Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Ακράτεια ούρων; Yπάρχει λύση!

Ακράτεια ούρων; Yπάρχει λύση!

0
Ακράτεια ούρων; Yπάρχει λύση!
Με οδηγό το διαβήτη: Ακράτεια ούρων

Γράφει ο Σπυρίδων Γκούβαλης, Χειρουργός Ουρολόγος- Παιδοουρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΔΚΘΑ Υγεία, www.sgouvalis.gr

H ακράτεια είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν, ενώ μπορεί να καταστεί ακόμη και μια επικίνδυνη κατάσταση, ιδίως για τα ηλικιωμένα άτομα.

Σκεφθείτε έναν ηλικιωμένο που ξυπνά τη νύχτα και τρέχει προς την τουαλέτα με έντονη επιτακτικότητα για ούρηση. Οι πιθανότητες να πέσει και να χτυπήσει είναι μεγάλες. Τι σημαίνει μία πτώση για τον ίδιο τον ασθενή, την οικογένειά του και τα συστήματα υγείας; Μεγάλη απώλεια εργατοωρών για τους φροντιστές, αλλά και σημαντική δαπάνη πόρων του υγειονομικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχουμε κατά νου, πως το πρόβλημα της ακράτειας δεν είναι κάτι που έρχεται αναπόφευκτα με την ηλικία. Η υπερλειτουργική κύστη και η ακράτεια, δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους.  Μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε άνθρωπο σε παραγωγική ηλικία.

Επίσης, δεν είναι  θέμα ταμπού.  Ο πάσχων θα πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλήσει για το πρόβλημα και να επισκεφθεί τον ουρολόγο του, γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

Είδη ακράτειας

Η ακράτεια προκαλεί προβλήματα υγιεινής (δερματίτιδες) ή προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης (μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα) και είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Υπάρχουν δύο βασικά είδη ακράτειας:

* Ακράτεια από προσπάθεια, κατά την οποία τα ούρα χάνονται, όταν αυξηθεί η πίεση στην κοιλιά, π.χ. βήχας, γέλιο, ανύψωση βάρους, ως αποτέλεσμα μαιευτικού τραύματος, τοκετών και εγχειρήσεων στην περιοχή (υστερεκτομή, κυστεοκήλη), οι οποίες επηρεάζουν τη σταθερότητα των μυών και των συνδέσμων του πυελικού εδάφους.

* Επιτακτική ακράτεια, όπου τα ούρα χάνονται ύστερα από μία έντονη και ξαφνική επιθυμία για ούρηση, που ο ασθενής δεν μπορεί να αναστείλει. Oυρολοιμώξεις, νεοπλάσματα της ουροδόχου κύστης, υπερτροφία του προστάτη, νευρολογικές παθήσεις (Πολλαπλή Σκλήρυνση, νόσος του Πάρκινσον, εγκεφαλικά επεισόδια) και λίθοι της ουροδόχου κύστης είναι οι συνηθέστερες αιτίες.

Αυτοί οι δύο τύποι ακράτειας αποτελούν περίπου τις 9 στις 10 περιπτώσεις και σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχουν – τότε έχουμε ακράτεια μεικτού τύπου.

Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη κλινικό, απεικονιστικό και ουροδυναμικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί ο τύπος της ακράτειας και να εφαρμοστεί η κατάλληλη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

Προτιμά τις γυναίκες

Η ακράτεια είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, αφού αφορά το 20-30% του γενικού πληθυσμού.  Είναι όμως συχνότερη στις γυναίκες. Στις γυναίκες παρουσιάζεται σε μικρά ποσοστά στα πρώτα χρόνια της ζωής, παρατηρείται μία έξαρση κατά την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια αυξάνει σταθερά. Έτσι, στις ηλικίες πάνω από 60, πάσχει σχεδόν μία στις δύο γυναίκες.

Στους άνδρες τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 3 και 10% με τα περισσότερα περιστατικά να εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό;

Η συχνοουρία (δηλαδή πάνω από 8 ουρήσεις το 24ωρο), αν δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει κάποιον, είναι όταν με τη συχνουρία συνυπάρχει επιτακτικότητα (ξαφνική και έντονη επιθυμία ούρησης που δεν είναι δυνατό να ανασταλεί), νυκτουρία και επιτακτική ακράτεια.  Αυτά τα συμπτώματα συνυπάρχουν σε μία κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, μία πάθηση που αφορά περίπου το 16% των ενηλίκων.

Επειδή η συγκεκριμένη πάθηση, αλλά και ο φόβος της ακράτειας, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωή του ασθενούς και την καθημερινότητά του, είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και να μην προσπαθεί να «επιλύσει» το πρόβλημά του, π.χ. αποφεύγοντας τα πολλά υγρά, τους χώρους όπου η πρόσβαση στην τουαλέτα δεν είναι εύκολη ή αλλάζοντας την κοινωνική του ζωή, αποφεύγοντας για παράδειγμα να βγαίνει από το σπίτι του ή να ταξιδεύει.

Νυκτουρία

Και η νυκτουρία υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων την εμφανίζουν. Ο ύπνος διακόπτεται διαρκώς από μια έντονη ανάγκη για ούρηση, με αποτέλεσμα ο πάσχων να ξυπνά το πρωί κουρασμένος. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού που αναφέραμε παραπάνω.

Θεραπεία

H θεραπεία της ακράτειας στις γυναίκες περιλαμβάνει συμπεριφοριστική ή φαρμακευτική αντιμετώπιση όπως: εκπαίδευση της κύστης και ασκήσεις Kegel, βιοανάδραση κ.λπ., καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθούν διάφορες μοντέρνες χειρουργικές επεμβάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σήμερα, υπάρχουν επίσης σύγχρονα φάρμακα (αντιμουσκαρινικά) που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην επιτακτική ακράτεια. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου, που να ταιριάζει στον πάσχοντα και το πρόβλημά του. Τα ποσοστά αντιμετώπισης του προβλήματος με τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Διαβάστε επίσης / Ακράτεια των ούρων και διαβήτης

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader