Ένα κέντρο ζηλευτό κοντά στο παιδί με Διαβήτη

344

To διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» ιδρύθηκε το 1991 από τον καθηγητή της Νοσηλευτικής, κο Μπαρτσόκα, και ήταν το πρώτο παιδοδιαβητολογικό κέντρο της χώρας.

Το κέντρο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά και τους εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη. Τα παιδιά που παρακολουθούνται προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αποτελεί, σήμερα, το μεγαλύτερο παιδοδιαβητολογικό κέντρο της χώρας δεδομένου ότι έχει καταγεγραμμένα πάνω από 1200 παιδιά, ενώ σε τριμηνιαία βάση παρακολουθούνται περί τα 450 παιδιά.  Το κέντρο πλαισιώνεται από  ιατρικό προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία στον σακχαρώδη διαβήτη, υπό την επίβλεψη του καθηγητή  P.E. Lacy, τον κο Δελή MD,   Παιδίατρο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς και την κα Χατζηψάλτη επιμελήτρια Β’ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο δυναμικό του κέντρου. Συντονίστρια Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, στην οποία ανήκει το κέντρο, είναι η κα Σταμογιάννου.

Το κέντρο πλαισιώνεται από εξαιρετικό νοσηλευτικό προσωπικό με αξιόλογη και πολύχρονη εμπειρία όπως την κα Θυμέλη, την κα Χατζόγλου και την κα Μεταξά. Στην ηλεκτρονική καταγραφή των ιατρικών δεδομένων συμμετέχει εθελοντικά η επισκέπτρια υγείας, κα Ιφιγένεια Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη για την τεράστια προσπάθεια  που καταβάλλει.

Πολύτιμος συνεργάτης είναι ο κλινικός διαιτολόγος/διατροφολόγος κος Καλλέργης που έχει αναλάβει την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα θέματα της διατροφής.

Το κέντρο συνεργάζεται με άλλα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το παιδοψυχιατρικό (Διευθύντρια κα Καραγιάννη) για την κάλυψη των αναγκών της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών με διαβήτη και των οικογενειών τους, καθώς  και το τμήμα της κοινωνικής ιατρικής σε ιδιαίτερα και δύσκολα περιστατικά όπως παιδιά μεταναστών.

Κατά περιόδους υπάρχουν εξωτερικοί συνεργάτες  οι οποίοι προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες και τη γνώση τους, όπως η ψυχολόγος κα Γιαννακοπούλου. Οι ιατροί του κέντρου έχουν πλούσιο συγγραφικό, εκπαιδευτικό  και ερευνητικό έργο και συμμετείχαν σε διάφορες πολυκεντρικές μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Διαβητολογικό Κέντρο  εκπαιδεύονται στο ειδικό αντικείμενο του σακχαρώδη διαβήτη ιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές ΤΕΙ και εκπονούνται διάφορες διδακτορικές διατριβές, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχει σε μαθήματα νοσηλευτικού προσωπικού της ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτριών Ελλάδας). Το Διαβητολογικό Κέντρο διοργανώνει, ανά διετία, σεμινάρια εκπαίδευσης ιατρικού  προσωπικού  στο ειδικό αντικείμενο του σακχαρώδη διαβήτη. Το τελευταίο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πορταριά του Πηλίου με ιδιαίτερη επιτυχία. Επίσης, ανά μήνα διοργανώνονται συναντήσεις παιδιών και γονιών στο νοσοκομείο με στόχο την καλύτερη κατανόηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Επιπρόσθετα, το Διαβητολογικό Κέντρο συμμετέχει επί σειρά ετών στην εκπαίδευση του προσωπικού και τη διοργάνωση της θερινής κατασκήνωσης ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που οργανώνεται από την ΠΕΑΝΔ (Πανελλήνια Ένωση Αγώνα για το Νεανικό Διαβήτη). Το προσωπικό του Κέντρου προσφέρει τις υπηρεσίες του με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση επί 24ωρου βάσεως στα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους.