Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Συνήθειες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος

Συνήθειες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος

Καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, ντυνόμαστε, έχουμε αποχωριστεί τα χοντρά πουλόβερ και τα μπουφάν, η παραμικρή σωματική ατέλεια γίνεται εμφανής. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος στην κοιλιακή χώρα, είναι καλό να γνωρίζουμε τις 6 αιτίες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος.

Ως κοιλιακό λίπος ορίζεται το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού. Πλέον θεωρείται, ότι η τοπική εστίαση του σωματικού λίπους συσχετίζεται άμεσα με τις μεταβολικές επιπλοκές της παχυσαρκίας. Έρευνες υποδεικνύουν τη σημασία του σπλαχνικού (ενδοκοιλιακού) λίπους ως δείκτη μεταβολικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υπερινσουλιναιμία και την υπερτριγλυκεριδαιμία. Τα συμπτώματα αυτά, σε συνδυασμό με αυξημένη αρτηριακή πίεση συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο Χ, όπως ονομάστηκε το 1988 από τον Reaven.

Εάν δεν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και δεν κάνετε γυμναστική, τότε είναι εύλογο να έχετε περιττό λίπος στην κοιλιά ή πολλούς πόντους στη μέση. Εάν όμως γυμνάζεστε καθημερινά και τρώτε λαχανικά και φρούτα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να χάσετε το λίπος, ίσως συντρέχουν άλλοι λόγοι: διαταραχές του ενδοκρινολογικού συστήματος, συνήθειες του τρόπου ζωής, διατροφικές σας επιλογές κ.ά. 

Οι αξιοσημείωτες διαφορές στην ποσότητα και την κατανομή του σωματικού λίπους μεταξύ ανδρών και γυναικών, μάς παρέχουν ξεκάθαρα δεδομένα για τις διαφορές στο μεταβολισμό των λιπιδίων ανάμεσα στα δύο φύλα. Στις γυναίκες, μεγαλύτερο ποσό λίπους αποθηκεύεται στο κατώτερο τμήμα του σώματος – στους γλουτούς – ενώ στους άνδρες στο ανώτερο τμήμα. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες αποθηκεύουν μεγαλύτερα ποσά λίπους υποδόρια, ενώ οι άνδρες στην κοιλιακή κοιλότητα (αναφέρεται ως σπλαχνικό λίπος).

Αυτή η εναπόθεση επιδρά στα λιπίδια και τις λιποπρωτεΐνες του πλάσματος με τέτοιο τρόπο, ώστε στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων να είναι χαμηλότερα, ενώ αντίστοιχα της HDL υψηλότερα. Οι διαφορές αυτές φαίνεται πως αντανακλούν τις δράσεις των στεροειδών ορμονών φύλου στο μεταβολισμό των λιπιδίων, καθώς σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, οι συγκεντρώσεις των λιποπρωτεϊνών – όπως και η κατανομή του σωματικού λίπους – τείνουν προς τα ανδρικά πρότυπα.

Αίτια

Κάπνισμα: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ σύμφωνα με μια διαφορετική έρευνα που εξέτασε επισκέπτες στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Νότιας Κορέας, το κάπνισμα συσχετίζεται με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που δημιουργεί προβλήματα υγείας.

Ποτά light: Aυξάνουν τους πόντους στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας που παρακολουθούσε 700 ενήλικες άνω των 65 ετών επί 9 χρόνια.  

Ηχορρύπανση & Έλλειψη καλού ποιοτικού ύπνου: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, αφού επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, όμως μπορεί να αυξήσει και το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ειδικά αν κοιμάστε λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ.

Λόγω δουλειάς, λόγω άγχους, λόγω μαραθώνιου σειρών και ταινιών μπροστά στην τηλεόραση, οι αϋπνίες όχι μόνο υπονομεύουν την ξεκούρασή σου, αλλά αυξάνουν και το λίπος στην κοιλιά σου. Πώς γίνεται αυτό; 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Wake Forest, εκείνοι που κάνουν δίαιτα και κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο βάζουν 2,5 φορές περισσότερο λίπος στην κοιλιά, από εκείνους που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες, οι οποίοι αποθηκεύουν ελάχιστο από αυτό. Η λύση; Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ προτείνει επτά έως οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου για τους ενήλικες καθημερινά. 

Είναι απλό: καλύτερος ύπνος = λιγότερο σπλαχνικό λίπος.

Stress: Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες που σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνεται για την αποθήκευση του λίπους στην κοιλιά, μπορεί να αυξηθεί λόγω ηχορρύπανσης. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης, οι ενήλικες που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή δρόμους με κίνηση έχουν περισσότερους πόντους στη μέση, συγκριτικά με τους ανθρώπους που ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές.

Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού: Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, αλλά οι διαιτολόγοι λένε ότι και η ποσότητα των φαγητών μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα μεγέθη των μερίδων γρήγορου φαγητού και συσκευασμένων τροφίμων, όπως η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά έχουν αυξηθεί, προκειμένου να είναι πιο δελεαστικά, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε τις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Έτοιμες σάλτσες: Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, ορισμένες έτοιμες σάλτσες σαλάτας εμπεριέχουν πρόσθετο λίπος, ζάχαρη και θερμίδες. Μάλιστα, αρκετοί θέλοντας να φάμε υγιεινά, τρώμε σαλάτες, στις οποίες αντί να βάζουμε παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι προτιμούμε τις ομολογουμένως νόστιμες σάλτσες που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ.

Δεν αποχωριζόμαστε το φυστικοβούτυρο: Το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο που είναι σίγουρα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι ποικιλίες με το ίδιο διατροφικό προφίλ. Αυτό σημαίνει πως ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, μέλι ή ακόμα και σοκολάτα για να ενισχύσουν τη γεύση και την υφή. Αυτές οι προσθήκες οδηγούν σε μια απότομη αύξηση των θερμίδων και του λίπους σε μία μόλις μερίδα φυστικοβούτυρου. Επίσης, το φυστικοβούτυρο από μόνο του εμπεριέχει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά 30 γραμμάρια φυστικοβούτυρου (όσο 1 γεμάτο κουτάλι σούπας) έχουν κατά προσέγγιση 188 θερμίδες.

Τρώμε γιαούρτια που περιέχουν σάκχαρα και γλυκαντικά: Τα γιαούρτια που παράγονται με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συστατικά που αναγράφει η συσκευασία πριν τα επιλέξετε. 

Είναι προτιμότερο να διαλέξετε από το ράφι του ψυγείου του σούπερ μάρκετ ένα αγνό γιαούρτι και να προσθέσετε εσείς μέλι ή φρέσκα φρούτα. Άλλωστε, το ελληνικό γιαούρτι θεωρείται το καλύτερο και στο εξωτερικό είναι ανάρπαστο.

Συνήθειες: Οι συνήθειες στη ζωή μας είναι πολλές. Κάποιες τις αποκτούμε σε μικρή ηλικία, άλλες μεγαλώνοντας, μερικές εμφανίζονται ξαφνικά, ενώ άλλες είναι σίγουρα βλαβερές. Η καθημερινή ρουτίνα συχνά μας οδηγεί στο να υιοθετούμε ανθυγιεινές συνήθειες, που φαινομενικά μπορεί να μοιάζουν “αθώες”, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου, αφού επηρεάζουν την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. 

Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω συνήθειες, που όχι μόνο σας εμποδίζουν να απαλλαγείτε από το περιττό λίπος στην κοιλιά, αλλά το αυξάνουν κιόλας! 

  1. Ακολουθείτε εξαντλητικές δίαιτες.

“Οι δίαιτες που κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν επιτρέπουν την ισορροπία και το μέτρο που χρειαζόμαστε για να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό, διά βίου πρόγραμμα διατροφής”, εξηγούν οι ειδικοί. Επιλέξτε να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, αν θέλετε να συνεχίσετε να χάνετε βάρος αποτελεσματικά.

  1. Μην επιδίδεστε σε πολύωρα scroll down πριν κοιμηθείτε. 

Οι απεριόριστες ώρες στο κινητό ή στην τηλεόραση, μπορεί να αυξήσει το λίπος της κοιλιάς. Μελέτη που πραγματοποίησε το Lighting Research Center διαπίστωσε ότι το φως που εκπέμπεται από τεχνολογικά gadgets, στην πραγματικότητα καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλο. Η τελευταία είναι η κύρια ορμόνη του ύπνου, και όταν δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα, προκαλεί διαταραχές ύπνου. 

Παράλληλα, μελέτη σε παιδιά διαπίστωσε ότι οι μαθητές με πρόσβαση σε μία ηλεκτρονική συσκευή στο υπνοδωμάτιό τους ήταν 1,47% φορές πιο υπέρβαροι από εκείνους που δεν είχαν συσκευή στο υπνοδωμάτιο. Αυτό αυξήθηκε σε 2,57% φορές για παιδιά με τρεις συσκευές. 

Η λύση: Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να μην μετατρέπεται σε ζώνη τεχνολογίας. Επιλέξτε να διαβάσετε ένα βιβλίο όσο παραμένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για να χαλαρώσετε.

  1. Τρώτε πολύ γρήγορα. 

Το σώμα σας έχει ένα μεγάλο “ελάττωμα”: χρειάζονται 20 περίπου λεπτά για μεταφερθεί η πληροφορία ότι έχετε χορτάσει, από το στομάχι στον εγκέφαλο. Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε αργά λαμβάνουν 66 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα, ενώ αισθάνονται ότι έχουν φάει περισσότερο. 

Η λύση: Μοιράστε τη μερίδα φαγητού σας σε μικρότερες πιρουνιές, ώστε να μεσολαβεί πιο λίγος χρόνος ανάμεσα σε κάθε μπουκιά.

  1. Τρώτε δείπνο πολύ αργά. 

Το φαγητό αργά το βράδυ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανέβετε ένα ή και δύο νούμερο στα τζιν σας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Obesity Society δείχνει η κατανάλωση βραδινού νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους επειδή έχετε περισσότερο χρόνο να κάψετε τις θερμίδες μέχρι να κοιμηθείτε. 

Η λύση: Τηρήστε μια σταθερή ώρα δείπνου κάθε μέρα, αποφεύγοντας να είναι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αν τύχει όμως και δειπνήσετε αργά, θυμηθείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα μετά, ώστε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

  1. Επιλέγετε μόνο τρία γεύματα τη μέρα. 

Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις τον ειδικών ότι πρέπει να καταναλώνετε 5 γεύματα μέσα στη μέρα, πολλοί τα παραβλέπουν, μένοντας μόνο στα βασικά: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Αυτό έχεις ως συνέπεια να μοιράζετε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, μόνο σε τρία γεύματα, κάτι που δεν σου επιτρέπει να κάψετε λίπος αποτελεσματικά.

Η λύση: Ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ περίπου κάθε τρεις ώρες διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τροφοδοτεί το σώμα σας με μια σταθερή ροή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βοηθά στον έλεγχο της έντονης επιθυμίας για γλυκές και λιπαρές τροφές. Μην τα παραλείπετε!

  1. Δεν κάνετε σωστές ασκήσεις για καύση του λίπους. 

Πολλές φορές, παρόλο που γυμνάζεστε, αδυνατείτε να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος. Ίσως η προπόνηση που ακολουθείτε να μην είναι η σωστή. Τόσο η προπόνηση cardio, όσο και η προπόνηση αντοχής μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά.

Είναι σημαντικό να εκτελείτε έναν συνδυασμό και των δύο. 

  1. Υποκύπτετε στο επιδόρπιο.

Η παράλειψη του επιδορπίου εξοικονομεί θερμίδες και ζάχαρη. Αλλά η συνεχής στέρηση αυτού, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη υπερφαγία. Για αυτό αντί να εγκαταλείψεις την αγαπημένη σου γλυκιά απόλαυση, αντικατέστησε την με μια “πιο υγιεινή” εκδοχή. 

Η λύση: Αν δεν υπάρχει επιλογή υγιεινότερης εκδοχής, φάε μερικές μπουκιές επιδορπίου, χωρίς να το παρακάνεις.

  1. Επιλέγετε κρέας σε κάθε γεύμα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε λιγότερη ποσότητα κρέατος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία, ενώ έχουν αποδεδειγμένα χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους. 

Είναι φυσιολογικό να καταναλώνεις κρέας μερικές φορές την εβδομάδα, όμως τα οι τροφές αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τείνουν να σε χορταίνουν πριν προλάβεις να φας λαχανικά, τα οποία είναι γνωστό ότι διαθέτουν ικανότητες καταπολέμησης του λίπους στην κοιλιά. 

Η λύση: Δοκίμασε να τρως κρέας μόνο 2 ή τρεις φορές την εβδομάδα.

  1. Τρώτε καθισμένοι στο γραφείο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, περίπου το 62% των εργαζομένων Αμερικανών δειπνούν “al-desko”. Η συνήθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουν έως και 50% περισσότερες θερμίδες από ότι είχαν σκοπό. 

Η λύση: Κάνε το break που σου αναλογεί μακριά από το γραφείο που εργάζεσαι.

.

Η ποσότητα λίπους που συσσωρεύεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αντανακλά την ισορροπία μεταξύ του ρυθμού λιπόλυσης (απελευθέρωσης λιπαρών οξέων και γλυκερόλης από το λιπώδη ιστό) και λιπογένεσης (πρόσληψης λιπαρών οξέων από το λιπώδη ιστό). Η συσσώρευση λίπους αντανακλά: α) επάρκεια ορμονών που ευνοούν τη λιπογένεση (κορτιζόλη και ινσουλίνη), μέσω ενεργοποίησης ενός πολύ σημαντικού ένζυμου των λιποκυττάρων, της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, και (β) ένδεια ορμονών που ευνοούν τη λιπόλυση (ορμόνες φύλου, αυξητική ορμόνη). 

Η διαταραχή αυτή πιθανότατα προέρχεται από υπερευαισθησία στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων. Οι επιπτώσεις των ορμονών αυτών εκφράζονται πιθανότερα στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό έναντι του υποδόριου, λόγω υψηλότερης κυτταρικής πυκνότητας, νεύρωσης, ροής αίματος και αυξημένων υποδοχέων κορτιζόλης και ανδρογόνων στον πρώτο.

Αλλά το ερώτημα όλων είναι τι ακριβώς είναι ο λιπώδης ιστός και γιατί είναι βλαπτικό το σπλαχνικό λίπος.

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι ένας στόχος που μπορεί ενδεχομένως να σας σώσει από περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος της κοιλιάς, επίσης γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, είναι ο τύπος που αναπτύσσεται γύρω από τα κοιλιακά σας όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Λιπώδης ιστός – Ένα νέο όργανο 

Ο λιπώδης ιστός αποτελεί ένα ενδοκρινές όργανο που παράγει προθρομβωτικές και προφλεγμονώδεις ουσίες. Η παρουσία αυξημένου ενδοκοιλιακού λίπους φαίνεται συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στη θρόμβωση και από χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή, που προδιαθέτουν στην εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και στη σταδιακή βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. 

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας αυτού του αθηρογόνου, προφλεγμονώδους και προθρομβωτικού προφίλ.

Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός αποτελεί εστία σύνθεσης των στεροειδών ορμονών φύλου. Παρότι ένα συγκεκριμένο ποσό λιπώδους μάζας είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, η παχυσαρκία φαίνεται να προκαλεί διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου και υπογονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι με κάποιο τρόπο η παχυσαρκία σχετίζεται με  το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι παχύσαρκες γυναίκες, ειδικά όσες έχουν αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, εμφανίζουν γενικότερα διαταραγμένο ορμονικό προφίλ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: αυξημένες συγκεντρώσεις ανδρογόνων που μετατρέπονται περιφερικά σε οιστρογόνα, υπερκορτιζολαιμία, αυξημένα επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης, ινσουλινοαντίσταση και υπερινσουλιναιμία, αυξημένη συγκέντρωση τριϊωδοθυρονίνης (Τ3), αλλά φυσιολογικές συγκεντρώσεις των υπολοίπων θυρεοειδικών ορμονών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών,  είναι να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία των ωοθηκών. Σε παχύσαρκες γυναίκες, η ινσουλινοαντίσταση και η υπερινσουλιναιμία ενεργοποιούν την παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την υπερανδρογοναιμία, την αυξημένη περιφερική αρωματοποίηση των ανδρογόνων σε οιστρογόνα, την προβληματική έκκριση γοναδοτροπίνης, τη μειωμένη αυξητική ορμόνη, τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης και τη διαφοροποιημένη νευρορρύθμιση του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης – γονάδων. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης αλλά και της προλακτίνης, διαφοροποιείται.

Να σημειωθεί ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν συνήθως μεγαλύτερη τάση να αποθηκεύουν λίπος (με τη μορφή τριγλυκεριδίων) στους μηρούς συγκριτικά με τον κοιλιακό χώρο, σε αντίθεση με τους άντρες. Η διαφορά αυτή, όμως, ελαχιστοποιείται κατά την εμμηνόπαυση και αποκαθίσταται με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT, hormone replacement therapy).

Στην πραγματικότητα, η χορήγηση οιστρογόνων σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τεστοστερόνης σε υπερήλικες άνδρες αντίστοιχα, συνοδεύεται από πλήθος παρενεργειών που περιορίζουν τη χρήση τους. Αν και αρχικά θεωρούνταν ότι η ορμονική υποκατάσταση βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η μελέτη Women’s Health Initiative σε γυναίκες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα το 2002, έδειξε πως αυξάνει τελικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, εγκεφαλικό και θρομβοεμβολικά συμβάντα. Για το λόγο αυτό, η HRT συστήνεται πλέον μόνο για περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και ως προληπτικό μέτρο της πρώιμης οστεοπόρωσης. Ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό καρδιοπάθειας, η χορήγηση HRT αντενδείκνυται.

Οι αλλαγές στη διατροφή, η συχνή παρακολούθηση των ορμονών σας όπως π.χ. του θυρεοειδούς, η ρύθμιση των διαταραχών του μεταβολισμού των λιπιδίων σας και των υδατανθράκων από τον ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο σας, καθώς και η μείωση του στρες, μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια βάρους.

preloader