Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης και πρόσληψης υγρών

164

Η ενυδάτωση και η αυξημένη πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τη γνωστική απόδοση, τη σωστή θερμορύθμιση και την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ενυδάτωση και πρόσληψη υγρών

Η ενυδάτωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ανάγκες μας σε υγρά εξαρτώνται από παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η συνολική κατάσταση της υγείας, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, αλλά και η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος.

Το σώμα έχει μηχανισμούς και είναι σε θέση να παρακολουθεί την ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Ο μηχανισμός της δίψας σηματοδοτεί στο σώμα τη στιγμή που πρέπει να προσλάβει υγρά, δεδομένου ότι η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό μειώνεται. Επίσης, διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH), συνεργάζονται με τα νεφρά για να περιορίσουν την ποσότητα του νερού που χάνεται στα ούρα, έτσι ώστε το σώμα να εξοικονομήσει νερό.

Η πρόσληψη νερού/υγρών και η αποβολή είναι εξαιρετικά μεταβλητή και ρυθμίζεται μέσα από ομοιοστατικούς μηχανισμούς. Η πρόσληψη και η αποβολή ηλεκτρολυτών συνδέονται επίσης στενά, τόσο μεταξύ τους όσο και με την κατάσταση της σωστής ενυδάτωσης.

Αποτυχία του οργανισμού να ισορροπήσει την πρόσληψη και την απώλεια νερού και ανόργανων αλάτων, ειδικά νατρίου και καλίου, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ανάλογα με την αναλογία νερού και απώλειας ηλεκτρολυτών, η αφυδάτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισοτονική, υποτονική ή υπερτονική.

Κίνδυνοι από την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά και νερό από ό, τι έχει προσλάβει. Είναι μία κατάσταση που συχνά συνοδεύεται από διαταραχές της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του. Υπό κανονικές καταστάσεις το σώμα χάνει και πρέπει να αντικαθιστά περίπου 2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα. Φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η διούρηση και η εφίδρωση, προκαλούν απώλειες υγρών (νερού) που πρέπει να αντικατασταθίστανται σε καθημερινή βάση. Αν τα χαμένα υγρά δεν αναπληρώνονται, το σώμα μπορεί να υποστεί σοβαρές συνέπειες.

Η ήπια αφυδάτωση είναι μία σχετικά κοινή διαδικασία και συνήθως προκαλείται, όταν απλά δεν πίνουμε αρκετά υγρά όλη την ημέρα. Μια απώλεια σωματικού νερού ισοδύναμη με περίπου 1% του σωματικού βάρους είναι συνήθης και  αντισταθμίζεται από το σώμα εντός 24 ωρών. Η δίψα διεγείρει την πρόσληψη υγρών, έτσι ώστε η πρόσληψη να είναι αυξημένη και επίσης, εμφανίζεται μια μείωση στην απώλεια νερού από τα νεφρά.

Άλλες κοινές αιτίες της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν γαστρεντερικές απώλειες νερού που προκαλούνται από διάρροια και εμετό, η υπερβολική ούρηση, η υπερβολική απώλεια νερού από το δέρμα (εφίδρωση) και τους πνεύμονες (αναπνοή), λόγω θερμότητας ή / και υγρασίας, τη φυσική δραστηριότητα και ακραίες καταστάσεις, όπως ο πυρετός ή τα εγκαύματα.

Πώς επιτυγχάνουμε ικανοποιητική ενυδάτωση;

Πάνω από το 80% των αναγκών μας σε υγρά πρέπει να καλύπτονται από το πόσιμο νερό κατά 50% και άλλα ροφήματα, κατά 30%. Ροφήματα, όπως το τσάϊ και τα άλλα αφεψήματα από βότανα, ο καφές, τα αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί από φρέσκα φρούτα αλλά και οι σούπες, μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους για την ενυδάτωση μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασία ανεβαίνει.

Το υπόλοιπο 20% πρέπει να καλύπτεται από τρόφιμα που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν περιεκτικότητα 80- 95% σε νερό, το κρέας και το ψάρι με 40-80%, τα γαλακτοκομικά με 60-90% κ.α.

Η σωστή ενυδάτωση και η αυξημένη πρόσληψη υγρών είναι πολύ σημαντική διαδικασία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να αποφεύγουμε τη μειωμένη φυσική και γνωστική απόδοση, τη διαταραχή της θερμορύθμισης και της καρδιαγγειακής λειτουργίας.