“Oδηγός επιβίωσης” για το καλοκαίρι

81

Το γαλάζιο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας έχουν ήδη αρχίσει να κυριαρχούν. Μαζί με αυτά και οι σκέψεις της φυγής από την καθημερινότητα και της επαφής με τη φύση.

Μπορεί το άτομο με διαβήτη να ξεφύγει από το περιβάλλον ασφαλείας που ζει όλο το χρόνο, τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις που έχουν μπει στη ζωή του και να έλθει πιο κοντά στη φύση;

Η απάντηση είναι ναι, χωρίς καμιά αμφιβολία. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να ακολουθείτε τις ίδιες αρχές, είτε είστε σε διακοπές είτε στον προσωπικό σας χώρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Αεροπορικό ταξίδι: Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία πολύ πριν την προγραμματισμένη πτήση σας να έχει φροντίσει να σας διαθέσει κατά την πτήση ένα φιλικό για διαβητικούς γεύμα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς, φρούτα και μικρο-γεύμα για την αντιμετώπιση πιθανής υπογλυκαιμίας.

Θα πρέπει πάντα να έχετε τις ινσουλίνες και τις συσκευές αυτομέτρησης στη χειραποσκευή που παίρνετε μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους,  γιατί μπορεί οι βαλίτσες σας να ακολουθήσουν δικό τους δρομολόγιο και να σας παραδοθούν καθυστερημένα ή και να χαθούν.

Επειδή όμως μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στον έλεγχο, μια που τα αναλώσιμα είναι αιχμηρά αντικείμενα, καλό είναι να έχετε μαζί σας και μια γνωμάτευση (και στα Αγγλικά σε περίπτωση διεθνούς ταξιδιού) από το γιατρό σας, που να πιστοποιεί το διαβήτη σας αλλά και την αναγκαιότητα να φέρετε μαζί σας τα θεραπευτικά σας σκευάσματα και τα αναλώσιμα. Καλό είναι, επίσης, να αποφύγετε  την έκθεση του συνεχούς καταγραφέα γλυκόζης και της αντλίας ινσουλίνης στον έλεγχο με ακτίνες Χ.

Επειδή ο χρόνος αλλάζει σε υπερπόντιες πτήσεις θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σας για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη συνήθη θεραπευτική σας τακτική. Φροντίστε να πάρετε μαζί σας όλα τα θεραπευτικά σκευάσματα σε διπλάσια από τη συνήθη ποσότητα.

Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, ενημερώστε το προσωπικό καμπίνας για το διαβήτη σας και παρακαλέστε για την άμεση εξυπηρέτησή σας αν ζητήσετε κάποιο χυμό ή snack, σε περίπτωση που εξελίσσεται κάποιο υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Αν φέρετε αντλία ινσουλίνης, αποσυνδέστε κατά την απογείωση και την προσγείωση, γιατί η έγχυση ινσουλίνης επηρεάζεται από τις απότομες αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Τα πολύωρα ταξίδια σε καθιστική θέση μειώνουν την κατανάλωση θερμίδων και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αν ταξιδεύετε σε εξωτικούς προορισμούς θα πρέπει να ελέγξετε αν απαιτούνται ειδικοί εμβολιασμοί και φαρμακευτικές προφυλάξεις και φροντίστε να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Αν χρειαστεί να προμηθευτείτε σκευάσματα ινσουλίνης στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν κυκλοφορούν στην ίδια πυκνότητα σε όλο τον κόσμο.

Ακτοπλοϊκό ταξίδι

Φροντίστε να έχετε μαζί σας μικρο-γεύμα και φρούτα, γιατί τα εστιατόρια του πλοίου προσφέρουν γεύματα συγκεκριμένες ώρες.

Αποφύγετε τη λήψη αλκοολούχων ποτών, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία.

Στην παραλία

Φροντίστε την ινσουλίνη, τα θεραπευτικά σας σκευάσματα και τη συσκευή αυτομέτρησης με τις ταινίες να μην εκτίθενται στον ήλιο και τη ζέστη, φυλάσσοντάς τα σε ειδικές συσκευασίες που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Αν φοράτε αντλία ινσουλίνης θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί από τον κατασκευαστή ότι δεν επηρεάζεται η λειτουργία της αν έλθει σε επαφή με το νερό και για πόσα μέτρα βάθος επιτρέπεται να κολυμπήσετε.

Προσέξτε την κατανάλωση υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας. Επίσης, τους χυμούς για τυχόν υπεργλυκαιμία και το αλκοόλ για υπογλυκαιμία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν συχνά σε απορρύθμιση το διαβήτη και πιο συχνά  σε υπογλυκαιμία.

Αλκοολούχα ποτά

Η λογική πρόσληψη αλκοόλης, όπως 1-2 ποτήρια κρασί ή μια μπύρα δεν αντενδείκνυται στα άτομα με διαβήτη, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η μπύρα έχει την τάση να ανεβάζει τα σάκχαρα του αίματος.

Το ουίσκι, η βότκα, το ρούμι και το τζιν, δεν ανεβάζουν το σάκχαρο, αλλά θα πρέπει να προσέχετε την ύπαρξη υδατανθράκων στο χυμό ή στο αναψυκτικό, με τα οποία συνήθως αναμειγνύονται.

Η πρόσληψη ικανής ποσότητας αλκοόλης προκαλεί άμεσα πτώση των επιπέδων γλυκόζης. Αν το άτομο με διαβήτη είναι νηστικό, θα πρέπει να προσέξει πολύ για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας.

Παγωτά

Τα παγωτά παρασκευάζονται με τρόπο ώστε να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδατανθράκων (ζάχαρη) και λιπαρών συστατικών (βούτυρο), που τα καθιστά απαγορευτικά για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα παγωτά 0% έχουν μηδενική σχεδόν ποσότητα υδατανθράκων στη σύνθεσή τους, γιατί η γλυκιά γεύση τους βασίζεται στις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, στέβια κ.λπ.), είναι όμως πλήρη σε περιεκτικότητα λιπαρών. Τα 0% συν 0% έχουν πολύ χαμηλές έως μηδενικές συγκεντρώσεις και στις δύο διατροφικές ομάδες και συνιστώνται άφοβα.

Για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που έχουν ελεύθερη δίαιτα, θα πρέπει να χορηγούνται διορθωτικές ή επιπλέον προγευματικές μονάδες ταχέος δρώντος αναλόγου, σε περίπτωση κατανάλωσης παγωτού.

Γεύματα σε εστιατόρια

Όταν γευματίζετε σε εστιατόρια ζητήστε πριν παραγγείλετε επαρκείς πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής και τα συστατικά κάθε εδέσματος, ώστε εύκολα να υπολογίσετε τις προγευματικές ινσουλινικές δόσεις ή αν εμπίπτουν στην κατηγορία των γευμάτων που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Γαστρεντερίτιδες

Γαστρεντερίτιδες είναι οι εμπύρετες καταστάσεις που συνοδεύονται με εμετούς ή διάρροιες ή συνδυασμό τους.  Οφείλονται σε μικρόβια και τις τοξίνες τους ή σε ιούς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τόσο το υπεργλυκαιμικό όσο και το υπογλυκαιμικό σύνδρομο συχνά συνοδεύονται από ναυτία και εμετούς.  Γι΄ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της οξείας επιπλοκής πριν οδηγηθείτε στη διερεύνηση της πιθανής λοίμωξης.

Σε εμμένουσα συμπτωματολογία, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρονοσηλευτική φροντίδα για το φόβο αφυδάτωσης και απορρύθμισης του διαβήτη.

Οι εμετοί και η μειωμένη πρόσληψη υγρών, οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και  οι διάρροιες οδηγούν σε αφυδάτωση και η λοίμωξη σε υπεργλυκαιμία.

Επομένως, σε ήπιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η σταθερή λήψη υγρών σε μικρές ποσότητες για να μη προκαλείται εμετός, λήψη αντιπυρετικών και διόρθωση της αγωγής.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης υπογλυκαιμίας, γιατί λόγω της γαστρεντερίτιδας ο οργανισμός δε λαμβάνει επαρκείς θερμίδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η ανάλογη προς τα κάτω προσαρμογή του αντιδιαβητικού θεραπευτικού σχήματος.

Προσέξτε τα πόδια σας

Πολλές φορές μέσα στην άμμο κρύβονται σπασμένα μπουκάλια, γυαλιά, αντικείμενα και κοχύλια με κοφτερές άκρες που μπορούν να σας τραυματίσουν, αν περπατάτε στην άμμο με γυμνά πόδια. Αν πάσχετε από περιφερική νευροπάθεια, με έλλειψη αίσθησης του πόνου μπορεί να αναπτυχθούν άτονα έλκη ικανά να οδηγήσουν ακόμη σε ακρωτηριασμούς.

Είναι σημαντικό, αντί για σανδάλια και σαγιονάρες να φοράτε υποδήματα που προστατεύουν τα δάκτυλα, τα πόδια από τραυματισμούς, από αγκάθια ή άλλα αίτια. Σε μακρές πεζοπορίες στην εξοχή, είναι επίσης σημαντικό να αλλάζετε περιοδικά τις κάλτσες σας και να περιποιείστε τα πόδια σας για να μην αναπτυχθούν μυκητιάσεις, που είναι ιδιαίτερα συχνές το καλοκαίρι.