Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Μικροβιακή Αντοχή – Μια σημαντική «απειλή» για τη Δημόσια Υγεία

Μικροβιακή Αντοχή – Μια σημαντική «απειλή» για τη Δημόσια Υγεία

0
Μικροβιακή Αντοχή – Μια σημαντική «απειλή» για τη Δημόσια Υγεία
louis reed/ unsplash

Η μικροβιακή αντοχή θεωρείται παγκοσμίως μια από τις κρισιμότερες απειλές για τη δημόσια Υγεία. Πολύ περισσότερο στη χώρα μας, που αποτελεί «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. 

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33% των COVID-19 ασθενών, που πεθαίνουν μέσα στη Μονάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, τόνισε η εντατικολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ευαγγελία Δούκα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (World Antimicrobial Awareness Week).

«Σήμερα, πάνω από 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω της μικροβιακής αντοχής. Χωρίς συντονισμένη, συλλογική δράση, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10.000.000 ετησίως έως το 2050. Για να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους, ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων λόγω του ιού SARS -CoV-2. Ο αριθμός των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και των παρασίτων που είναι ανθεκτικά στις θεραπείες διαρκώς αυξάνεται, ενώ τα αποτελεσματικά όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπισή τους εξαντλούνται.

Συνδυαστικά, αυτές οι εξελίξεις καθιστούν τη μικροβιακή αντοχή μία από τις σοβαρότερες υγειονομικές προκλήσεις της εποχής μας, αναφέρει σε άρθρο του στο Politico o πρόεδρος της EFPIA και Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim, Hubertus von Baumbach. «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ακόμη και μια ιατρική επέμβαση ρουτίνας μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για τη ζωή του ασθενούς», σημειώνει, κάτι που εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, θα είχε και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. «Το κόστος της μικροβιακής αντοχής για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει στα 100 τρισ. δολάρια, ποσό το οποίο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι παρόμοιας κλίμακας με το κόστος της  παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008», πρόσθεσε.

Ο Αρμαγεδδώνας της Δημόσιας Υγείας 

Από τους 700.000 θανάτους το χρόνο εξαιτίας της μικροβιακής ανοχής, οι 1.600 καταγράφονται στη χώρα μας, με έντονη αυξητική τάση, σημείωσε σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, ο κ. Νικόλαος Σύψας, Γ.Γ του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», κάνοντας λόγο για έναν “Αρμαγεδδώνα δημόσιας υγείας”, που καθώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνδέονται με μακρύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, έχουν τεράστιο κόστος και αναπηρία. “Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, η συχνότητα των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9%, έναντι 6% στην υπόλοιπη Ευρώπη”. 

Χρειαζόμαστε νέα αντιβιοτικά

Η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως νέα αντιβιοτικά, αλλά αυτή τη στιγμή λίγα τέτοια φάρμακα βρίσκονται σε ανάπτυξη, γιατί υπάρχει το εξής παράδοξο: παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος της μικροβιακής αντοχής, δεν υπάρχει βιώσιμη αγορά για νέα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται με φειδώ γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους, κι έτσι οι επιχειρήσεις που τα αναπτύσσουν δεν μπορούν να πάρoυν πίσω τα χρήματα για την επένδυσή τους. 

Το AMR Action Fund είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία που συγκεντρώνει πάνω από 20 κορυφαίες βιοφαρμακευτικές επιχειρήσεις, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και των ασθενών όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή και το οποίο θα επενδύσει 1 δισεκ. Δολάρια, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων αντιβιοτικών. 

BOX/ Αντιβιοτικά – Tι πρέπει να θυμόμαστε 

  • Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους περισσότερους πονόλαιμους, αφού δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς που προκαλούν 8 στους 10 πονόλαιμους. 
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό  σας. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει σωστά  τα συμπτώματά σας, παρέχοντάς του πλήρη περιγραφή τους, ποια σας ενοχλούν περισσότερο και για πόσο χρονικό διάστημα τα έχετε.
  • Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης.
  • Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση. Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα σας έως και για ένα έτος. 
  • Τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν. 
  • Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να καταστούν μη αντιμετωπίσιμες.

Διαβάστε επίσης / Ο γυναικείος εγκέφαλος ως ενδοκρινικό-όργανο-στόχος

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader