Έρπης ζωστήρας – Προλάβετέ τον με τον εμβολιασμό

1367
Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρµατος όπου καταλήγουν. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεµευλογιά και εμφανίζεται συχνότερα σε άτοµα άνω των 60 ετών.

Όταν κάποιος νοσήσει από ανεµευλογιά, ο ιός δεν εκριζώνεται από το σώµα του, αλλά παραµένει στο νευρικό σύστηµα σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Υπολογίζεται ότι το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεµευλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισµό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο. Η εξασθένηση μάλιστα του ανοσοποιητικού λόγω της ηλικίας, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο. Ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, έχουν τα άτοµα µε χρόνια συνοδά νοσήµατα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, άσθµα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγµονώδη νόσο του εντέρου).

Συμπτώματα

Τυπικά, ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται με ένα εξάνθηµα στη µία πλευρά του σώµατος, συχνά στο άνω µέρος του σώµατος, στο θώρακα, στο λαιµό ή γύρω από τον οφθαλµό. Το εξάνθηµα µετατρέπεται σε επώδυνες, γεµάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηµατίζουν κρούστα και επουλώνονται µέσα σε λίγες εβδοµάδες.

Ο έρπης ζωστήρας, ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθηµα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.

Ο πόνος κατά την οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα (κατά την ύπαρξη του εξανθήµατος) διαρκεί κατά µέσο όρο 2-4 εβδοµάδες και σταµατά µετά την επούλωση του εξανθήµατος. Ωστόσο, ορισµένα άτοµα βιώνουν µακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονοµάζεται µεθερπητική νευραλγία, η οποία µπορεί να διαρκέσει µήνες ή ακόµη και χρόνια.

Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα µπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων. Οι πάσχοντες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι επηρεάζεται σηµαντικά η ποιότητα ζωής και διαταράσσεται ο ύπνος, η εργασία και η κοινωνική τους ζωή.

Το 10-20% των περιστατικών έρπητα ζωστήρα επηρεάζει τον οφθαλµό, γεγονός που µπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή -σπανίως- σε τύφλωση στον προσβεβληµένο οφθαλµό.

Ο έρπης ζωστήρας µπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβληµένη πλευρά του σώµατος, λοίµωξη του δέρµατος, µόνιµες ουλές ή, ακόµα πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια (βλάβη σε νεύρο που ελέγχει την κίνηση).

Τα άτομα που νοσούν από έρπητα ζωστήρα δεν είναι μεταδοτικά στο περιβάλλον τους, παρά μόνο σε άτομα που δεν είχαν ποτέ έκθεση σε ανεμευλογιά και μόνο όταν υπάρχουν ακόμη οι φυσαλίδες.

Πρόληψη

Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή µέσω του εμβολιασμού. Στη χώρα µας ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα µε αυτό, το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στα άτοµα 60 ετών και άνω, ανεξαρτήτως από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι ζων εξασθενημένο με ένδειξη από την ηλικία των 60 ετών, ανεξαρτήτως προηγούμενου ιστορικού έρπητα ζωστήρα, το οποίο ενισχύει τη φυσική ανοσία, ελέγχοντας το λανθάνοντα ιό που υπάρχει στα γάγγλια.

Αντενδείκνυται σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, ενώ τα άτομα που πέρασαν έρπητα ζωστήρα μπορούν να εμβολιαστούν μετά από 6-12 μήνες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου του ζωστήρα είναι κυρίως τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης και –σπανιότερα- μυαλγίες, πυρετός, κεφαλαλγία, ναυτία, που περιορίζονται με αντιπυρετικά.

Διαβάστε επίσης / Σακχαρώδης Διαβήτης και Λοιμώξεις

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!