Συνέδριο Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας – Όλα τα νεότερα στο διαβήτη

190
Συνέδριο

Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας (American Diabetes Association 2019 Scientific Sessions), που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοινώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες, καθώς και τα αποτελέσματα μεγάλων πολυκεντρικών μελετών που αφορούσαν τόσο τις νεότερες αντιδιαβητικές αγωγές, αλλά και αγωγές που για χρόνια βρίσκονται στη θεραπευτική μας φαρέτρα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολυκεντρικής μελέτης που εξέτασε την επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 (4.000 IU ημερησίως) στην πρόληψη του διαβήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 δεν συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη και επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, σε post-hoc ανάλυση της ίδιας μελέτης βρέθηκε μία ευνοϊκή επίδραση της χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 στα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (< 12 ng/mL).

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης Type 1 Diabetes TrialNet που για πρώτη φορά έδειξε ότι ένα φάρμακο, το αντι-CD3 μονοκλωνικό αντίσωμα, teplizumab, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε άτομα υψηλού κινδύνου. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 76 συγγενείς ασθενών με διαβήτη τύπου 1 που είχαν τουλάχιστον δύο θετικά αυτοαντισώματα και παθολογική καμπύλη γλυκόζης. Τα άτομα της μελέτης τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε το teplizumab, είτε εικονικό φάρμακο για 14 ημέρες και στη συνέχεια έκαναν καμπύλη γλυκόζης ανά 6 μήνες για 7 χρόνια. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 72% των ατόμων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 έναντι μόλις το 43% στην ομάδα του teplizumab, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του φετινού συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης REWIND, που αφορούσε στην καρδιαγγειακή ασφάλεια του εβδομαδιαίου GLP-1 αγωνιστή, τη ντουλαγλουτίδη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική μείωση του πρωτεύοντος καταληκτικού συμβάματος (καρδιαγγειακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) κατά 12% με τη χορήγηση της ντουλαγλουτίδης. Η ολική θνησιμότητα δεν διέφερε σημαντικά ανάμεσα στις δύο ομάδες της μελέτης, ενώ περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα της ντουλαγλουτίδης παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης REWIND είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μεγάλο ποσοστό των ατόμων που συμμετείχε στη μελέτη δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, αλλά παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδιαμία, κάπνισμα).

Στo πλαίσιo του συνεδρίου έγινε περαιτέρω ανάλυση της μελέτης DECLARE-TIMI 58, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν ήδη ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την καρδιαγγειακή ασφάλεια της δαπαγλιφλοζίνης, καθώς και τη μείωση του σύνθετου τελικού σημείου που αφορούσε την καρδιακή ανεπάρκεια και το θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια. Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της μελέτης και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι το 60% των συμμετεχόντων ήταν ασθενείς πρωτογενούς πρόληψης, χωρίς δηλαδή εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, δόθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν την ευνοϊκή δράση της δαπαγλιφλοζίνης στη νεφρική λειτουργία των ατόμων με διαβήτη.

Τις δύο τελευταίες μέρες του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών CAROLINA και PIONEER. Η μελέτη CAROLINA, που αφορούσε την καρδιαγγειακή ασφάλεια της λιναγλιπτίνης, είναι η πρώτη μελέτη στην οποία αντί για εικονικό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε μια σουλφονυλουρία, η γλιμεπιρίδη. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της μελέτης, και όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν οι συγγραφείς της, έδειξαν την καρδιαγγειακή ασφάλεια όχι μόνο της λιναγλιπτίνης αλλά και της γλιμεπιρίδης.

Τέλος, στη μελέτη PIONEER έγινε σύγκριση της από του στόματος χορηγούμενης σεμαγλουτίδης (ανάλογο GLP-1) με την λιραγλουτίδη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι και τα δύο φάρμακα είναι ισοδύναμα όσον αφορά τη μείωση της HbA1c, αλλά η σεμαγλουτίδη υπερέχει όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους.

Συνοψίζοντας, για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι πλέον η θεραπευτική διαχείριση των ασθενών με διαβήτη γίνεται ασθενοκεντρική και στοχεύει πρωτίστως την πρωτογενή πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών και κυρίως της καρδιαγγειακής νόσου.

Διαβάστε επίσης / Ευρωπαϊκό συνέδριο για το Διαβήτη (1-3 Οκτωβρίου, Βερολίνο)

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!