Νεότερα δεδομένα για το Σακχαρώδη Διαβήτη από το Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο 2016 (EASD 2016, Munich, Germany)

155

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD congress 2016) είχε για μια ακόμα φορά σημαντικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί τη μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Αρκετές από τις ανακοινώσεις επικεντρώθηκαν σε δύο θεραπευτικές κατηγορίες, οι οποίες λόγω της επίδρασής τους σε συγκεκριμένες παθοφυσιολογικές διαταραχές του διαβήτη, όχι άδικα, τα τελευταία χρόνια σχεδόν μονοπωλούν το ερευνητικό ενδιαφέρον.

 

Αυτές οι κατηγορίες είναι, οι  GLP-1 (Glucagon Like Peptide-1 agonists) αγωνιστές (ενέσιμοι παράγοντες) και η κατηγορία που μόλις πριν ένα χρόνο βρήκε τη θέση της στο θεραπευτικό αλγόριθμο του διαβήτη, οι SGLT-2 (Sodium Glucose Co-tranporters-2 inhibitors) αναστολείς (από του στόματος αγωγή – δισκία)Η μελέτη LEADER για τη Λιραγλουτίδη (έναν GLP-1 αγωνιστή), η οποία έδειξε σημαντικά οφέλη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και σημαντική μείωση των μικροαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη και κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα κατά το παρελθόν παρουσιάστηκε λόγω των παθοφυσιολογικών επιδράσεων της λιαραγλουτίδης δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης.

 

Υπήρξε μια ακόμα προσέγγιση της μελέτης EMPAREG-OUTCOME, η οποία είχε παρουσιαστεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Διαβήτη με ακόμα μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε σύγκριση με τη μελέτη LEADER και η οποία αφορά την Εμπαγλιφλοζίνη (έναν SGLT-2 αναστολέα).  Πρόσφατα, είχαν παρουσιαστεί και στοιχεία για την επίδραση της Εμπαγλιφλοζίνης στη νεφρική προστασία (μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νεφρικής βλάβης λόγω του διαβήτη κατά 44%) και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Διαβήτη παρουσιάστηκαν στοιχεία παθοφυσιολογικής εξήγησης της επίδρασης της Εμπαγλιφλοζίνης και των θετικών ευρημάτων από τη χρήση της. Τα δύο, όμως, πιο σημαντικά γεγονότα του συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση της μελέτης SUSTAIN-6 για τη Σεμαγλουτίδη (έναν GLP-1 αγωνιστή), καθώς και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης DURATION-8 για τη συγχορήγηση ενός GLP-1 αγωνιστή (Exenatide LAR) και ενός SGLT-2 αναστολέα (Δαπαγλιφλοζίνη), συνδυασμός ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη έγκριση, αλλά αναμένεται λόγω της παθοφυσιολογικής αλληλοσυμπλήρωσης των δύο αυτών κατηγοριών να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές.

 

Η χρήση της Σεμαγλουτίδης, όπως αποτυπώθηκε στη μελέτη SUSTAIN-6, οδήγησε σε μείωση του σύνθετου πρωτεύοντος τελικού σημείου (θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) κατά 26%, καθώς και μείωση του μη θανατηφόρου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39%. Οι μειώσεις αυτές είναι μεγαλύτερες από αυτές που αποτυπώθηκαν στη μελέτη LEADER. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα της μελέτης DURATION-8, η οποία αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική μελέτη συγχορήγησης GLP-1 αγωνιστή και SGLT-2 αναστολέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, η συγχορήγηση των φαρμάκων αυτών οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο πιο αποτελεσματικά περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

Οι ανακοινώσεις του πρόσφατου συνεδρίου και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν, αναμφισβήτητα, οδηγούν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.