Μηνιγγίτιδα Β – Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

1043
Μηνιγγίτιδα Β

Ύπουλη και απρόβλεπτη, η μηνιγγίτιδα Β, μπορεί να παρερμηνευτεί ως γρίπη ή ίωση και να εξελιχθεί ταχύτητα οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο ή σε μακροχρόνια αναπηρία. Ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός.

Η μηνιγγίτιδα είναι μία φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προκαλείται από μικρόβια ή ιούς. Ένα από αυτά τα μικρόβια που προκαλεί την πιο επικίνδυνη για τη ζωή μηνιγγίτιδα, ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitides).

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος βρίσκεται μέσα στη μύτη πολλών ανθρώπων (30% του γενικού πληθυσμού) χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν. Τα άτομα αυτά ονομάζονται φορείς.

Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μέσω της επαφής με φορείς, φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειας ή άτομα του στενού περιβάλλοντός τους.

Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο μέσω απλών και καθημερινών ενεργειών όπως ένα φιλί ή με τη χρήση κοινών μαχαιροπήρουνων, από ένα φτάρνισμα, μέσω του βήχα κ.λπ. Επίσης, το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, όπως και η νόσηση, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για να νοσήσουμε από μηνιγγίτιδα όταν εισέλθει το μικρόβιο στον οργανισμό μας.

Πώς εκδηλώνεται η Μηνιγγίτιδα;

Η συμπτωματολογία έχει άμεση σχέση με την ηλικία του αρρώστου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ άλλων είναι ο πυρετός, η υπνηλία, ο εμετός και η ευερεθιστότητα. Τα συμπτώματα στα πολύ μικρά βρέφη και νεογέννητα είναι άτυπα. Συχνά, τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου χαρακτηρίζονται ως μη ειδικά και μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με αυτά της εποχικής γρίπης ή κάποιας άλλης ίωσης. Για αυτό, οι γονείς κάθε παιδιού με πυρετό σε μια τόσο μικρή ηλικία, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

• Μείωση της όρεξης για φαγητό

• Υψίσυχνο κλάμα

• Ανησυχία

• Υπνηλία

• Υποτονία

• Λήθαργος

• Πυρετός

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ

• Πονοκέφαλος

• Πυρετός

• Αυχενική Δυσκαμψία

• Σπασμοί

• Ευερεθιστότητα

• Υπνηλία

• Λήθαργος

• Ναυτία ή έμετοι

• Φωτοευαισθησία (ο ασθενής ενοχλείται όταν κοιτάει το φως)

• Έλλειψη όρεξης φαγητού

Τα συμπτώματα της μικροβιακής μηνιγγίτιδας εμφανίζονται ξαφνικά (μέσα σε μερικές ώρες ή και μέχρι και 1-2 ημέρες μετά την επαφή με το μηνιγγιτιδόκοκκο). Περίπου 25% των πασχόντων από μηνιγγίτιδα εμφανίζουν τα συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της νόσου.

Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα χρειάζεται εντατική νοσηλεία με τη χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, σε περιπτώσεις που κρίνονται αναγκαία. Τα πρώτα 2-3 εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα.

Πρόληψη

H πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο στην καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και ενδέχεται να επιφέρει ακόμα και το θάνατο, τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ηλικία.

Συστάσεις

1. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου.

2. Να πλένετε τα χέρια σας καλά με άφθονο νερό και σαπούνι πριν το φαγητό ή όταν μαγειρεύετε, καθώς και μετά και πάντα μετά την χρήση τουαλέτας.
3. Πρέπει το σπίτι σας να είναι πάντα καθαρό και να αερίζεται καθημερινά.

4. Να αποφεύγετε χώρους με πολύ κόσμο.
5. Αν έχετε μωρό, να του αλλάζετε την πάνα με προσοχή και να πλένετε μετά πολύ καλά τα χέρια σας.

6. Μην επιτρέπετε σε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι σας, ούτε κάτω από τον απορροφητήρα ούτε και δίπλα σε ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες.

Μερικές φορές, αν ένα παιδί έχει μικροβιακή μηνιγγίτιδα μέσα στην οικογένεια, τότε τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να πάρουν αντιβίωση για προφύλαξη. Ποιος και πότε θα πάρει αντιβίωση θα το καθορίσει ο γιατρός, μιας και μόνο αυτός γνωρίζει πώς έχει εξελιχθεί η νόσος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα περισσότερα παιδιά με την κατάλληλη θεραπεία αναρρώνουν πλήρως. Η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία που προκαλούνται από το Μηνιγγιτιδόκοκκο ή από άλλα μικρόβια απαιτούν επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο και άμεση έναρξη αντιβιοτικής θεραπείας. Αν η θεραπεία ξεκινήσει άμεσα, τότε μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα απειλής της ζωής ή μόνιμης αναπηρίας.

Ακόμη όμως και με την κατάλληλη θεραπεία, περίπου 1 στα 10 άτομα με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο θα πεθάνει. Από τους ανθρώπους που επιβιώνουν, έως και 15-20% υποφέρουν από κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως ο ακρωτηριασμός άκρων, η εγκεφαλική βλάβη ή η μόνιμη απώλεια της ακοής. Η μηνιγγίτιδα εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει σηπτικό σοκ, κώμα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες από το πρώτο σύμπτωμα.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Ο καθένας είναι πιθανό να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Παρ’ όλα αυτά, βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις περισσότερο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες για να νοσήσουν. Για την ακρίβεια, τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν κι αυτοί αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου της μηνιγγίτιδας. Τα περιστατικά που οφείλονται στις οροομάδες αυτές αφορούν περίπου το 10% των διαπιστωμένων περιστατικών στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα εμβόλια που μας προστατεύουν από τις παραπάνω ομάδες, πραγματοποιούνται κατά τη νηπιακή και εφηβική ηλικία.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν δύο εμβόλια που προστατεύουν από την οροομάδα Β, η οποία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των κρουσμάτων (90%) στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Το ένα από τα δύο αυτά εμβόλια (Bexsero) μπορεί να γίνει ακόμα και σε βρέφη, από την ηλικία των 2 μηνών. Το άλλο (Trumenba) έχει πάρει ένδειξη για να γίνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών, αλλά αναμένεται σύντομα να πάρει έγκριση χορήγησης και σε μικρότερες ηλικίες.

Ο αριθμός των δόσεων που χορηγούνται για τα εμβόλια αυτά, εξαρτάται από την ηλικία του εμβολιαζόμενου παιδιού. Συνήθως χρειάζονται τέσσερις ή τρεις δόσεις στα πολύ μικρά μωρά και δύο στα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε το εμβολιαστικό σχήμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, διαφορετικά το παιδί σας δεν θα είναι επαρκώς προστατευμένο από το Μηνιγγιτιδόκοκκο Β.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

  • Κυρίως τα βρέφη κάτω του έτους, που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Οι έφηβοι
  • Όποιος δεν επιθυμεί να νοσήσει από μηνιγγίτιδα τύπου Β
  • Όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Είναι το εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό;
ΝΑΙ, το εμβόλιο του Μηνιγγιτιδόκοκκου Β είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποσοστό πάνω από 85%. Έχει δοκιμαστεί εκτενώς και πληροί αυστηρά κριτήρια ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης / Μηνιγγίτιδα Β – Ύπουλη και απρόβλεπτη

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!