Τα λάθη στη χρήση αντηλιακού

1637
αντηλιακού

Στο αντηλιακό δεν υπάρχει «one size fits all». Δύσκολα δηλαδή θα βρείτε ένα προϊόν που να είναι κατάλληλο για όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού κάθε μέλος μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό τύπο δέρματος.

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, με στόχο την αποτελεσματική μας προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, όπως τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση. Πόσο «διαβασμένοι» είμαστε όμως ως προς τη σωστή επιλογή και τη σωστή χρήση του αντηλιακού;

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να επιλέξουμε σωστά το αντηλιακό μας: Επιλέγουμε αντηλιακό με βάση την προστασία που παρέχει και όχι με βάση το αν απλώνεται καλά ή όχι, αν καλύπτει τις ατέλειες ή δεν αφήνει ασπρίλες κατά την εφαρμογή.

Οι καταλληλότεροι επαγγελματίες για να σας συμβουλεύσουν για το ποιο είναι το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς και για κάθε περιοχή του σώματος ξεχωριστά, είναι ο δερματολόγος σας και ο φαρμακοποιός σας. Για παράδειγμα, για το τριχωτό της κεφαλής είναι κατάλληλο ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι, για το πρόσωπο ένα αντηλιακό σε κρέμα, ενώ για τα χείλη ένα αντηλιακό σε μορφή στικ.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι στο αντηλιακό δεν υπάρχει «one size fits all». Δύσκολα δηλαδή θα βρείτε ένα προϊόν που να είναι κατάλληλο για όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού κάθε μέλος μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό τύπο δέρματος.

Το χρώμα του δέρματος, το ιστορικό κακοήθους μελανώματος ή δυσπλαστικών σπίλων είναι εκείνο που θα υπαγορεύσει και τον δείκτη προστασίας (SPF)  που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Τα άτομα με ανοιχτό δέρμα και οικογενειακό ιστορικό μελανώματος  χρειάζονται υψηλούς δείκτες SPF50, ενώ τα πιο μελαχρινά άτομα, μπορούν να καλυφθούν και με έναν χαμηλότερο δείκτη προστασίας, π.χ. 25. Καλό είναι επίσης να τσεκάρουμε κατά πόσο το αντηλιακό μας προστατεύει από την –εξίσου βλαβερή- UVA ακτινοβολία.

Προσοχή! Η χρήση ενός μεγάλου δείκτη προστασίας δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθόμαστε στον ήλιο ατελείωτες ώρες (και ειδικά τις «απαγορευμένες ώρες» 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα) χωρίς να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας. Το αντηλιακό μας χρειάζεται ανανέωση κάθε 4 ώρες, μετά από κάθε βουτιά και μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή εφίδρωση.

Άλλωστε δεν βασιζόμαστε μόνο στο αντηλιακό μας για την προστασία από τον ήλιο, αλλά επιστρατεύουμε και άλλα μέσα: ομπρέλες, ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Δεν ξεχνάμε να απλώσουμε αντηλιακό στα αυτιά μας και στη ραχιαία επιφάνεια των άκρων μας. Τέλος, κατά την εφαρμογή του αντηλιακού μας θα πρέπει να προσέξουμε να μην είμαστε ιδρωμένοι ή βρεγμένοι, εκτός κι αν το προϊόν αναφέρει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε υγρά δέρματα.

Διαβάστε επίσης / Αντηλιακή προστασία – Κάντε τον ήλιο…φίλο σας!

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

αντηλιακού