Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Brain Training – Ναι, μπορούμε να γυμνάσουμε το μυαλό μας

Brain Training – Ναι, μπορούμε να γυμνάσουμε το μυαλό μας

0
Brain Training – Ναι, μπορούμε να γυμνάσουμε το μυαλό μας
robina weermeijer/unsplash

Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης, πιθανότατα το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι οι άνθρωποι που ξεχνούν έχουν στη διάθεσή τους έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο: τη νοητική ενδυνάμωση, έναν μη φαρμακευτικό τρόπο ενίσχυσης των νοητικών τους λειτουργιών.

Τι είναι η νοητική ενδυνάμωση;

Είναι μία μη φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών, δηλαδή των προβλημάτων μνήμης, προσοχής, λόγου κ.λπ.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή και ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια της νόσου. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως προληπτική παρέμβαση σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, που θέλουν να κρατήσουν το μυαλό τους σε φόρμα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της; 

Η νοητική ενδυνάμωση είναι μία προσωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά από άποψη βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική.

Οι στόχοι της είναι:

  • Ησταθεροποίηση ή βελτίωση της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Η κινητοποίηση και η βελτίωση τηςκαθημερινής λειτουργικότητας.
  • Η βελτίωση τηςδιάθεσης και η καταπολέμηση της απάθειας, της απόσυρσης και της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.
  • Ηαποδοχή της διάγνωσης και η αποτελεσματική διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων και των προκλήσεων που αυτή συνεπάγεται.
  • Η ενίσχυση τηςαυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
  • Η συνολική βελτίωση τηςποιότητας ζωής του ατόμου.

Πού οφείλεται η αποτελεσματικότητά της;

Στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή στην ικανότητά του να αλλάζει ανταποκρινόμενος στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Οι δομημένες συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης γυμνάζουν τον εγκέφαλο μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες και τον βοηθούν να δημιουργήσει νέα κύτταρα και νέα “μονοπάτια” μεταξύ των κυττάρων, ώστε να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης;

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις μνήμης, προσοχής, λόγου, κρίσης κ.λπ. με μολύβι και χαρτί ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Προσανατολισμό στο χρόνο, το χώρο και την επικαιρότητα.
  • Θεραπεία δι’ αναμνήσεων.
  • Εκπαίδευση στην εφαρμογή μνημονικών τεχνικών και εξωτερικών μνημονικών βοηθημάτων (π.χ. στη χρήση ατζέντας).
  • Θεραπείες τέχνης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νοητικής ενδυνάμωσης;

  • Ευελιξία. Πρόκειται για μία εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση που αναδιαμορφώνεται συνεχώς, καθώς η νόσος εξελίσσεται και οι ανάγκες του συμμετέχοντα μεταβάλλονται.
  • Κινητοποιητικήδράση. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους αποκλειστικά στη δυσνόητη δράση ενός φαρμάκου. Αντίθετα, ενθαρρύνονται να καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια, ώστε να βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
  • Μη απειλητική φύση.Τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευχάριστα και διασκεδαστικά. Επιπλέον, πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, όπου δίνεται έμφαση στις δυνάμεις του συμμετέχοντα και όχι στις αδυναμίες και τα λάθη.

Μπορεί η νοητική ενδυνάμωση να αντικαταστήσει τα φάρμακα για την άνοια;

Η νοητική ενδυνάμωση προσφέρεται συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή και ενισχύει το θεραπευτικό της αποτέλεσμα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου προσφέρεται και μεμονωμένα σε ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή αρνούνται να πάρουν φάρμακα.

Το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης  ανήκει στους εξειδικευμένους χώρους που προσφέρουν ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης. Παράλληλα, μέσα από την πρωτοποριακή Υπηρεσία αποστολής ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης μέσω email, παρέχει σε ηλικιωμένους από όλη τη χώρα τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέο υλικό κάθε εβδομάδα, ώστε να παραμείνουν διανοητικά δραστήριοι.

Διαβάστε επίσης / Τι να ταΐσω το μυαλό μου;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader