test
Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Δεν ξεχνάμε την πρόληψη

Δεν ξεχνάμε την πρόληψη

0
Δεν ξεχνάμε την πρόληψη

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η εμπειρία αυτή, αν και θα μας κάνει σοφότερους στο μέλλον, προς το παρόν, μας φέρνει αντιμέτωπους μ’ ένα δύσκολο παρόν.

Δυστυχώς, τα νέα υγειονομικά δεδομένα, αποτρέπουν τους πολίτες να επισκεφθούν τις δομές υγείας, προκειμένου να υποβληθούν στις προληπτικές εξετάσεις τους. Εκφράζονται φόβοι, ότι στο τέλος της πανδημίας, θα εισπράξουμε τις συνέπειες, με την αύξηση ογκολογικών περιστατικών που δεν διαγνώσθηκαν έγκαιρα.

Η ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πλήρη αποθεραπεία του ασθενούς.

Στο κεφάλαιο της πρόληψης, ανήκει και η συζήτηση αναφορικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητο το εμβόλιο ενάντια στον COVID- 19. Νομίζω, ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας που το συνοδεύουν, καθιστούν αδόκιμη και εκ του πονηρού, κάθε άλλη συζήτηση.

Κι αν μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας και αντισηπτικά τζελ είναι τα μέτρα πρόληψης σε πρώτο πλάνο, δεν μετρά μόνο η καλή πρόθεση, αλλά και η σωστή εφαρμογή τους.

Μάσκες. Αν τις χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε το πρόστιμο, δεν κερδίζουμε τίποτα. Μην την ανεβοκατεβάζετε: Στην περιοχή́ κάτω από́ το πηγούνι και το λαιμό, κυκλοφορούν ιοί. Την αφαιρούμε από τα λαστιχάκια και την τοποθετούμε σε στεγανοποιημένη θήκη. Κι αν είναι μίας χρήσης, δεν την ξαναχρησιμοποιούμε!

Αντισηπτικό. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη, πρέπει να είναι τουλάχιστον 60%. Πριν το εφαρμόσουμε, πλένουμε προσεκτικά τα χέρια. Προτιμούμε σαπούνι και νερό, γιατί η αλόγιστη χρήση αντισηπτικών ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα, ενώ έχει προκαλέσει έξαρση σε δερματίτιδες.

Πλύσιμο χεριών. Αρχικά βρέχουμε τα χέρια με καθαρό, τρεχούμενο νερό, ζεστό ή κρύο. Στη συνέχεια κλείνουμε τη βρύση και βάζουμε παντού σαπούνι. Επιμένουμε στα «πονηρά» σημεία, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά τα χέρια κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα, χειροπετσέτα μίας χρήσης ή με αέρα. Κλείνουμε τη βρύση με χειροπετσέτα. Τα μικρόβια… λατρεύουν τα πόμολα της βρύσης!

Όχι στη συνωμοσιολογία. Διατυμπανίζοντας ότι ο ιός δεν υπάρχει και αφήνοντας υπονοούμενα για «ύποπτα» εμβόλια, οι άμυνές μας χαλαρώνουν.

Ατομική υγιεινή. Πλένουμε τα χέρια, πριν, κατά την παρασκευή του φαγητού και μετά, αλλά και πριν καταναλώσουμε οτιδήποτε. Το πλύσιμο είναι απαραίτητο μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας βρέφους, το φύσημα της μύτης, το φτάρνισμα ή το βήχα, μετά την περιποίηση του ασθενούς, αλλά και μετά από το παιχνίδι με ζώα.

Βήχας και φτάρνισμα. Καλύπτουμε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο ή με το μανίκι μας. Ρίχνουμε το χαρτομάντιλο σε ποδοκίνητο κάδο, σε σακούλα μίας χρήσης.

Σφουγγάρια καθαρισμού. Τα ξεβγάζουμε προσεκτικά με ζεστό νερό και ξύδι. Η συγκέντρωση μικροβίων στα σφουγγαράκια είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Με αυτά σκουπίζουμε επιμελώς κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, διακόπτες και χερούλια.

Κουμπιά ασανσέρ & κυλιόμενες σκάλες. Όταν τα αγγίζουμε, δεν πιάνουμε το πρόσωπό μας.

Επιφάνεια γραφείου. Το καθαρίζουμε σχολαστικά με οινόπνευμα, όπως και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Εσωτερικό πορτοφολιού & τσάντες. Χώρος σκοτεινός και πολύ επικίνδυνος. Όταν βάζουμε τα χέρια σε πορτοφόλι και τσάντα, τους μεταφέρουμε τους εκατοντάδες μικροοργανισμούς που έχουμε στα χέρια μας, ενώ την ίδια στιγμή τα χέρια μας γεμίζουν με μικρόβια τα οποία ζουν εκεί μέσα.

Διαβάστε επίσης / Πολύτιμος ο καλός ύπνος

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader