Διαβητικοί ασθενείς και καρδιολογικά προβλήματα: τι αλλάζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

520

Η συνύπαρξη του σακχαρώδη διαβήτη με καρδιαγγειακά προβλήματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Τα πιο συνηθισμένα συνυπάρχοντα με το διαβήτη καρδιολογικά προβλήματα είναι η αρτηριακή υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η στεφανιαία νόσος (στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς).

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους διαβητικούς ασθενείς,  λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, μεταβολές στη δίαιτα, αύξηση στις σωματικές δραστηριότητες (κολύμβηση, έκθεση και εργασία στον ήλιο, διακοπές κ.λ.π) και γενικά, μεταβολής του συνήθους ρυθμού ζωής.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε τέτοιους ασθενείς τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η αφυδάτωση.  Η αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα προκαλεί αυξημένη διούρηση για λόγους ωσμωτικότητας του πλάσματος.   Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν την τάση να ιδρώνουν υπερβολικά. Τα παραπάνω, ιδίως αν στη φαρμακευτική αγωγή τους συμπεριλαμβάνεται και διουρητικό για την αρτηριακή υπέρταση, είναι πολύ ευκολότερο να οδηγήσουν στην αφυδάτωση, που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για το διαβητικό.  Τα πρώιμα σημάδια που δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είναι η ζάλη και η ναυτία, η υπερβολική εφίδρωση, οι μυϊκές κράμπες, ο πονοκέφαλος, το ψυχρό, κολλώδες δέρμα και η ταχυπαλμία.  Σε τέτοια περίπτωση, ο διαβητικός θα πρέπει να φροντίσει την καλή ενυδάτωσή του και να δει άμεσα γιατρό.

Το δεύτερο καρδιολογικό πρόβλημα σε διαβητικούς υπό αγωγή ασθενείς είναι ο κίνδυνος της υπότασης, της χαμηλής δηλαδή αρτηριακής πίεσης.  Είναι γνωστό ότι οι διαβητικοί, λόγω δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, είναι επιρρεπείς σε υποτασικά επεισόδια, τα οποία χειροτερεύουν με την αυξημένη εφίδρωση και την αφυδάτωση.  Θα πρέπει λοιπόν, στην αρχή του καλοκαιριού, να επισκέπτονται το γιατρό τους για να προσαρμόζεται η αντιυπερτασική τους φαρμακευτική  αγωγή στα καλοκαιρινά πλαίσια, να ελαττώνονται τα διουρητικά κ.λ.π.  Εννοείται, ότι η καλή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη.

Σε σχέση με τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τα εμφράγματα δηλαδή του μυοκαρδίου, το καλοκαίρι από μόνο του δεν σχετίζεται με αύξηση.  Όμως η έλλειψη προσοχής και κοινής λογικής πολλές φορές αυξάνει τα σχετικά προβλήματα. Πρέπει να αποφεύγεται η σωματική δραστηριότητα σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλής θερμοκρασίας,  τα ενδύματα να είναι ελαφρά, δροσερά και να προκαλούν ευεξία και να αποφεύγονται τα βαριά και λιπαρά γεύματα, ιδίως προ της κολύμβησης.   Οι διαβητικοί ασθενείς είναι γνωστό ότι έχουν άτυπα συμπτώματα σε περίπτωση καρδιακής προσβολής, οπότε θα πρέπει να αξιολογούνται άμεσα από το γιατρό τους, αν νιώθουν ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.

Οι αρρυθμίες, με συχνότερη την κολπική μαρμαρυγή και τις έκτακτες συστολές, μπορεί να προβληματίσουν τους διαβητικούς ασθενείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών με την αυξημένη εφίδρωση και τη διούρηση. Καλό είναι λοιπόν, σε αυτούς που έχουν ανάλογο ιστορικό, πριν προγραμματίσουν τις διακοπές τους να δουν το γιατρό τους σε περίπτωση που χρειάζεται να αναπληρώσουν κάποια συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο κ.λ.π., είτε διατροφικά είτε με τη χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής μορφής τους.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, απαιτεί αυξημένη προσοχή για τους διαβητικούς ασθενείς, ώστε να αποφύγουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία!