Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Τηλεργασία – Η εργονομία μειώνει τη συχνότητα των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος

Τηλεργασία – Η εργονομία μειώνει τη συχνότητα των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος

0
Τηλεργασία – Η εργονομία μειώνει τη συχνότητα των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος

Η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα και στο χώρο της εργασίας. H παραδοσιακή εργασία στον οργανωμένο χώρο του γραφείου έχει αντικατασταθεί σε πολλές επιχειρήσεις από την τηλεργασία, την εργασία δηλαδή από απόσταση, από το σπίτι του εργαζομένου.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην τηλεργασία, η οποία παρά τα πλεονεκτήματα στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος, συμβάλλοντας στην αύξηση της συχνότητας των μυοσκελετικών πόνων και των ενοχλήσεων.

Ποια είναι τα συνηθισμένα μυοσκελετικά προβλήματα που εμφανίζονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε τηλε-εργασία;

Οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία αναφέρουν συχνά πόνους στην περιοχή του αυχένα, της μέσης, των ώμων, των καρπών και των αγκώνων. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε τενοντίτιδες των άνω άκρων, όπως στην περίπτωση της τενοντίδας του στροφικού πετάλου του ώμου, των τενοντίτιδων του καρπού και της επικονδυλίτιδας του αγκώνα.

Ακόμη, σε πίεση των περιφερικών νεύρων, όπως του μέσου νεύρου στην περίπτωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα ή της ωλένιας νευρίτιδας από πίεση του ωλένιου νεύρου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των παθολογικών καταστάσεων του μυοσκελετικού σε μεγαλύτερη συχνότητα κατά την τηλεργασία;

Οι κακές συνθήκες τηλεργασίας συνδυάζονται με αυξημένη συχνότητα των προβλημάτων αυτών. Η εργασία για πολλές ώρες και χωρίς μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή συχνά σε κακή στάση, από τον καναπέ ή σε ακατάλληλα γραφεία και με ακατάλληλα καθίσματα, προκαλεί αυξημένα φορτία στο σκελετό και το μυϊκό σύστημα σε βαθμό μεγαλύτερο από το όριο αντοχής των ιστών. Οι μύες, οι τένοντες, τα περιφερικά νεύρα και οι αρθρώσεις επιβαρύνονται μάλιστα περισσότερο με την αύξηση των ωρών που απασχολείται ο εργαζόμενος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο σωστός εργονομικός σχεδιασμός του χώρου εργασίας στην μείωση των μυοσκελετικών πόνων που προκαλεί η τηλεργασία;

Ο εργονομικός σχεδιασμός του χώρου εργασίας αναφέρεται στην οργάνωση του χώρου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εργαζόμενου, να εξασφαλίζει την εργασία με το λιγότερο δυνατό ενεργειακό κόστος και να ασκούνται όσο το δυνατόν λιγότερα φορτία στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η συχνότητα των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος από την υπέρχρηση των χεριών ή την κακή στάση του κορμού.

Η λανθασμένη εργονομικά εργασία γίνεται με το κεφάλι σκυφτό και τους ώμους πεσμένους προς τα εμπρός. Η στάση αυτή προκαλεί διάταση των μυών της ράχης και βράχυνση των μυών του θώρακα. Η μυϊκή αυτή ανισορροπία, όταν συνυπάρχει κακή φυσική κατάσταση, προκαλεί πόνους και δυσκαμψία στον αυχένα, στη ράχη και στους ώμους.

Η επένδυση στον εργονομικό σχεδιασμό του εργασιακού χώρου και ιδιαίτερα στο κάθισμα αξίζει σε κάθε περίπτωση.

Το κάθισμα του γραφείου στο οποίο ο εργαζόμενος απασχολείται για πολλές ώρες καθημερινά, πρέπει να διαθέτει πλάτη και πλάγιους βραχίονες, ώστε να στηρίζονται τα χέρια. Καλό είναι το κάθισμα του εργαζομένου να είναι σταθερό χωρίς ροδάκια που επιτρέπουν συνεχείς μετακινήσεις. Να ακολουθείται επίσης ο κανόνας των 90ο, δηλαδή τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα και τα γόνατα να είναι σε κάμψη σε ορθή γωνία, όπως και οι αγκώνες κατά το γράψιμο στον υπολογιστή.

Επίσης, για την αποφυγή της λόρδωσης της οσφύος μπορεί να βοηθήσει ένα στήριγμα στη μέση. Για να αποφεύγεται το σκύψιμο του εργαζόμενου μπροστά πρέπει η οθόνη να τοποθετείται στο ίδιο ύψος με αυτό των ματιών.

Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα κάποια βιβλία ώστε να ανυψωθεί η οθόνη του υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο πρέπει επίσης να βρίσκεται κοντά στο σώμα του εργαζόμενου, ώστε να μην είναι υποχρεωμένος να σκύψει για να γράψει. Επίσης, πρέπει να αποφεύγει να γράφει με τους αγκώνες σε κάμψη.

Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγει να δουλεύει με πληκτρολόγια και οθόνες ξαπλωμένος σε καναπέδες ή στο κρεβάτι, αφού δεν μπορεί έτσι να εξασφαλιστεί σωστή στάση. Τέλος, για την αποφυγή τενοντίτιδων των χεριών να αποφεύγεται η κίνηση με τον καρπό σε κάμψη- οι καρποί πρέπει να είναι σε ουδέτερη θέση.

Για να μειωθεί η συχνότητα των παθολογικών προβλημάτων από τους μύες, τις αρθρώσεις και τα περιφερικά νεύρα του σώματός μας, χρειάζονται συχνά διαλείμματα στην εργασία μας, όπως και στην τηλεργασία.

Ιδανικά συστήνονται διαλείμματα κάθε μισή ώρα και σε καμία περίπτωση να μην παρατείνεται η εργασία στο γραφείο και σε καθιστική θέση πάνω από 2 ώρες. Στα διαλείμματα αυτά καλό είναι να γίνονται ασκήσεις διάτασης και ιδιαίτερα κινήσεις έκτασης του κορμού και τεντώματος των άνω άκρων.

Διαβάστε επίσης / ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑ – Οι προκλήσεις για το άτομο με διαβήτη

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader