Διαβήτης και Γυναικεία Σεξουαλικότητα

220

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τις επιπλοκές που μπορεί να φέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στον άνδρα και στη  σεξουαλική του λειτουργία.  Τι γίνεται όμως με την γυναίκα; Σπάνια αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσο μπορεί να την επηρεάσει. Και όμως, μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα εξίσου. Αν για τη γυναίκα γίνεται λιγότερος λόγος είναι γιατί η γυναίκα πιο δύσκολα σε σχέση με τον άνδρα συζητά με τον γιατρό της – κυρίως τον διαβητολόγο – προβλήματα που μπορεί να φέρει ο διαβήτης στη δική της σεξουαλική ζωή.

Διάφορες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζουν το στάδιο της διέγερσης του σεξουαλικού κύκλου και στα δύο φύλα: στον άνδρα τη δημιουργία και διατήρηση της στύσης και στη γυναίκα αντίστοιχα, την κολπική εφύγρανση. Όταν η γυναίκα δεν μπορεί να διεγερθεί, νιώθει πόνο ή και τσούξιμο στην προσπάθεια του πέους να διεισδύσει στον κόλπο της, προκαλώντας της δυσφορία. Όταν μάλιστα το σάκχαρο παραμένει αρρύθμιστο επηρεάζοντας την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία, μειώνεται η αισθητικότητα, όπως επίσης και η σεξουαλική επιθυμία.

Η γυναίκα δεν νιώθει τόσο έντονα τον ερεθισμό, δεν διεγείρεται εύκολα, άρα επηρεάζεται και η ικανότητά της να κορυφώσει, να φτάσει δηλαδή σε οργασμό. Εφόσον δεν μπορεί λοιπόν να ολοκληρώσει τον σεξουαλικό κύκλο, αρχίζει να αποφεύγει την σεξουαλική πράξη, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει και αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ανεβασμένο σάκχαρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπικές μολύνσεις και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την μειωμένη κολπική εφύγρανση, η δυσφορία να γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Στη ψυχική σφαίρα, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη που και αυτή με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την καλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Η κατάθλιψη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, φέρνει μείωση σε ό,τι προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση, ελαττώνεται το ενδιαφέρον για πράγματα και πράξεις που παλιότερα ευχαριστούσαν το άτομο. Έτσι λοιπόν και στη σεξουαλική λειτουργία φέρνει μία γενικότερη αίσθηση ανηδονίας, μέσα από την μείωση της ερωτικής επιθυμίας, την παντελή έλλειψή της ή ακόμη σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σεξουαλική αποστροφή. Η κατάθλιψη επηρεάζει επίσης και τη διέγερση λόγω της μειωμένης κολπικής εφύγρανσης, αλλά και τον οργασμό, εφόσον η γυναίκα δεν μπορεί πλέον να χαλαρώσει και να συμμετέχει ολοκληρωτικά στην σεξουαλική επαφή μέσα από την ψυχοσυναισθηματική της κατάσταση, ενώ αρκετά συχνά βλέπουμε αυτή την καταθλιπτική γυναίκα να παραιτείται από το σεξ που της είναι πλέον αδιάφορο…

Άλλος ένας λόγος που η γυναίκα θα πρέπει να ελέγχει το σάκχαρό της και να το ρυθμίζει είναι και η εγκυμοσύνη. Το ανεξέλεγκτο σάκχαρο που προϋπάρχει, στη διάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως γενετικές ανωμαλίες, αποβολή, γέννηση μωρού με μεγάλο σωματικό βάρος, με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια ή ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού.