test
Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Έρχεται το ανδρικό αντισυλληπτικό!

Έρχεται το ανδρικό αντισυλληπτικό!

0
Έρχεται το ανδρικό αντισυλληπτικό!

To ανδρικό χάπι της αντισύλληψης θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα. Ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα ανδρικό, μη ορμονικό χάπι αντισύλληψης που έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποντίκια. Μένει να αποδειχθεί αν το χάπι αυτό θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους άνδρες.

Οι διαθέσιμες επιλογές αντισύλληψης για τους άνδρες περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε δύο μεθόδους, στη χρήση προφυλακτικού και στην αγγειεκτομή (εκτομή σπερματικού πόρου). Με τη δεύτερη μέθοδο να είναι επεμβατική, το βάρος της αντισύλληψης έπεφτε μέχρι σήμερα στις γυναίκες, ενώ όσες προσπάθειες είχαν γίνει για την ανάπτυξη ορμονικού ανδρικού αντισυλληπτικού, συνοδεύονταν από σοβαρές παρενέργειες, όπως πρόσληψη βάρους, κατάθλιψη, αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης κ.ο.κ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα βρήκαν σε πειραματικό επίπεδο ότι στοχεύοντας με μια ουσία που ονόμασαν YCT529 την πρωτεΐνη του υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-α) στα αρσενικά ποντίκια, εκείνα κατέστησαν στείρα. Η RAR-α βοηθά στην παραγωγή ενός τύπου βιταμίνης Α που λέγεται ρετινοϊκό οξύ. Ένας άνδρας παράγει περίπου 1.500 σπερματοζωάρια ανά καρδιακό χτύπο. Αυτή η μαζική παραγωγή σπερματοζωαρίων απαιτεί σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. “Μπλοκάραμε στοχευμένα τη δράση της βιταμίνης Α, με τρόπο ώστε να μειώσουμε την παραγωγή σπέρματος, χωρίς να εμπλακούμε σε άλλες λειτουργίες της βιταμίνης”, τόνισε ο ερευνητής Abdullah al-Norman.

To συγκεκριμένο χάπι, όχι μόνο μείωσε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στα ποντίκια, αλλά απέτρεψε την εγκυμοσύνη με μια αποτελεσματικότητα που έφτασε το 99% και μάλιστα χωρίς εμφανείς παρενέργειες, πρόσθεσε. 0Μένει να δούμε πώς θα πάνε οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους.

Στοματική υγεία = Γενική υγεία

“Το στόμα μας είναι ο καθρέφτης της υγείας μας. Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, που επιδρά στην ευτυχία την ευημερία και την ποιότητα ζωή μας”, τόνισε στη διάρκεια webinar που πραγματοποίησε το Eθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Στοματική και γενική υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση”, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος.
Στο πλαίσιο του webinar, o Καθηγητής Περιοδοντολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Φοίβος Μαδιανός ανέλυσε τη σχέση της περιοδοντικής νόσου με τη συνολική μας υγεία. “Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 22%, ενώ τα άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα έχουν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Η νόσος αυξάνει επίσης 2,5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,47 φορές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου κατά 9%, ενώ για αυτούς που τον επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 14%. Επίσης, μειώνεται το ποσοστό εμφάνισης εμφράγματος κατά 30% και το ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 30%”, τόνισε ο Καθηγητής.
Επιπλέον, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την περιοδοντίτιδα αλλά και το αντίστροφο: Η περιοδοντίτιδα επιδρά στο γλυκαιμικό έλεγχο. Η περιοδοντική θεραπεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο οδηγώντας σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς με διαβήτη κατά -0,7%.
Διαπιστωμένη είναι η σχέση της περιοδοντίτιδας και με την προωρότητα (η περιοδοντίτιδα της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο προωρότητας), αλλά και με το Αλτσχάιμερ. Τα άτομα άνω των 65 ετών με περιοδοντίτιδα έχουν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και 46% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από το Αλτσχάιμερ.

Η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 33%

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα σχεδόν 650.000 βετεράνων, οι οποίοι ασκούντο καθημερινά, διαπίστωσαν αντίστροφη σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής άσκησης και της εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε εκείνους που λόγω κληρονομικών ή άλλων παραγόντων θα ανέπτυσσαν Αλτσχάιμερ, αυτό εμφανίστηκε με σημαντική καθυστέρηση.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας δεν χρειάζεται να αρχίσει να τρέχει μαραθώνιο- αρκεί μία λογική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

«Πρόκειται για επιδημιολογική μελέτη. Τέτοιες μελέτες δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου αποτελέσματος. Η δύναμη των επιδημιολογικών μελετών, ωστόσο, έγκειται στον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων ενισχύει τα ευρήματά μας», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Edward Zamrini.

Τι θα πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας; Οι ειδικοί απαντούν:
Να ασκούνται.
Να τρώνε υγιεινά και να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά.
Να κοιμούνται επαρκώς.
Να έχουν ανθρώπινες σχέσεις με περιεχόμενο.
Να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Να μην καπνίζουν.
Να μειώνουν το στρες της καθημερινότητάς τους, με τη βοήθεια του διαλογισμού και άλλων μέτρων.

Διαβάστε επίσης / Ο γυναικείος εγκέφαλος ως ενδοκρινικό-όργανο-στόχος

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader