Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Μυκητιάσεις – Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Μυκητιάσεις – Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

0
Μυκητιάσεις – Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία
susie burleson/unsplash

Οι μυκητιάσεις εμφανίζονται συχνά στον κόλπο και τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικές. Μυκητιάσεις μπορούν να εμφανιστούν, επίσης, στον πρωκτό και στη στοματική κοιλότητα. Ο πιο συχνός οργανισμός στη μυκητίαση είναι η Candida Αlbicans. Άλλα είδη μυκήτων, που απαντώνται, όμως σπανιότερα, είναι ο Candida Τropicalis και ο Candida Gabbart.

Παράγοντες κινδύνου 

Οι μυκητιάσεις είναι πιο συχνές σε γυναίκες με παχυσαρκία, διαβήτη,  γυναίκες ανοσοκατασταλμένες, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μιας κολπικής μυκητίασης είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή, αλλά και η κακή υγιεινή της περιοχής. 

Η μετάδοση των μυκήτων γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά μπορεί να υπάρξει μετάδοση και από την περιπρωκτική περιοχή.

Συμπτώματα 

Τα κύρια συμπτώματα της μυκητίασης περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα,  οίδημα και πόνο. Συχνό σύμπτωμα αποτελεί και η έκκριση λευκών υγρών που μοιάζουν με τυρί.

Το Ρh του κόλπου στη μυκητίαση παραμένει φυσιολογικό. Συνήθως, δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί καλλιέργεια, παρά μόνον εάν η εμπειρική θεραπεία δείξει ότι δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Είδη 

Κλινικά, υπάρχουν δύο ειδών μυκητιάσεις: α) Η απλή, η οποία εμφανίζεται σποραδικά, είναι μέτριας έντασης, και β) η επιπλεγμένη, που εμφανίζεται περισσότερες από τέσσερις φορές το χρόνο. Αυτή εμφανίζεται, συνήθως, σε άτομα που πάσχουν και από άλλα νοσήματα, όπως διαβήτη, άτομα με ανοσοκαταστολή κ.ά. 

Στις επιπλεγμένες μυκητιάσεις, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και συνήθως δεν οφείλονται στην Candida Αlbicans.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να δούμε ποια νοσήματα συνυπάρχουν που επιτείνουν τη μόλυνση. 

Θεραπεία 

Για τις επιπλεγμένες μυκητιάσεις μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία που μπορεί να φτάσει σε διάρκεια και τους έξι μήνες. 

Είναι σημαντικό να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού, ώστε να ταυτοποιηθεί ο μύκητας που προκαλεί τη λοίμωξη και να χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα ή ο κατάλληλος συνδυασμός φαρμάκων. 

Η χορήγησης μακροχρόνιας αντιμυκητισιακής αγωγής από το στόμα απαιτεί προσοχή, γιατί μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ και να κάνει και συνέργεια με άλλα φάρμακα. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε για τη χορήγηση των φαρμάκων την κολπική οδό.

Πρόληψη

Το κυριότερο είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει: 

* Κατανάλωση γιαουρτιού και προβιοτικών, με τη λήψη αντιβιοτικών. 

  •  Διατήρηση στεγνής της ευαίσθητης περιοχής και χρήση  βαμβακερών εσωρούχων. 
  •  Αλλαγή του μαγιό μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα. 
  •  Σκούπισμα στην ευαίσθητη περιοχή με φορά από πάνω προς τα κάτω. 
  •  Αποφυγή σεξουαλικών πρακτικών που προκαλούν μυκητιάσεις.

* Η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία της μυκητίασης θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

  • Στις μυκητιάσεις θα πρέπει να παίρνει θεραπεία και ο σύντροφος.

Διαβάστε επίσης / Σακχαρώδης Διαβήτης και Λοιμώξεις

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader