Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Ουρολογικά συμπτώματα & Διαβήτης

Ουρολογικά συμπτώματα & Διαβήτης

0
Ουρολογικά συμπτώματα & Διαβήτης
diana polekhina/unsplash

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Κύριες επιπλοκές της νόσου είναι η αποβολή σακχάρου στα ούρα, η πολυδιψία και αργότερα, η μικροαγγειοπάθεια και η νευροπάθεια. 

Η αποβολή σακχάρου στα ούρα, αποτελεί θρεπτικό υλικό για τα ευκαιριακά μικρόβια όπως π.χ. το E.Coli,  τα προσελκύει και αυτά αναπαράγονται ταχύτατα. Αποτέλεσμα είναι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που συχνά είναι και ανθεκτικές στη θεραπεία. Οι ουρολοιμώξεις των διαβητικών ασθενών θεωρούνται επιπλεγμένες και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερα και αυστηρότερα θεραπευτικά σχήματα. 

Η παρουσία σακχάρου στα ούρα, όμως, λειτουργεί και ωσμωτικά, προσελκύοντας αποβολή περισσότερου νερού σε αυτά, γεγονός που μαζί με τη συνοδό πολυδιψία του διαβήτη, οδηγεί σε συχνή ούρηση μεγάλων ποσοτήτων ούρων, καμιά φορά δυσανάλογων συγκριτικά με τα προσλαμβανόμενα υγρά.

Μία αναπάντεχη λοίμωξη που συμβαίνει στους άνδρες με διαβήτη είναι η βαλανοποσθίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο. Μάλιστα, η χρονιότητα της φλεγμονής αυτής μπορεί να οδηγήσει σε φίμωση, με αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου.

Διαβήτης & λειτουργία της ούρησης

Πολλοί διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν διαταραχή στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως, συνεπεία της νευροπάθειας που σχετίζεται με το διαβήτη. Η νευροπάθεια αυτή αφορά τόσο την τοπική  νεύρωση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστεως, όσο και θέσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος που ελέγχουν αυτές τις λειτουργίες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να αφορούν συμπτώματα ακράτειας, συχνουρία, χαμηλή ακτίνα ούρησης, καυσουρίες, διακοπτόμενη ούρηση, σταγόνες στο τέλος της ούρησης και επιτακτικότητα. Αργότερα, με την εξέλιξη της νευροπάθειας, μπορεί η κύστη να ατονήσει εντελώς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ποσότητα των ούρων που συσσωρεύονται στην κύστη, με κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων, νεφρικής ανεπάρκειας, λιθίασης κ.λπ.

Η κατάσταση αυτή, ειδικά στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να μιμηθεί συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη και θα πρέπει να εντάσσεται πάντα στη διαφορική διάγνωση, ειδικά όταν επιλέγεται επεμβατική αντιμετώπιση της υπερτροφίας. 

Διαβήτης & νεφρική ανεπάρκεια 

Στους ασθενείς με διαβήτη, η νεφρική λειτουργία θίγεται με διάφορους τρόπους. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η αγγειοπάθεια, η οποία θίγει το νεφρικό παρέγχυμα, με αποτέλεσμα να ατροφούν σιγά σιγά οι νεφρώνες και να εγκαθίσταται η νεφρική ανεπάρκεια. 

Στην ίδια κατάληξη μπορεί να οδηγήσει και μία κακώς ρυθμισμένη ούρηση, στο πλαίσιο της νευροπαθητικής κύστης που δεν αδειάζει σωστά και ευνοεί την παλινδρόμηση των ούρων στους νεφρούς.

Τέλος, συνδυασμοί φαρμάκων του διαβήτη με φάρμακα άλλων παθήσεων, όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να λειτουργήσουν νεφροτοξικά και να κλονίσουν τη νεφρική λειτουργία.

Διαβήτης & διαταραχές της στύσης  

Η διαβητική μικροαγγειοπάθεια προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στα μικρά αγγεία του πέους και ειδικά στις ειδικές βαλβίδες που συγκρατούν το αίμα μέσα σε αυτό. Επιπλέον, η διαβητική νευροπάθεια έχει αρνητική επίδραση στα στυτικά νεύρα. Ο συνδυασμός αυτών των επιδράσεων μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη στύση αλλά και στην εκσπερμάτιση. 

Θεραπεία & πρόληψη

Ο ουρολόγος, με σωστή και λεπτομερή ουρολογική μελέτη, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα της ούρησης, θα καταγράψει τυχόν νευρολογική εμπλοκή με  ουροδυναμικό έλεγχο και θα εφαρμόσει τα ανάλογα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.

Ο ετήσιος προληπτικός ουρολογικός έλεγχος, απαραίτητος σε κάθε διαβητικό ασθενή, θα αναδείξει τυχόν υποκλινική επιδείνωση της υγείας του ουροποιητικού πριν την εγκατάσταση επιπλοκών. 

Τέλος, στον τομέα της στύσης, οι εξελίξεις είναι αξιόλογες και ελπιδοφόρες. Τόσο η φαρμακευτική αγωγή, όσο και lifestyle θεραπείες, όπως τα κρουστικά κύματα-(ESWP) και οι θεραπείες ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων (PRP), προσφέρουν με ασφάλεια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα και στη διάρκεια της στύσης. 

Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι, η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη με σωστή διατροφή, κατάλληλη αγωγή και άσκηση είναι και ο καλύτερος τρόπος θεραπείας και πρόληψης των παραπάνω καταστάσεων. 

Διαβάστε επίσης / Ακράτεια ούρων, ΟΧΙ στην απομόνωση

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader