Προσδιορίζουμε εάν υπάρχει κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου μετρώντας τα ειδικά γι αυτό ένζυμα στο αιμα.

Ελέγχουμε επίσης διαφορες ασθένειες πχ. Περικαρδίτιδα ,ακόμη την πορεία μιας νόσου του καρδιακού μυός και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επίσης με μια απλή εξέταση αίματος ελέγχουμε τους προδιαθεσικούς παράγοντες για αρτηριοσκλήρυνση όπως είναι η χοληστερίνη , η LDL-HDL-λιποπρωτεϊνη –Α και τα τριγλυκερίδια

Με την εξέταση αίματος ελέγχουμε εάν υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, εάν η ρύθμιση του σακχάρου είναι κατά προσέγγιση σωστή και δεν υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού μας, για αναπτυξη σακχαρώδους διαβήτου με μια καμπύλη σακχάρου και κάποιες φορές με έλεγχο του σακχάρου αίματος απλά μετά το γεύμα.

Επίσης στο αιμα ελέγχονται το επίπεδο του ουρικού οξέος, των ιχνοστοιχείων  τους ηλεκτρολύτες και μια σειρά ειδικών και μη ειδικών εξετάσεων για ορμονικές διαταραχές , κατά την κλιμακτήριο , γενετικής αιτιολογίας ,  προδιαθεσικούς παράγοντες ακόμη και γονιδιακές εξελίξεις μοριακής βιολογίας και γενετικής . Ελέγχουμε επίσης διαταραχές του ενδοκρινολογικού μας συστήματος , πιθανή εγκυμοσύνη, μικροβιαιμίες, ειδικές και μη ειδικές λοιμώξεις την προσβολή ενός ατόμου από διαφόρους ιούς, την πορεία αυτών , την άμυνα του οργανισμού μας , δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα , διάφορα νοσήματα του αιματος, αναιμίες, κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, παθήσεις από παράσιτα , την ελονοσία και μερικές άλλες παθήσεις.

Η λειτουργία των νεφρών ελέγχεται εύκολα από το αίμα (ουρία αίματος, κρεατινίνη αίματος)

Η ηπατική λειτουργία ελέγχεται επίσης στο αιμα με δείκτες όπως οι τρανσαμινάσες ο χρόνος προθρομβίνης, ηλεκτροφόρηση πρωτεινών , ακόμη αν υπάρχει οξεία ή χρόνια προσβολή του ήπατος   από κάποια μορφή ηπατίτιδας ακόμη,  και τέλος η κύρωση ήπατος.

Όταν διαπιστωθεί απόκλιση τιμών από τις φυσιολογικές πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό μας για να μας δώσει τις διαφορες οδηγίες ή και θεραπεία

Από μια εξέταση αίματος μπορεί επίσης να διαπιστωθεί εάν πάσχει κάποιος από ρευματοπάθεια ή μια νόσο του κολλαγόνου. Επίσης υπάρχει μια σειρά εξετάσεων του αιματος οι λεγόμενοι νεοπλασματικοί δείκτες,αλλά και μια απλή γενική αιματος και η καθίζηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι δυνατόν να μας ανακαλύψουν ή να μας αφυπνίσουν να ερευνήσουμε το ενδεχόμενο μιας κακοήθειας ή συγκεκριμένης ασθένειας.

Υπάρχει επίσης μια ειδική εξέταση για τους ανδρες με την οποια μπορεί να αποδειχθεί ειτε μια φλεγμονή ειτε μια κακοήθεια του προστάτη.

Η εξέταση αυτή πρεπει να γίνεται μετά τα 40 και επι ορισμένων περιπτώσεων ισως και νωρίτερα

Οι πληροφορίες από μια εξέταση αιματος για το γιατρό είναι αναντικατάστατες απαραίτητες και τον καθοδηγούν στη διαγνωση και στη λήψη αποφάσεων για την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Οι διαβητικοί πρέπει να δινουν σημασία  εκτός από τις κοινές εξετάσεις , και σε εξετάσεις που θα τους πει ο διαβητολόγος τους, γενική ούρων , βυθοσκόπιση για τα μάτια τους, υπερηχογράφημα ανω κοιλίας για έλεγχο  και απεικόνιση του παγκρέατος

Ο διαβητικός πρέπει να εχει καλή συχνή συνεργασία με το γιατρό του, για να έχει επιτυχία στη ρύθμιση του σακχάρου του. Ο οικογενειακός του γιατρός θα τον παραπέμπει σε άλλες ειδικοτητες όταν αυτό θα θεωρείται αναγκαίο ήτοι σε οφθαλμίατρο, χειρουργό, δερματολογο, αγγεολόγο κα..

Παράλληλα με τον οικογενειακό του παθολόγο ή διαβητολόγο ο διαβητικός πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση των δοντιών του συχνά στον οδοντίατρό του.

Η φροντίδα του στόματος του πρέπει να είναι καθημερινή δηλαδή πρωι και βράδυ και μετά από το φαγητό. Επεμβάσεις ή εξαγωγές δοντιών γίνονται μόνο με καλά ρυθμισμένο σάκχαρο αιματος. Η καθαριότητα του σώματος του διαβητικού και του χώρου παραμονής και εργασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για μια καλή πορεία της νόσου του.

Eεπιπλέον για τις γυναίκες ισχύει ο γνωστός κανόνας ότι ανα ετος πρεπει να κάνουν μαστογραφία μετα τα 40 για μικρότερες ηλικίες θα τους πει ο γιατρός τους  και φυσικά ένα τεστ παπ .