Εμβολιασμός στο διαβήτη – Ασφαλής και απαραίτητος

2190
Εμβολιασμός

Αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση  του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με ΣΔ αποτελούν: η διακοπή του καπνίσματος, η μεσογειακού τύπου δίαιτα, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ο καλός ύπνος, απλά καθημερινά μέτρα σωματικής υγιεινής – πλύσιμο χεριών – και, τέλος, ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον φθηνότερο, τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας των πολιτών από τις λοιμώξεις. Ακόμη περισσότερο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, που είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρές βακτηριακές, μυκητιακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ τύπου Ι και ΙΙ), αποτελεί μια σύνθετη κλινική οντότητα, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και μη αποδοτική της δράση στους ιστούς. Οι παραπάνω διαταραχές προκαλούν ένα πολυεπίπεδο είδος ανοσοκαταστολής. Οφειλόμενο κατά κύριο λόγο στη μειωμένη κυτταρική δράση των ουδετεροφίλων κυττάρων, στη μειωμένη απάντηση των Τ κυττάρων, αλλά και στην ύπαρξη διαταραχής της χημικής ανοσίας. Αν προσθέσουμε τις βλάβες στο νευρικό και αγγειακό δίκτυο από το ΣΔ, είναι φανερή η έκταση της ανοσοκαταστολής του οργανισμού.

Αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση  του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με ΣΔ αποτελούν: η διακοπή του καπνίσματος, η μεσογειακού τύπου δίαιτα, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ο καλός ύπνος, απλά καθημερινά μέτρα σωματικής υγιεινής – πλύσιμο χεριών – και, τέλος, ο εμβολιασμός.

Τα παραπάνω αποτελούν ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση σοβαρών βακτηριακών, μυκητιακών και ιογενών λοιμώξεων.

Ξεκινώντας από τον ετήσιο εμβολιασμό για τη γρίπη, που σύμφωνα με το CDC (Center of Disease Control) μπορεί να μειώσει έως και 80% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ΣΔ. Πρέπει, όμως, να τονιστεί πως είναι σημαντική η επιλογή του χρόνου του εμβολιασμού που τον καθορίζουν, κυρίως οι κλιματολογικές συνθήκες. Ένας πρόωρος εμβολιασμός στα τέλη Σεπτεμβρίου για τη χώρα μας, για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί το ίδιο άστοχος όπως και ένας εμβολιασμός στο τέλος του χειμώνα.

Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου

Ο εμβολιασμός κατά του Πνευμονιόκοκκου, εμποδίζει σε άτομα με ΣΔ να αναπτύξουν την επιθετική μορφή της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Έχει αποδειχθεί, ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός μειώνει κατά 50% τη θνησιμότητα από πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Οι ακολουθούμενες εθνικές μας εμβολιαστικές οδηγίες, δεν παραλείπουν εμβολιασμούς για τον Τέτανο (Τd ανά δεκαετία), για την Ηπατίτιδα Β και τον Έρπητα  Ζωστήρα. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον φθηνότερο, τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας των πολιτών από τις λοιμώξεις.

Βρισκόμαστε μέσα στο λαμπερό ελληνικό καλοκαίρι. Εν αναμονή της πιθανής έλευσης του εμβολίου για τον νεόφερτο ιό Sars-Cov-2 και με την ελπίδα το νέο εμβόλιο να μειώσει το φόβο, αλλά και να μην οδηγήσει στην παραφιλολογία που συνόδευσε το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 του 2009, θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι ενημερωμένοι – και όχι φοβισμένοι πολίτες – αποτελούν το ιδανικό ανάχωμα για πολλά κοινωνικά δεινά.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με απoφασιστικότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, την πορεία μας από το Εγώ στο Εμείς και στη μετά Covid  εποχή…

Διαβάστε επίσης / Έρπης ζωστήρας – Προλάβετέ τον με τον εμβολιασμό

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!