Ψωνίζοντας στο Σουπερμαρκετ

569

Η σωστή επιλογή τροφίμων στη σημερινή εποχή δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται για τον καταναλωτή. Κάθε καταναλωτής έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες, είναι μια ξεχωριστή διατροφική οντότητα με τα δικά του «θέλω» για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταναλωτής όπου πάσχει από διαβήτη. Εκτός από το να διατηρεί το ιδανικό του βάρος, θα πρέπει να επιλέγει τρόφιμα που να μη δημιουργούν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ώστε να είναι διαχειρίσιμες από τον οργανισμό του. Ο κάθε διαβητικός είναι διαφορετικός και η διατροφική αντιμετώπιση δεν είναι ίδια για όλους.

Ποιά είναι τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ώστε οι επιλογές του να είναι οι κατάλληλες:

·   Καταρχήν, τα άτομα με διαβήτη είναι σημαντικό να έχουν εφοδιάσει το σπίτι τους με υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα. Όταν οι υγιεινές επιλογές είναι άμεσα διαθέσιμες θα είναι εύκολος ο σχεδιασμός ενός γεύματος.

·  Ο σχεδιασμός μιας λίστας αγορών και η τοποθέτηση της στη πόρτα του ψυγείου ή σε κάποιο εμφανές σημείο στη κουζίνα. Όταν διαπιστώσει ότι έχει εξαντληθεί κάποιο τρόφιμο το προσθέτει στη λίστα, ώστε να το προμηθευτεί στο επόμενο ταξίδι αγορών του.

·        Πριν ξεκινήσει τα ψώνια, να κάνει μια σειρά ερωτήσεων στο εαυτό του όπως για παράδειγμα, τι ποσότητα είχε αγοραστεί την προηγούμενη φορά και αν υπήρξε περίσσεια τροφίμων ώστε να αγοράσει μικρότερη ποσότητα τώρα και να μην μπαίνει σε πειρασμό να υπερκαταναλώνει.

Τρόφιμα με ιδιαίτερη αξία για τη λίστα αγορών των ατόμων με διαβήτη

  • Φρούτα

Παρόλο που πολλά άτομα με διαβήτη βλέπουν με φόβο την κατανάλωση φρούτων με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν, πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την υγεία μας. Εκτός αυτού, οι φυτικές ίνες μειώνουν το γλυκαιμικό τους φορτίο γι’αυτό και καλό είναι να τα καταναλώνετε με τη φλούδα. Θα χρειαστείτε 2 έως 4 μερίδες φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων την ημέρα. Αντί να τα αποφεύγετε, απλά ρυθμίστε την μερίδα τους. Θεωρήστε το μέγεθος ενός μήλου, κατά προσέγγιση, ως μια μερίδα φρούτων.

  • Μη αμυλούχα λαχανικά

Για μια ισορροπημένη διατροφή, το μισό πιάτο σας θα πρέπει να καταλαμβάνεται από λαχανικά. Στη λίστα αγορών θα πρέπει να συμπεριλάβετε αρκετά φρέσκα λαχανικά αλλά και τα κατεψυγμένα, όταν επιλέγονται σωστά, μπορούν να είναι πολύ θρεπτικά χωρίς να είναι το ίδιο ακριβά. Επιλέξτε όλα τα χρώματα λαχανικών για μεγαλύτερη ποικιλία σε βιταμίνες και μέταλλα.

  • Ξηροί καρποί, όσπρια.

Αμύγδαλα και καρύδια αποτελούν μια πολύ νόστιμη θρεπτική προσθήκη στις σαλάτες ή ακόμα αναμειγνύονται στα δημητριακά ή το γιαούρτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε όσπρια στο καλάθι σας, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που δεν αφήνει το άμυλο να προκαλέσει υψηλή γλυκαιμική απόκριση.

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, αμυλούχα λαχανικά.

Επιλέξτε αυτά που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης και πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί θα πρέπει να είναι στη λίστα σας.

·        «Διαβητικά» Προϊόντα

 

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας γλυκαντικής ουσίας στη λίστα αγορών σας, για να τη  χρησιμοποιήσετε στη θέση της πραγματικής ζάχαρης, στον καφέ, το τσάι και στις συνταγές. Ποτά με μηδέν θερμίδες, όπως φρέσκο ​​παγωμένο τσάι και αρωματισμένα νερά θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα σας, αποτελώντας μερικές επιλογές οι οποίες δεν θα επηρεάσουν το σάκχαρό σας. Δεδομένου ότι ο καθένας χρειάζεται μια περιστασιακή απόλαυση, ψάξτε για χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπισκότο ή κέικ – απλά να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα το σύνολο των υδατανθράκων σε ένα προϊόν (όχι ζάχαρη), είναι αυτό που θα επηρεάσει το σάκχαρό σας.