Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Συγκοινωνούντα δοχεία Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Συγκοινωνούντα δοχεία Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Συγκοινωνούντα δοχεία Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, καθώς και προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.

Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις του νεανικού διαβήτη και του διαβήτη ενηλίκων στη στοματική κοιλότητα είναι η κακοσμία, το αίσθημα καύσου στη γλώσσα και στο στόμα, η ξηροστομία, οι λοιμώξεις (όπως οι μυκητιάσεις), η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των ιστών του στόματος ύστερα από εξαγωγές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις και τέλος, τα περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Περιοδοντίτιδα

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Επίσης, η εξέλιξη και η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας είναι μεγαλύτερη σε άτομα με μη καλά ρυθμισμένο διαβήτη.

Την ίδια ώρα, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι στοματικές φλεγμονές μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Δηλαδή, η κακή στοματική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες αναφέρουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πρόληψη των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας έχει άμεση σχέση με την καλή ρύθμιση του σακχάρου και η καλή ρύθμιση του σακχάρου ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή!

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, να επισκέπτονται τακτικά (κάθε έξι μήνες) τον οδοντίατρό τους και να διατηρούν καλή στοματική υγιεινή.

Μυκητισιακή στοματίτιδα

Να τονίσουμε ότι για την πρόληψη της μυκητιασικής στοματίτιδας χρειάζεται καλός γλυκαιμικός έλεγχος, αποφυγή του καπνίσματος και σε περίπτωση που υπάρχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, επιμελής καθαρισμός τους.

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην ανακούφιση της ξηροστομίας που προκαλείται από το διαβήτη.

Συμβουλές

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) συμβουλεύει τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να ενημερώνουν πάντα τον οδοντίατρο για την πάθησή τους και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.

Οι ασθενείς πρέπει να αναφέρουν στον οδοντίατρο αν έχουν προχωρήσει σε διακοπή ή τροποποίηση της αγωγής τους και να τον ενημερώνουν για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση της υγείας τους.

Ο οδοντίατρος έχει τις γνώσεις να αντιμετωπίσει έναν οδοντιατρικό ασθενή με διαβήτη και είναι πολύ πιθανό στις περιπτώσεις που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι υπό έλεγχο, να αναβάλει οποιαδήποτε μη επείγουσα οδοντιατρική πράξη.

Μια ακόμη σημαντική συμβουλή προς τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη: να είναι σχολαστικοί με τη στοματική τους φροντίδα. Οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή, ανελλιπώς πρωί και βράδυ, με ιδιαίτερη επιμέλεια. Είναι απαραίτητο τόσο το βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, με μια οδοντόπαστα που προσφέρει αντιβακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα, όσο και ο καθαρισμός των μεσοδοντίων περιοχών από όπου ξεκινά η φλεγμονή των ούλων με οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια.

Με αυτά τα απλά μέτρα πρόληψης, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να διατηρήσουν τα δόντια και τα ούλα τους υγιή και να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις που προκαλεί ο διαβήτης στη στοματική κοιλότητα.

Διαβάστε επίσης / Τι λέει η αναπνοή μας για την υγεία μας;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader