Τι λέει η αναπνοή μας για την υγεία μας;

2263
αναπνοή

Πολλές φορές δηλώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία ότι το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, χωρίς όμως να το έχουμε σκεφτεί πολύ…. Η αλήθεια είναι ότι πλήθος ασθενειών έχουν στοματικές εκδηλώσεις και κάποιες κάνουν την αρχική τους εμφάνιση από τη στοματική κοιλότητα. Έτσι, πολλές φορές, η δυσάρεστη αναπνοή αποτελεί ένα πρώτο τους σύμπτωμα…

Πολλές ασθένειες προκαλούν αιμορραγική διάθεση των ούλων και τη ταυτόχρονη διόγκωσή τους, στοματικά έλκη, ξηροστομία και στοματίτιδα. Συμβάματα, τα οποία συχνά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή (ή αλλιώς χαλίτωση).

Ο πιο συχνός λόγος ύπαρξης δυσάρεστης αναπνοής είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Και οι δύο νόσοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, εξαρτώνται όμως άμεσα από τη στοματική υγιεινή. Συχνά συναντάμε ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα σε άτομα με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις (π.χ. προβλήματα με τον θυρεοειδή, εγκυμοσύνη), σε άτομα που πάσχουν από βαριές αναιμίες, σε άτομα με εντερικές παθήσεις (π.χ. στη νόσο του Crohn έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσχέτιση με ταχέως εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα και ελκώσεις στο στοματικό βλεννογόνο και άρα δυσάρεστη αναπνοή).

Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο δόντι.  Στη πραγματικότητα, όμως, για να φτάσει να επηρεασtεί δυσάρεστα η αναπνοή μας  από την τερηδόνα, θα πρέπει ο αριθμός των χαλασμένων δοντιών να είναι σχεδόν διψήφιος!

Η λιθίαση των αμυγδαλών έχει επίσης σχετιστεί με δυσάρεστη αναπνοή. H λιθίαση των αμυγδαλών συνίσταται στον σχηματισμό μαζών στο πίσω μέρος των αμυγδαλών μετά από συνεχόμενες αμυγδαλίτιδες. Επειδή αυτές οι μάζες απαρτίζονται από νεκρά κύτταρα, βλέννα και υπολείμματα τροφών, η οσμή που προκαλούν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη με αποτέλεσμα να προκαλούν και δυσάρεστη αναπνοή.

Διαβήτης

Η ύπαρξη αρρύθμιστου διαβήτη (κυρίως ινσουλινοεξαρτώμενου) έχει μια ιδιαίτερη «σχέση» με τη στοματική κοιλότητα και την αναπνοή. Όταν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, διενεργείται μια αλληλουχία αντιδράσεων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται κετόνες στο αίμα (διαβητική κετοξέωση). Τα κυριότερα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης είναι: α) φρουτώδης οσμή αναπνοής, β) ξηροστομία, γ) δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνoια, δ) κώμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι  η ξηροστομία και η έντονη ερυθρότητα του στοματικού βλενογόννου και της γλώσσας λόγω διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστη αναπνοή, λόγω της δημιουργίας αναερόβιων μικροβίων. Τέλος, κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η αμφίδρομη σχέση του διαβήτη με την περιοδοντική νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί περιοδοντίτιδα, όλες οι μελέτες έχουν όμως δείξει ότι ο διαβήτης ενεργεί ως τροποποιητικός παράγοντας στους περιοδοντικούς ιστούς και στη χλωρίδα του θυλάκου, με αποτέλεσμα την ταχεία εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία από όπου και αν «προέρχεται» προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κρυολόγημα και μπουκωμένη μύτη, η στοματική αναπνοή είναι αναπόφευκτη (ιδίως κατά τη διάρκεια της νυκτερινής κατάκλισης), με αποτέλεσμα την εμφάνιση ιδιαίτερα δυσάρεστης αναπνοής, αφού η στοματική κοιλότητα κατακλύζεται από αναερόβια μικρόβια και και βλέννα από τη μύτη.

Η ξηροστομία πολύ συχνά είναι επίσης κύριο εύρημα του συνδρόμου Sjogren.

Άλλες αιτίες

Οι ασθενείς που πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παραπονούνται επίσης συχνά για δύσοσμη αναπνοή. Η γονόρροια, η σύφιλη καθώς και το HIV έχουν έντονες στοματικές εκδηλώσεις (με αποτέλεσμα τη δύσοσμη αναπνοή) σχεδόν σε  όλους τους ασθενείς, από τα πρώτα κιόλας στάδια της νόσου. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από στοματικά έλκη, ελκονεκρωτική ουλίτιδα, πετέχειες ή βλεννώδεις πλάκες.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης μια ασθένεια που εκδηλώνεται και με στοματικές βλάβες, όπως αυτόματη αιμορραγία ούλων, εξελκώσεις και στοματίτιδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή στη στοματική κοιλότητα που πολλοί ασθενείς την παρομοιάζουν με μυρωδιά ψαριού.

Δύσοσμη αναπνοή συναντάται και στην ηπατική ανεπάρκεια – η κατάσταση αυτή είναι μάλιστα γνωστή ως ηπατική δυσοσμία. Σε αυτήν την περίπτωση, η αναπνοή θυμίζει οσμή μούχλας λόγω του αυξημένου διμεθυλοσουλφιδίου.

Τέλος, εντόπιση δυσάρεστης αναπνοής υπάρχει στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως όξινη και συχνά θυμίζει την οσμή του εμέτου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσάρεστης αναπνοής, ο κυριότερος όμως είναι η εύρεση του αιτίου και η άρση του και όχι η συγκάλυψή του!

Διαβάστε επίσης / Διαφραγματική Αναπνοή ενάντια στο στρες και Διαλογισμός

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!