Τι δικαιούνται τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

9321

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου του 1997 και είναι μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος. Αποτελείται από 25 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα και από το 2002 είναι αδελφοποιημένη με το Σύνδεσμο Ατόμων με Διαβήτη Κύπρου. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Foundation – IDF).

Κύριος σκοπός της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., 20 χρόνια τώρα, είναι μέσα από τους αγώνες της να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Με συνεχείς παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για τα αυτονόητα δικαιώματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, έχει καταφέρει πολλά στη διάρκεια των χρόνων και συνεχίζει.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη του κοινωνικού κράτους και της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.  Με συνεχείς επιστολές και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, κατορθώσαμε την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ανασφάλιστων ατόμων, καθώς και όσων, λόγω της κρίσης, έχουν απολέσει το δικαίωμα υγειονομικής κάλυψης λόγω χρεών. Τα άτομα αυτά έχουν πλήρη πρόσβαση σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες τις δημόσιες δομές της χώρας και, εκτός από τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, μπορούν να συνταγογραφούν όλα τα αναλώσιμα, όπως ακριβώς ισχύει στο άρθρο 9 του ΕΚΠΥ για τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, διορθώθηκαν μετά από συναντήσεις με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η άδικη ανακοίνωση του Οργανισμού σχετικά με τη διακοπή παροχής ταινιών μέτρησης σακχάρου σε όσους φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και συνταγογραφούν αισθητήρες γλυκόζης. Από τις 8.8.2016 τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται και 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου, όπως ακριβώς και όσοι δε φέρουν το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δικαιούνται:

  1. Προνοιακό επίδομα, εφόσον έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και είναι άνεργα και έμμεσα ασφαλισμένα (απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 50%)
  2. Δυνατότητα ενδοσχολικών εξετάσεων για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις με ποσοστό 5%.
  3. Οι ιατροί, εφόσον έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορούν να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους καθ’ υπέρβασιν.
  4. Εισαγωγή στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 5%, εφόσον δεν έχουν κάνει προηγούμενη χρήση του νόμου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 5%.
  5. Δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών (απαιτείται ποσοστό 67%), οι οποίοι δεν έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 5%.
  6. Απαλλαγή στρατιωτικών υποχρεώσεων (δεν απαιτείται ποσοστό).
  7. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών, εφόσον λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, χωρίς βεβαίωση ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.  Όσοι δεν το λαμβάνουν, δικαιούνται την κάρτα με ποσοστό αναπηρίας 67%.
  8. Ασφάλιση στο ΙΚΑ με κάρτα ανεργίας ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ μέχρι τη συμπλήρωση του 29ου έτους (απαιτείται ποσοστό 50%).
  9. Συμμετοχή σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα όσων διαθέτουν κάρτα ανεργίας ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ (απαιτείται ποσοστό 50%).
  10. Φορολογική απαλλαγή από την εφορία ύψους 200,00€ ετησίως (απαιτείται ποσοστό 67%).
  11. Μειωμένο ωράριο στο δημόσιο τομέα κατά μία ώρα την ημέρα (απαιτείται ποσοστό 67%).  Επιπλέον, οι μητέρες παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη μέχρι την ηλικία των 15 ετών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την ημέρα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, λόγω της ιδιαίτερης φροντίδας των παιδιών τους σε καθημερινή βάση.
  12. Ειδική άδεια 6 εργάσιμων ημερών μετ’ αποδοχών πέραν της κανονικής άδειας στο δημόσιο τομέα (απαιτείται ποσοστό 50%).  Στον ιδιωτικό τομέα, χορηγείται στον εργαζόμενο ειδική άδεια 6 ημερών, εφόσον υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 2643/98 (απαιτείται ποσοστό 50%).
  13. Μείωση δημοτικών τελών με εισοδηματικά κριτήρια (απαιτείται ποσοστό 67%).
  14. Μειωμένο τιμολόγιο στη ΔΕΗ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – ΚΟΤ) (απαιτείται ποσοστό 67%).
  15. Δελτίο κοινωνικού τουρισμού για τους ίδιους και τους συνοδούς τους (απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 67%).

 

Οι προσπάθειες και οι αγώνες της Ομοσπονδίας δεν σταματούν εδώ.  Συνεχίζονται και θα συνεχίζονται προκειμένου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να αντιμετωπίζονται από το κράτος και την κοινωνία όπως τους αξίζει!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., τους Νόμους που αφορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και ό,τι αφορά τη χρόνια πάθηση από την οποία πάσχουμε 1.258.911 άνθρωποι στη χώρα μας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. www.glikos-planitis.gr.