Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Περιφέρεια μέσης –  Το μέγεθος μετράει

Περιφέρεια μέσης –  Το μέγεθος μετράει

0

Η περιφέρεια μέσης, πέραν το συμβολισμού της στα πλαίσια φιλολογικών και μη αναφορών για το όμορφο αισθητικά χαρακτηριστικό όταν είναι λεπτή, έχει σαφώς συσχετιστεί και με το μεταβολικό σύνδρομο. 

Στον ορισμό του μεταβολικού συνδρόμου, μια περίμετρος μέσης για τους άνδρες < 94 cm είναι χαμηλού ρίσκου για καρδιαγγειακή νόσηση, ενώ             > 102 cm, υψηλού ρίσκου. Για τις γυναίκες, αντίστοιχα, η περιφέρεια μέσης       < 80 cm θεωρείται χαμηλού ρίσκου, ενώ η > 88 cm, υψηλού ρίσκου.

Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν κυρίως σε ευρωπαϊκούς λαούς. Ορισμένοι λαοί (π.χ. Κινέζοι, Ιαπωνέζοι) έχουν συνήθως περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό στο ίδιο βάρος. Έτσι, ο κίνδυνος διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται σε αυτούς του λαούς σε μικρότερο βάρος απ’ ό,τι στους Ευρωπαίους.

Για να εκτιμήσουμε τον σχετικό κίνδυνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ΒΜΙ (Βody Mass Index). Υπάρχει όμως και η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στη δική μας κλινική πρακτική (Bio Impedance Analysis – BIA), η οποία αποτυπώνει ακριβέστερα το μεταβολικό προφίλ του κάθε ασθενούς .

Η τελευταία αξιοποιείται και για τη διαπίστωση παρουσίας αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι ξεκινώντας από την εκτίμηση της περιμέτρου μέσης, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου, μπορούμε να φθάσουμε να απομακρύνουμε την αισθητικά μη αποδεκτή εικόνα της κυτταρίτιδας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στα βιβλία μας «Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης» και «From Metabolic Syndrome to Cellulite – The Μedical Solution» υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές που δείχνουν τη σημασία της περιμέτρου μέσης, του οιδήματος εκ κατακρατήσεως και τη διασύνδεσή τους με την ανάπτυξη κυτταρίτιδος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπλοκές είναι απλή και μη επεμβατική, στο πλαίσιο του Cellulite Removal Medical Protocol, το οποίο έχουν αξιοποιήσει πολλές κυρίες, με σημαντικό όφελος στην υγεία τους. 

 

preloader