Ομορφιά με προσοχή ή ομορφιά και υγεία;

129

Αλλεργία σημαίνει υπερευαισθησία σε ορισμένες ουσίες ποικίλης φύσης που εκδηλώνεται με υπερβολικές και μη κανονικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ατομική υγιεινή και φροντίδα επιβάλει όλο και πιο συχνά σε όλους μας την χρήση καλλυντικών αυξάνοντας, όμως πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού σε αυτά.

Οι ενυδατικές κρέμες, τα σαμπουάν, τα makeup, τα αποσμητικά, οι κολώνιες, όπως και άλλα καλλυντικά, λόγω των συστατικών τους όπως π.χ. τα συντηρητικά, πολλές φορές δρουν ώς αλλεργιογόνα, ουσίες δηλαδή που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Ερεθιστική δερματίτιδα, η οποία αναπτύσσεται όταν μια σκληρή ουσία βλάψει το δέρμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με τις σκιές που χρωματίζουμε τα βλεφαρά μας, με ένα πολύ σκληρό – λιπαρό makeup, με πούδρες compact, κ.α..Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα βασισμένα σε απλές συνταγές.

Τα πολλά συστατικά σε ένα προϊόν σημαίνουν κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων, οι οποίες συνήθως είναι: κνησμός, κοκκίνισμα, εκδορά του δέρματος στο πρόσωπο, τα χείλη, τα μάτια, τον λαιμό και στα αυτιά: αυτές είναι οι πιο κοινές περιοχές ανάπτυξης αλλεργιών στα καλλυντικά.

Άλλο σύμπτωμα είναι η Αλλεργική δερματίτιδα, συμβαίνει σε αλλεργικά άτομα που έχουν πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του καλλυντικού. Πιθανότατα να μην το γνωρίζουν.

Ο χρόνος που μπορεί να εμφανιστούν τα διάφορα συμπτώματα ποικίλει από λίγα λεπτά έως μέρες ή εβδομάδες.

Όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχουν στην ετικέτα τους.

Αποφεύγουμε χημικά – συνθετικά συστατικά όπως:

aceton-ακετόνη, aluminum-aladoenate, aluminum-carbonate , συνθέσεις αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά-αντιιδρωτικά.

Επίσης αποφεύγουμε συνθέσεις αμμωνίας, βενζιλική αλκοόλη, mineral oil-μεταλλικά λάδια, σιλικόνες, parabens.

Προτιμάμε υποαλλεργικά προϊόντα με εττικέτες: fragrance non / free.

 

Αγοράζουμε προϊόντα από επιλεγμένα καταστήματα καλλυντικών αλλά και φαρμακεία. Τα προϊόντα να είναι πιστοποιημένα με ISO=Πιστοποίηση του προϊόντος ότι πληρεί τις σωστές προϋποθέσεις για να διατεθεί στην αγορά.

 

Σ αυτό το τεύχος θα σας μάθουμε να κάνετε σωστούς συνδυασμούς μακιγιάζ ανάλογα το χρώμα των μαλλιών σας  και των ματιών σας