Συνέντευξη με τον Κρατερό Κατσούλη

483
Γεννήθηκε  στη Γενεύη, όπου είχε ζητήσει ο πατέρας του πολιτικό άσυλο τα χρόνια της δικτατορίας. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη , ενώ είναι φοιτητής στο τμήμα Θεατρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έχει ασχοληθεί και με την μουσική μαθαίνοντας σολφέζ, πιάνο και τύμπανα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης του είναι γνώριμος από το οικογενειακό του περιβάλλον γι’ αυτό, αρκετά ευαισθητοποιημένος, μας μιλάει εξ απαλών ονύχων γιατί….έτσι πιστεύει πως πρέπει, όχι για να τον αντιμετωπίζουμε αλλά για  να τον δεχόμαστε!

Συναντηθήκαμε στο φιλικό περιβάλλον του σπιτιού του γιατί έλειπε η Κατερίνα και έπρεπε να παίξει εκείνος με την μικρή πριγκίπισσά τους.

Πόσο πολύ μεταμορφωνόμαστε στην καθημερινότητα μας;

Αρκετά. Εγώ σίγουρα. Όλοι οι άνθρωποι παίζουν κάποιους ρόλους που τους δίνουν συγκεκριμένη συμπεριφορά, προκειμένου να πετύχουν κάτι, να αισθάνονται πιο ασφαλείς ή πιο όμορφα.

Όμως  αντιπροσωπεύουν την αλήθεια;

Όχι. Οφείλουν να στοχεύουν στην επιλογή που έχουμε κάνει. Αν έχει καλά χαρακτηριστικά σου δίνει κάτι καλό, αν όχι το αντίθετο.

Έχεις ένα παιδί, την Αέλια, σημαίνει κάτι το όνομα;

Σημαίνει φώς του ήλιου, που είναι ζωή και χαρά.

Αν δεν μπορούσατε να κάνετε παιδί, θα σας στοίχιζε?

Όχι βέβαια. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσει κανείς ένα παιδί. Η αγάπη για ένα παιδί δεν σηματοδοτείται από το αν μπορεί να κάνει ή όχι. Μπορείς να υιοθετήσεις. Εγώ θα το έκανα. Πολλά παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας, είναι μεγάλο δώρο.

Καπνίζεις βλέπω… Θεωρείς ότι είναι ένα μελανό σημείο;

Άλλες φορές καπνίζω περισσότερο, άλλες λιγότερο. Μια φορά πήγα να το κόψω αλλά το έκανα απότομα και μου δημιούργησε ψυχολογικά ένα θέμα. Προσπαθώ να κρατάω ένα μέτρο σχετικά με την ποσότητα. Με την προοπτική να το κόψω. Στο σπίτι και μπροστά στο παιδί δεν καπνίζω.

Σχετικά με το διαβήτη, γνωρίζεις, είσαι ευαισθητοποιημένος;

Είμαι γενικά ευαισθητοποιημένος όσον αφορά σε οποιαδήποτε κατάσταση που κάποιος πρέπει να εντάξει στη ζωή του για να συνεχίσει. Υπάρχει ένα περιστατικό στην οικογένεια και αυτό με έκανε να μάθω περισσότερα. Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ  τον διαβήτη καν αρρώστια.  Θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση, όπως πολλές άλλες στη ζωή μας.

Ένα βασικό στοιχείο είναι η προσοχή στη διατροφή μας. Οι γιατροί λένε να τρώμε όλοι ως διαβητικοί. Ποια η δική σου σχέση με τη διατροφή ;

Κάποια στιγμή έπαθα ένα μεταβολικό στρες και αν δεν το είχα προσέξει θα μπορούσα να είχα πάθει διαβήτη. Η διατροφή είναι το α και το ω του τι είμαστε. Με λίγη προσοχή μπορεί κανείς να έχει πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής, πιο ισορροπημένο. Όπως με τη μεσογειακή διατροφή, που περιέχει όλες τις τροφές. Αν μάλιστα τις γευόμαστε σε σωστή ποσότητα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα είμαστε πάντα σε υγεία. Επίσης καλό θα μας έκανε να    μπορούμε να περπατάμε λίγο καθημερινά.  Αν δεν μπορούμε να καταφέρουμε αυτό κάτι έχουμε κάνει λάθος γενικά.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας να του προσφέρουμε έστω αυτό το λίγο . Σωστή διατροφή και περπάτημα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η σκέψη επηρεάζει τα κύτταρα μας. Εσύ ως καλλιτέχνης το βιώνεις αυτό; Πόσο ψυχοφθόρο είναι αν ο ρόλος σου πρέπει να σε κάνει να  θυμώνεις πάνω στη σκηνή;

Υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάνουμε μίμηση. Θυμώνεις αλλά όχι όπως στην καθημερινή ζωή. Έτσι μειώνεται η φθορά. Υπάρχει και το κομμάτι της δημιουργίας. Ρόλοι  που σου δημιουργούν χαρά οπότε υπάρχει ισορροπία. Πιστεύω βαθειά στη θετική σκέψη και στη θετική πληροφορία που δίνει στο μυαλό του ο άνθρωπος. Είναι ελλιπής η γνώση που έχουμε. Οι αρχαίοι  Έλληνες τα ήξεραν καλύτερα αυτά.

Μη λέμε το αρνητικό. Αν λες είσαι κουρασμένος, έχει διαφορά από το να λες είσαι πτώμα. Ο εγκέφαλος το ακούει και μπερδεύεται. Πολλοί φίλοι μου λένε δε μπορείς να είσαι συνέχεια θετικός. Μα δεν εννοούμε να είσαι συνέχεια χαρούμενος, μπορείς απλώς να είσαι καλά. Στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλά πειράματα με τους ήχους και τις λέξεις σε φυτά. Ακόμη και ένα μπολ ρύζι, κάτι άψυχο, κατάφερε να μη χαλάσει, όταν οι φοιτητές κάθε μέρα του έλεγαν ωραία λόγια, ενώ ένα που το έβριζαν χάλασε.

Οι αισιόδοξοι περνούν καλύτερα. Έτσι δεν είναι?

Υποχρεωτικά! Οι Κινέζοι λένε ότι η τύχη χαμογελάει στους χαμογελαστούς. Όσοι έχουν παιδιά έχουν ένα ατράνταχτο παράδειγμα, γιατί τα παιδιά έχουν ένα πολύ καθαρό ένστικτο και αντιλαμβάνονται τα πράγματα ακέραια. Αν είσαι αληθινός το εισπράττεις, αν δεν είσαι λαμβάνεις την ενέργεια σου όπως την έχεις κάνει. Αν μιλούσαμε μεταξύ μας όπως μιλάμε στα παιδιά, ο κόσμος θα ήταν αλλιώς

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι δύσκολες κατά την δική σου άποψη?

Η ζωή είναι δύσκολη. Έλεγα στους μαθητές μου στη δραματική ότι υπάρχουν 15 μη αμφισβητήσιμοι λόγοι για να μην κάνουμε κάτι.  Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και δημιουργούν φαύλο κύκλο θλίψης. Αν ψάξεις να βρεις ένα λόγο για το πώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα θα τον  βρεις.

Άρα ήσουν και δάσκαλος.

Το λέω προπονητής. Όταν είχες τεράστιους δασκάλους δε μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου δάσκαλο. Μαθαίνω κι εγώ από τα παιδιά.

Στην καθημερινότητα μας γνωρίζουμε σοφούς ανθρώπους;  

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να συγχρονιστεί  με τέτοιους ανθρώπους θα τους βρει.

Εσύ τις παρέες σου τις διαλέγεις; Μπορεί αυτοί που κάνουμε παρέα να μας δημιουργούν τοξίνες;

Κατ’αρχάς νομίζω ότι η οργή προκαλεί τοξίνες. Το παραδέχεται και η κλασική ιατρική. Ακόμη και τα κόκκαλα έχουν μνήμη. Η εναλλακτική ιατρική πλέον είναι αποδεκτή. Τα βότανα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Ως εκ τούτου ναι, προσπαθώ να κινούμαι με ένα τρόπο που να διώχνω τις κακές επιρροές, να μη τις προκαλώ.

Με την Κατερίνα είστε και οι δυο πολυάσχολοι, ίσως δεν βρίσκεστε πολύ συχνά, υπάρχει ποιοτικός χρόνος σε ένα ζευγάρι;

Είναι θέμα ενδιαφέροντος. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Αν θες να βρεις χρόνο με τον άλλον θα τον βρεις. Όλοι δουλεύουν , όλοι περνάνε δυσκολίες, αλλά ευελιξία μπορεί να υπάρξει. Όλα όταν γίνονται με μια παρουσία φυσική και πνευματική τότε έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό προϋποθέτει και ένα ζευγάρι να έχει κοινό τρόπο φιλοσοφίας;

Ναι, ίσως να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά στη βάση τους πρέπει να έχουν κοινά σημεία.

Την κρίση πώς την εισπράττεις;

Όντας ηθοποιός 22 χρόνια τώρα, σε μια δουλειά που δύο φορές το χρόνο ψάχνεις δουλειά, δεν ξέρεις πότε θα πληρωθείς .Ετσι  έχω μπει από νωρίς να λειτουργώ σε μια συνθήκη αβέβαιη. Έμαθα να είμαι χαρούμενος χωρίς να το καθορίζει αυτό το χρηματικό θέμα. Άλλοι ένιωσαν ότι έφυγε η γη κάτω από τα πόδια τους. Όταν έχουν μάθει σε ένα μισθό και αυτός κόβεται 40%, μπορεί αυτό, ακόμη και να τους αποδομήσει.  Για να συνέλθεις  θέλει κόπο και προσπάθεια. Από τη μεριά του κράτους δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να στηρίξει τους πολίτες και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και χυδαίο. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάξουμε λίγο μέσα μας και μεταξύ μας, να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι ομαδικά χωρίς να μας στερεί τη μοναδικότητα. Το έχουμε χάσει αυτό ως κοινωνία και τώρα με άγαρμπο τρόπο καλούμαστε να το θυμηθούμε και να το υπερασπιστούμε.

 Ένα αισιόδοξο μήνυμα;

Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, σε ένα περιβάλλον  σχεδόν ιδανικό από θέμα καιρού και φύσης και πρέπει να χαιρόμαστε περισσότερο τα πράγματα, να προσέχουμε την ψυχολογική μας υγεία. Να είμαστε θετικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι, να προσπαθούμε να μπαίνουμε στη θέση του διπλανού μας. Είναι πράγματα που οφείλουμε να τα δίνουμε ο ένας στον άλλον.