Αισθητική οδοντιατρική και ζάχαρο

195

Μήπως αποφεύγετε να χαμογελάτε στις φωτογραφίες ή κρύβετε το στόμα σας όταν γελάτε; Ο χρόνος που περνάει αλλά και οι χρωστικές στα διάφορα ποτά και φαγητά αλλοιώνουν την εικόνα των δοντιών μας. Τώρα πια δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με ένα χαμόγελο που δεν μας κολακεύει. Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί γρήγορα και ανώδυνα να πραγματοποιήσει το όνειρό μας για ένα πανέμορφο, λαμπερό χαμόγελο που χαρίζει αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την συνολική μας εικόνα και ανεβάζει τη διάθεσή μας. Υπάρχουν ενδείξεις, άλλωστε, ότι η πορεία του διαβήτη επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική μας κατάσταση, και αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν νιώθουμε όμορφα με την εμφάνισή μας και έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη να δικαιούνται ένα λαμπερό χαμόγελο.

Κατά πόσο επιβαρύνει το ζάχαρο , την στοματική υγεία?

Το ζάχαρο επιβαρύνει μεν την στοματική υγεία, δεν καθιστά όμως τις αισθητικές οδοντιατρικές θεραπείες απαγορευτικές. Είναι γεγονός ότι λόγω του διαβήτη, οι φλεγμονές στο στόμα, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος, εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση απ’ ότι σε υγιή άτομα. Παράλληλα, με τον σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζεται και η ξηροστομία,δηλαδή η έλλειψη σάλιου. Αυτή επιδρά αρνητικά στην γενική υγεία του στόματος, αφού το σάλιο έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στα δόντια: τα ξεπλένει από τα υπολείμματα τροφής, επαναφέρει το pH του στόματος σε ουδέτερα επίπεδα και έχει αντιμικροβιακή δράση. Για κάθε αισθητική θεραπείαξεκινάμε με το πρώτο, κρίσιμο βήμα που είναι η φροντίδα των ούλων, κάνοντας βαθύ καθαρισμό των δοντιών στο ιατρείο.

 

Ενας διαβητικός μπορεί να κάνει Λεύκανση δοντιών?

Τα λευκά δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας, της φρεσκάδας και της ομορφιάς σε ένα χαμόγελο. Η λεύκανση δοντιών, η πιο γνωστή αισθητική θεραπεία, χαρίζει λαμπερό χρώμα στα δόντια που δεν έχουν επικαλύψεις ή σφραγίσματα στην επιφάνειά τους. Συνδυασμένες τεχνικές στο ιατρείο και το σπίτι με τα γνωστά μασελάκια φέρνουν πολύ γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα. Επειδή τα δόντια ατόμων με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να τερηδονιστούν, πριν την λεύκανση τα εξετάζουμε εξονυχιστικά για υποψία τερηδόνας. Έστω και πολύ μικρά χαλάσματα σφραγίζονται με πολλή προσοχή χωρίς να τροχιστεί υγιές σμάλτο. Επίσης, συστήνουμετακτικό βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα με κάποια λευκαντική οδοντόκρεμα και για όσες μέρες διαρκεί η λευκαντική θεραπεία, και στη συνέχεια με φθοριούχες οδοντόκρεμες για την προστασία του σμάλτου.

 

Πως μπορούν να καλυφθούν ελαττώματα στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών?

Οι αισθητικές όψεις καλύπτουν ελαττώματα στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών, δημιουργώντας μια νέα εικόνα του δοντιού που δείχνει απόλυτα φυσική. Οι όψεις από σύνθετη ρητίνη συγκολλούνται άμεσα, σε μία επίσκεψη στα δόντια με τη μέθοδο bonding. Ο οδοντίατρος τοποθετεί τη λευκή ρητίνη, σε πολλαπλές στρώσεις στην επιφάνεια του δοντιού και αφού τη «στεγνώσει» με ένα ισχυρό μπλέ φως, τη φορμάρει δίνοντας της το τελικό σχήμα, με παρόμοιο τρόπο, όπως δημιουργεί ένας γλύπτης το γλυπτό του.

Προσοχή όμως, η επίσκεψη για τις άμεσες όψεις ρητίνης  μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι αρκετές ώρες. Αυτό είναι σημαντικό να το ξέρετε για να προγραμματίσετε την ημέρα σας, δηλαδή  πόσα διαλείμματα θα χρειαστείτε ενδιάμεσα για να πάρετε στην ώρα τους τα φάρμακά σας, ή ακόμα και να φάτε κάτι. Οι όψεις ρητίνης έχουν το πλεονέκτημα ότι καθιστούν τα δόντια πιο ανθεκτικά, αφού προστατεύουν το σμάλτο με την επικάλυψη, δυστυχώς όμως δεν γίνονται άτρωτα στην τερηδόνα.

Άτομα με διαβήτη που όπως αναφέραμε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα, πρέπει να δίνουν έμφαση στη στοματική τους υγιεινή (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα), αφού στις αισθητικές όψεις προσκολλώνται ευκολότερα μικροβιακή πλάκα και υπολείμματα τροφών απ’ ότι στα φυσικά δόντια.

Τα σκούρα σφραγίσματα που ξέραμε μέχρι τώρα…πρέπει να αντικατασταθούν με λευκά ?Πως γίνεται αυτό,είναι εύκολο?

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια το μέταλλο ήταν το μόνο υλικό που εμπιστευόμασταν για σφραγίσματα στους γομφίους, σήμερα μπορούμε πια άφοβα να αντικαταστήσουμε τα παλιά μεταλλικά σφραγίσματα. Τα νέα εξελιγμένα υλικά από σύνθετες ρητίνες είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται απόλυτα στο χρώμα του φυσικού δοντιού. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αφαιρούμε τα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα που περιέχει υδράργυρο είναι να μην έρθει η σκόνη του μετάλλου σε επαφή με το βλεννογόνο του στόματος ή το σάλιο και  το καταπιεί ο ασθενής κατά λάθος. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο υδράργυρος που είναι δεσμευμένος στο αμάλγαμα μπορεί να έχει τοξική δράση και να επηρεάζει το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη. Ο οδοντίατρος μπορεί με μια ειδική συσκευή να απομονώσει το δόντι τοποθετώντας γύρω του μια ελαστική μεμβράνη  και να απορροφήσει τα ρινίσματα μετάλλου χωρίς αυτά να διασκορπίζονται μέσα στο στόμα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να εγκαταλείψετε το όνειρό σας για ένα υπέροχο, λαμπερό χαμόγελο, μόνο λόγω του ζαχάρου.  Εφόσον ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπ’ όψη και γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες, μπορούν τα άτομα με διαβήτη να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της αισθητικής οδοντιατρικής και να απολαμβάνουν το όμορφο και υγιές χαμόγελό τους για πολλά χρόνια.

Θα θέλαμε τις πιο σημαντικές συμβουλές σας.

Όταν επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, να θυμάστε τα ακόλουθα:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας είναι ενήμερος για την κατάστασή σας και τα φάρμακα που παίρνετε
  • Το πρωί πριν το ραντεβού σας μην αμελήσετε να μετρήστε το ζάχαρό σας
  • Πάντα να έχετε μαζί σας τα εξαρτήματα για τη μέτρηση του ζαχάρου
  •  Επιλέγετε πρωινά ραντεβού που το ζάχαρο είναι συνήθως σε καλύτερα επίπεδα