ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

303

Από την 20η Ιανουαρίου 2017 θα εφαρμοζόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, ώστε να υπάρξει κατά τον ΕΟΠΥΥ η εξυγίανση της δαπάνης των αναλωσίμων.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλά προβλήματα, τόσο οργανωτικά όσο και εφαρμογής, τα οποία προέκυψαν επειδή ακριβώς δεν είχε προηγουμένως γίνει η απαραίτητη δοκιμή του όλου εγχειρήματος. Αποτέλεσμα, να καθυστερήσει η εφαρμογή με αλλεπάλληλες αναβολές μέχρι τα μέσα Μαρτίου και να μη δρομολογείται η πληρωμή των φαρμακοποιών για τα αναλώσιμα που χορηγούσαν από την 1η του έτους.

Όμως και από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μετά προέκυψαν πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονται αποκλειστικά στην προχειρότητα και τη βιασύνη, με την οποία αντιμετώπισε το θέμα ο ΕΟΠΥΥ.

Α) Με τις καθυστερήσεις αποζημίωσης των νέων τεχνολογιών καταγραφής σακχάρου και πιο συγκεκριμένα στο διαδερμικό σκεύασμα ελέγχου σακχάρου της ABBOTLibre, παρόλο που ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε πως θα συμπεριληφθούν στα αναλώσιμα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, λόγω αναμονής Υπουργικής Απόφασης.  Η ταλαιπωρία των ασθενών με διαβήτη συνεχίζεται.

Β) Δεν υπάρχει στο σύστημα «κόφτης» κατά τη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα ο συνταγογράφων ιατρός να γράφει ποσότητες μεγαλύτερες της επιτρεπόμενης (ανάλογα με τον τύπο του σακχαρώδους διαβήτη), πράγμα που οδηγεί σε περικοπές στις συνταγές εις βάρος του φαρμακοποιού, αν ο τελευταίος τις εκτελέσει σύμφωνα με τις εντολές του ιατρού.

Γ) Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η μη δυνατότητα  συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους αναλωσίμων διαβήτη, παρότι στη συλλογική σύμβαση με τα φαρμακεία προβλέπεται κάτι τέτοιο και παρότι οι ανασφάλιστοι δικαιούνται να παίρνουν συνταγή ινσουλίνης, αναμένεται ακόμα η υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει να παίρνουν και αναλώσιμα – το σύστημα όπως φαίνεται δεν τους έχει προβλέψει και δεν επιτρέπει την έκδοση συνταγής για διαβητολογικό υλικό, παρά μόνο για ινσουλίνες.

Την 27η Ιουνίου εξεδόθη το ΦΕΚ (Β 2181) που επανακαθορίζει τις τιμές αποζημίωσης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς, καθώς –όπως συνέβη και με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής– οι τιμές κάποιων εκ των αναλωσίμων να μειώνονται τόσο, ώστε να πέφτουν κάτω από τις χονδρικές τιμές, με τις οποίες τα προμηθεύονται τα φαρμακεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΦΕΚ:

« …. οι τιμές, είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.»

Ουσιαστικά, ο ΕΟΠΥΥ καταδικάζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν τα υλικά με ζημία, γεγονός που προφανώς είναι παράλογο και παράνομο, ενώ αν χρεώσουν παραπάνω, ώστε να καλύψουν τη διαφορά, θα έχουν διαπράξει παράβαση και θα υποστούν κυρώσεις!

Είναι προφανές, ότι και αυτό εντάσσεται στην προχειρότητα που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και στη νοοτροπία που διακατέχει τον Πρόεδρό του, σύμφωνα με την οποία αν επιτρεπόταν η είσπραξη της διαφοράς από τους φαρμακοποιούς, δεν θα πιέζονταν οι εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.