Αρχική Διαβήτης Διατροφή - άσκηση Τι φταίει για τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο;

Τι φταίει για τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο;

Τι φταίει για τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο;
nrd/unsplash

Πολλοί από εμάς σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ψάχνουμε απεγνωσμένα κάτι για να φάμε και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε οτιδήποτε «τραβάει» η όρεξή μας εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, είναι συχνό να ξυπνάμε τα χαράματα και να τρέχουμε στο ψυγείο αποζητώντας κάτι να φάμε, που πολλές φορές δεν είναι κάτι μικρό και υγιεινό. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε εάν δεν φάτε ή ότι δεν έχετε τον έλεγχο της επιθυμίας σας να φάτε.

Αν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να πάσχετε από “night eating syndrome”. Το night eating syndrome (NES) είναι μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται μαζί με τη διακοπή του ύπνου. Χωρίς θεραπεία, το NES καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ποιοι είναι οι λόγοι που επισκεπτόμαστε το ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας;

  • Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού:

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το φυσικό «ρολόι» του σώματος που ελέγχει πότε αισθάνεστε κουρασμένοι, σε εγρήγορση και πότε πεινάτε. Εάν έχετε NES, το εσωτερικό σας ρολόι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι και σε εγρήγορση τη νύχτα και όχι την ημέρα, όπως θα ήταν το αναμενόμενο.

  • Ψυχολογία:

Η ψυχολογία και η ψυχική υγεία παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις διατροφικές συνήθειες. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι νυχτερινές αυτές επιδρομές συνδέονται συχνά με άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Για αυτό, πολλές φορές οι ειδικοί αντιμετωπίζουν τις βραδινές επιδρομές στο ψυγείο, αντιμετωπίζοντας πρώτα την κατάθλιψη ή μεταβάλλοντας το πρόγραμμα ύπνου του ατόμου.

Είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα να συνδέουν τη συναισθηματική τους κατάσταση με το φαγητό και να προσπαθούν να αποφύγουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους καταναλώνοντας φαγητό.

  • Ανεπαρκή γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ξυπνάμε αναζητώντας τροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας να είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε φάει καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως είναι γνωστό, η διατροφή μας πρέπει να καλύπτει τις σωματικές μας ανάγκες. Στα άτομα που δεν καταναλώνουν τις θερμίδες που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω δουλειάς, άγχους κ.λπ. ο οργανισμός εξαντλείται, με αποτέλεσμα να ζητάει μεγάλες ποσότητες φαγητού τη νύχτα. Γενικά, η σωστή κατανάλωση τροφίμων, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά βοηθάει στη ρύθμιση του οργανισμού, ελέγχοντας έτσι και τις ορμόνες που σχετίζονται με τον ύπνο. Το καλύτερο είναι μικρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  • Κληρονομικότητα:

Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι πολύ συχνές νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικότητα που ακολουθεί την οικογένεια, καθώς επίσης και σε προβλήματα ορμονών που μπορεί να υπάρχουν, όπως με τη μελατονίνη που συνδέεται απόλυτα με τον ύπνο.

Συμπερασματικά, οι νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο συνήθως οφείλονται σε δυσκολίες της καθημερινότητας, ψυχικές και σωματικές. Ωστόσο, αν το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό, που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες και οδηγίες για να το αντιμετωπίσουμε και να είμαστε υγιείς!

Διαβάστε επίσης / «Κομπούχα (Kombucha)» Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader